İstanbul’da Lale Zamanı: Lale Festivali (1-30 Nisan)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu sene 12.ncisi düzenlenecek olan Lale Festivali 1 Nisan Cumartesi günü başlıyor. 30 Nisan’a kadar sürecek olan festival boyunca İstanbul’un onlarca noktasında milyonlarca lale baharı karşılayacak. Sizde Lale Festivaline şahitlik etmek istiyorsanız hiç zaman kaybetmeden İstanbul uçak biletinizi satın alın.

İstanbul’da lale zamanı temasıyla ilk kez 2005 yılında düzenlenen İstanbul Lale Festivali süresince Emirgan Korusu ile Göztepe 60. Yıl Parkı’nda birçok etkinlik düzenlenecek. Festival süresince parklarda, bahçelerde, sokaklarda laleler mevsimsel olarak açmaya başlayacak. Dünyada bir ilk olan ve 500 bin laleden yapılmış Lale Halısı 2015 yılından sonra tekrar sergilenecek, Sultanahmet Meydanı’nda ziyaretçilerini bekleyecek.

Festival boyunca iki temel etkinlik bölgesinde yerli sanatçılar canlı konserler düzenleyerek İstanbullulara keyifli dakikalar yaşatacak. Ebru zanaatkarları da canlı ebru performans gösterileriyle sanatseverlerle buluşacak ve laleyi anlatan fotoğraf ve resim sergileri açılacak. Sanat etkinliklerinin yanısıra spor faaliyetleri de Lale Zamanı’nda İstanbulluları bekliyor. İlk defa 2013 senesinde organize edilen ve bu tarihten sonra gelenekselleşmiş olan İstanbul Lale Kupası Uluslararası Kadın Bayanlar Tenis Turnuvası da bu tarihlerde sporseverlerle buluşacak. Bununla birlilkte yine aynı şekilde gelenekselleşmiş olan İstanbul Lale Festivali Üniversiteler Arası Plaj Futbolu Turnuvası bu sene de oynanacak.

Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Uçak Biletini Bul »

Bu yıl 12. düzenlenecek olan “İstanbul’da Lale Zamanı” sloganlı festival geçen on bir yılda sempozyumları, konferansları, sanat sergileri, gösterileri, canlı konserleri ve ödül törenleriyle İstanbullulara bir kültür sanat alanı yarattı. Festival’in geçmişine bir yolculuk yapmak isteyenler festival boyunca açık kalacak Lale Festivali Kronolojik Fotoğraf sergisini ziyaret edebilir. Aynı zamanda Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı’nda yer alan canlı lale satışı standlarında canlı laleler satılacak. Bununla birlikte İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları) tarafından Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı’nda bir “Geleneksel Türk Sanatları’nda Lale” temalı bir sergi kuracak ve bu sergideki standlarda İSMEK üretimi lale temalı ürünler satılacak.

2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi tarafından sosyal ve kültürel çalışmalar amaçlı kurulan İSMEK’in atölyelerinde, ihtiyaç sahibi kadınlar gelinlik sektöründe çok tutulan kasnak ile boncuk işleme ve yapay çiçek yapımı gibi kurslar sonucu ürettiklerini festival boyunca satacak.

Bu yıl geçen yıldan farklı olarak İstanbul Lale Festivali kapsamında 2015 yılında ilmek ilmek dokunarak ilk kez sergilenen lale halısı tekrar görücüye çıkacak. İstanbul’un sembol bitkisi olan laleden su kültüründe lale üretimi metoduyla dünyada ilk kez yapılan laleden halı motifi son dönemde Türkiye’nin simgesi haline gelmiş durumda. 50 bin metrekarelik bir ölçüye sahip olan ve yapımında 500 bin lalenin kullanıldığı halı Sultanahmet Meydanı’nda ilgiyle ziyaret edilecek. 14-29 Nisan tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Sergi Salonu’nda açılacak olan “Toprak, Ateş ve Lale Sergisi” tarihte lalenin ve çininin yerini kendine has bakış açısıyla sergileyecek. Emel Basut Gemici’nin çini sanatı uygulamasındaki modern yöntemlerinin ve Avrupai yaklaşımının izleri sergideki 50’ye yakın eserde gözlemlenebilecek.

16-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul Lale Vakfı Sergi Salonu’nda ise (Emirgan Korusu) İsmail Acar Lale Festivali Resim Sergisi açılacak. İsmail Acar’ın lale odaklı sergisinde lalenin İstanbul’a gelişi ve İstanbul tarafından sahiplenilmesi anlatılıyor. Sergi İstanbul’un mimarisiyle birlikte lalenin estetik yapısını sentezliyor, izleyiciye çeşitli renklerin zenginliğini sunuyor. Ayrıca festival kapsamında geleneksel olarak İstanbul’un en güzel laleleri seçilecek. İstanbulluların park, bahçe ve korularında yetiştirdiği lalelerin fotoğraflarını sergileyecek, en güzel laleye ödül verilecek.

Görsel Kaynaklar:

  • kultur.istanbul
  • istanbulunlalesi.ibb.gov.tr

 

En Ucuz İstanbul Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.