Kapadokya Balon Turu Hakkında Her şey

Bugüne kadar hiç yüzlerce metre yüksekte uçarken önünüzde pencere olmadan gökyüzüne ve yere bakma şansınız oldu mu? Gezginlerin çoğu uçakla seyahat ederken cam kenarına oturmak isterken bunu camsız olarak gerçekleştirme fikri özgür ruhlu gezginlerin ilgisini oldukça çeker. Uçakta temiz olmayan pencereler görüş alanını kısıtlayabilir ama uçan balonda durum böyle değil. İstediğiniz her alanı berrak bir görüntüyle izleyebilirsiniz.

Kapadokya‘da balon turuna katılırsanız yüzünüze doğru esen meltem, aşağıda yüzlerce peri bacası ve tarif edilemeyen gün doğumuna manzarasına karşı uçarsınız. Sabah gün doğumu ile birlikte başlayan balon turları 4-20 km arasında bir alanda gerçekleşir. Bu yolculuk boyunca peri bacaları arasında dolaşır, vadinin güzelliklerine şahit olursunuz.

Kapadokya’da Sıcak Hava Balonu Nasıl Uçar?

Kapadokya seyahatinden önce balonun mekanizması ve güvenliği hakkında bilgi edinmek faydalı olacaktır. Basit olarak, ısınan hava yükselir şeklindeki fizik kuralı çalışır. Sıcak hava balonu iki kısımdan oluşur: Yanmayan kumaştan imal edilen kubbe ile gezginlerin ve pilotun bulunduğu sepet bölümü.

Pilot sepetin orta bölgesinde yer alan özel bölgede durur ve balonun yükselmesi ve alçalmasını ısıyı değiştirerek sağlar. Sıcak hava balonundan motor yer almaz. Bu nedenle yatayda ilerleme rüzgar ile sağlanır. Yani bu aynı zamanda şu anlama gelir: Rüzgar ne tarafa doğru eserse o tarafa gidersiniz.

Balon seyahatiniz bir miktar da şansa bağlıdır. Havanın durumuna bağlı olarak balon uçuşları iptal edilebilir veya havanın güzelliği ve rüzgarın biçimi sayesinde iki saat gezebilirsiniz.

Sıcak Hava Balonu Ne Kadar Güvenlidir ve Neden Kaza Yapar?

Kapadokya’da uçan balona binmeyi düşünenlerin kafasını karıştıran konulardan biri güvenliktir. Son zamanlarda medyada çıkan haberler sayesinde birçok insan balona binmeye çekinir olmuştur. Birkaç yılda bir de olsa Kapadokya’da balon kazası haberleri insanların aklını kurcalar.

Dünya genelindeki kaza sayıları ve oranları karşılaştırıldığında aslında en güvenli taşıtlardan birisidir. Bir balonun kaza yapması ya da sert inmesi çoğunlukla hava şartlarına bağlı olsa da pilotun yönlendirmelerini yerine getirmeyen yolcular da kazaya ya da yaralanmaya sebep olabilir. Mesela iniş pozisyonu almazsanız yaralanma riski ortaya çıkabilir. Hava şartları ise kimsenin engel olamayacağı bir durum. Sıcak hava balonları diğer hava taşıtları gibi ani manevra ve yönlenme kabiliyetine sahip olmadıklarından hava şartları nadiren olsa da sorun çıkarabilir.

Hava şartlarını Sivil Havacılık Kurumu takip eder ve eğer hava şartları uygun görülmezse uçuşları erteler ya da iptal eder. Bu nedenle içiniz rahat olsun, denetim sağlanmaktadır.

Kapadokya’da Balon Turu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kapadokya’da bir balon uçuşu ayarlarken en ucuz fiyatlı balon turunu seçmeyin. Kapadokya’da balon turu yapan 20’nin üzerinde firma vardır.

İlk olarak tercih edeceğiniz firmanın balon turundaki deneyimini öğrenin. Yeni firmalarla çalışırken sorun yaşayabileceğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Size 1 saat uçuş süresi vadedip 30 dakika önce uçuşu bitirebilirler ya da oldukça tecrübesiz bir pilot tahsis edebilirler.

