Kalabalıktan Sıyrılıp Sesiyle Huzur Bulabileceğiniz En Güzel Şelaleler

Hem sesleri hem de eşsiz güzellikleriyle huzur bulabileceğiniz doğal güzelliklerden biri de şelaleler. Kalabalıktan sıyrılıp sesiyle huzur bulabileceğiniz, Türkiye’nin en güzel şelalelerini sizler için derledik.

Düden Şelalesi

Antalya’nın Kepez ilçe sınırları içinde yer alan ve ülkenin doğal güzelliklerinden biri olan bu muhteşem şelale, şehrin en önemli noktalarından biridir. 40 metre yükseklikten akan suyuyla ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Antalya’ya yakın olması da ulaşım açısından avantaja sahiptir. Yeşille iç içe olan şelale gezinizde yürüyüşler yapabilir, manzaranın ve doğallığın tadını çıkarabilirsiniz.

Kurşunlu Şelalesi

Antalya ilinde yer alan muazzam şelale, merkeze 20 km uzaklıkta yer alıp tabiat parkı haline getirilmiştir. İçerisinde zakkum, ladin ve defne gibi birçok farklı türde ağaç bulunmaktadır. Sadece  bitki değil aynı zamanda tavşan, tilki, kertenkele gibi birçok hayvana da rastlayabileceğiniz bir doğa harikasıdır. İçerisinde bulunan yedi göletin birbirlerine küçük şelalelerle bağlanması harika bir görüntü oluşturmaktadır.

Manavgat Şelalesi

Antalya’da bulunan şelale adını bulunduğu ilçeden almaktadır. Yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeri haline gelen bu doğa harikası, ülkenin en ünlü şelalelerinden biridir. 3-4 metre yükseklikten akan şelale ve çevresinde bulunan yeşilin her tonuna sahip ağaçlar sizi doğallıkla kucaklamaktadır. Kafa dinleyebileceğiniz, gürültüden uzak yerlerin başında gelmektedir. Çevresinde restoran, kafe ve büfeler de bulunmaktadır.

Güzeldere Şelalesi

Düzce’nin Gölyaka ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 120 metre yükseklikten dökülen su, ziyaretçilerine enfes bir manzara sunmaktadır. İçerisinde üvez, sarı çam, gürgen ve köknar gibi çeşitli  ağaçlara rastlamak mümkündür. Doğa harikalarından biri olan şelale, 2011 yılında tabiat parkı kabul edilmiştir. Yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanlarıyla ziyaretçilerine büyük kolaylık sağlamaktadır. Yürüyüşlerin yanı sıra kamp yapabileceğiniz uygun alanlar da sunmaktadır.

Erfelek Tatlıca Şelalesi

Sinop ilinde yer almaktadır. 1997 yılında tesadüfen keşfedilmiş bu doğa harikası gidip görülmesi gereken yerlerden biridir. Sonradan tabiat parkı kabul edilmiş bu eşsiz şelalede irili ufaklı 28 şelale bulunmaktadır. Karaca, gelincik, tavşan gibi birçok hayvana ev sahipliği yapan şelale birçok ağaç türüne de sahiptir. İçerisinde bulunan iki su değirmeni ziyaretçilerin dinlenebileceği yerler haline getirilmiştir. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra tırmanma yapılmasına da imkan sağlamaktadır.

Ilıca Şelalesi

Batı Karadeniz’in Kastamonu ilinde yer almaktadır. 15 metre yükseklikten dökülen su, doğal havuz oluşturmaktadır. Dökülen suyuyla, oluşan doğal havuzuyla ve ağaçların oluşturduğu manzarayla  ziyaretçilerine adeta görsel şölen yaşatmaktadır. Yaz aylarında suyun döküldüğü yerde oluşan bu gölette yüzebilir, serin suyun keyfini çıkarabilirsiniz. Belirlenen uygun alanlarda kamp yapabilir hatta şelaleye yakın bir mesafede bulunan bungalov evlerde kalabilirsiniz.

Yerköprü Şelalesi

Mersin’in Mut ilçesinde yer almaktadır. 8 ayrı tabiat parçasından biri olma özelliğine sahip olduğu için koruma altına alınmıştır. 2011 yılında tabiat anıtı olarak tescillenmiştir. Yaklaşık 30 metre yükseklikten dökülen şelale, çevresindeki yeşil ağırlıklı manzarasıyla ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatmaktadır. Şelalenin döküldüğü kısmın arka tarafında ayrıca bir göl ve bir de mağara bulunmaktadır. Ziyaretçilerini doğallığıyla büyüleyen şelale, gidip görülmesi gereken yerlerden birisi.

Tortum Şelalesi

Erzurum ilinin Uzundere ilçesinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum şelalesi, 48 metre yükseklikten ve 22 metre genişlikten akan suyuyla ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Suların döküldüğü yerde dev bir kazan oluşmuştur. Görüntüsüyle gelenleri büyüleyen  şelale, kimi zaman bu şölene gökkuşağını da ilave eder. Ayrıca doğal ortamıyla günümüzde tüm su sporlarını yapmaya imkan sunmaktadır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • http://www.guzeldereselalesi.com/galeri
  • http://www.erfelek.bel.tr/galeri/262/erfelek-tatlica-selaleleri/
  • https://tr.pinterest.com/pin/697002479801812414/
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.