Öncelikle uçuş süresini 1 saatten daha az belirlemiş olan firmaları tercih etmeniz tavsiye edilmez. En önemli konu ise firmanın yolcular için uçuş sigortası yaptırıp yaptırmadığı olmalıdır. Bazı şirketler fiyatı düşürmek için sigorta yaptırmayabilir.

Kapadokya’ya Hemen Bilet Al, Balon Turunu Ayarla >>

Kapadokya’da Balon Turu Nasıl Ayarlanır?

Eğer internette Kapadokya balon turu diye bir arama yaparsanız aklınızı karıştıracak biçimde birçok farklı şirket olduğunu görürsünüz. Bazı şirketler oldukça makul fiyatlı gibi görünürken bazıları ise son derece pahalıdır. Peki firmayı nasıl belirlemek gerekir?

Yukarıda bahsedilen kriterler dışında biraz arkadaş tavsiyesi, biraz internet kullanıcı yorumu, biraz da güven ile firma seçimi yapılmalıdır. Bu aralar Kapadokya’da hizmet veren 20’dan fazla balon şirketi olmakla birlikte bunlardan üç tanesi en çok uçuş yapan ve şimdiye kadar hiç kazası olmayan firmalar. Bunlar: Skyway, Voyager ve Royal Baloon olarak sıralanabilir. Tavsiyemiz Kapadokya balon turu için bölgeden kaldığınız otelden yardım istemek olacaktır. Eğer otelden hizmet satın alırsanız sorumluluk onların olur ve firma daha dikkatli davranır. Eğer otelden hizmet almak istemezseniz acenteler aracılığıyla da balon turu yapabilirsiniz.

Kapadokya’da Balon Turu Fiyatları Nasıldır?

Belki de en çok merak edilen konu Kapadokya’da sıcak hava balonu ile uçmanın maliyetidir. Her satın alınan hizmette olduğu gibi balon turunda da standartlar, konfor vs seçenekler değişkenlik gösterecektir. Bu da hizmete göre fiyatı artıracaktır. Örneğin Kapadokya’da, balonda evlilik teklifi yapmak isterseniz ve konforlu bir uçuş gerçekleştirmek için 10-14 kişilik konforlu uçuşları tercih edebilirsiniz. Eğer uçuşunuz ekonomik olsun isterseniz de standart uçuşu tercih edebilirsiniz.

Kapadokya balon fiyatları ortalama olarak 150 EUR civarındadır. Tercih edilen uçuş biçimine, turizm sezonunun dönemine ve uçuş yapacağınız güne göre fiyatlar farklılık gösterecektir.

Kapadokya’da Balon Turu Nasıl Gerçekleştirilir?

Kapadokya’da yapılan sıcak hava balonu uçuşlarının rotası ve uçuşun yapılacağı bölgeler o günkü hava şartlarına göre değişiklik gösterir. Eğer genelleme yapılacaksa bu balonlar Kapadokya’nın en güzel bölgelerinden olan Göreme ve Avanos arasından kalkış yaparlar. Balonların yönlendirmesi sadece dikey yönde olduğundan yatayda rüzgar nereye eserse oraya gidilir.

Turizm sezonunun yoğun dönemlerinde üç farklı zamanda uçuş yapılmaktadır. Bunların birincisi gün doğumunda, ikincisi gün doğumundan sonra, üçüncüsü ise gün batımında yapılır. Eğer turizm sezonunun dışındaysanız günbatımında uçuş yapılmaz.

Balon turu için gece saat 4’ten önce uyanmanız gerekir. Eğer gün doğumunda balon uçuşu yapacaksanız transfer aracı sizi otelinizden saat 4-4.30 arasında alacaktır. Bu biraz zahmetli gibi görünse de değeceğinden emin olabilirsiniz.

Kapadokya’da Sıcak Hava Balonu Turu Ne Zaman Yapılır?

Kapadokya’da yılın her gününde uçuş yapılabilir. Yine de bu hava şartlarına ve rüzgarın uygunluğuna bağlıdır. Uçuş yapılıp yapılmayacağına Sivil Havacılık Kurumu karar vermektedir. Hava şartlarının uçuş için en ideal olduğu aylar ise Nisan, Mayıs, Ekim, Kasım ve Ocak olarak sıralanabilir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.