Karadeniz’in İncisi Uzun Göl Rehberi (Ne Yenir? – Neler Yapılır?)

Hem dinlenmek istiyorum hem bol fotoğraf çekip keyifli vakit mi geçirmek istiyorum diyorsunuz? Anlık yaşanan mutluluklarınızı ölümsüzleştirebileceğiniz doğa harikası bir yer mi arıyorsunuz? İşte tam size göre bir yer. Karadeniz’ de muhteşem bir doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere özel bir seçenek: Uzun Göl.

Bu göl, Trabzon ili Çaykara ilçesine bağlı bulunmakta olan doğa harikası bir vadidir. Trabzon’a 99 km Rize’ye ise, 72 km uzaklıktadır. Hem tatil yapmak hem de huzur bulmak istiyorsanız, tam da aradığınız yerdesiniz. İstediğiniz sayıda etkinlikle ve keyifli bir zaman dilimiyle doyuma ulaşamayacağınız bir nokta burası. Küçücük mü küçücük bir o kadar da şirin mi şirin bir kasaba. Bir zamanlar tamamen yerleşim yeri olarak kullanılmaktayken, şimdi yerleşim olsa da daha çok turistik bir mekân. Üstelik her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin konaklama mekânı olmuş durumdadır. Karadeniz’in keşfedilmeyi bekleyen şirin kasabasında siz de vakit geçirmek isteyenlerdenseniz, haydi gelin neler yapabileceğinizi hep beraber görelim;

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

uzun-gol-yuruyus
Fotoğraf: Banu KAYADELEN (https://flic.kr/p/7Hoi6M)

Karadeniz’in gür ve zengin ormanlarıyla kaplı olan uzun gölde doğa yürüyüşüne doyamayacaksınız. Sağ ve sol şerit olmak üzere iki yoldan oluşmakta ve etrafı bin bir çeşit bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Kaçkar ve soğanlı dağlarının eteklerine doğru ilerlediğiniz zaman havası da suyu da birbirinden serin yaylalara ulaşırsınız. Bu yaylalar eşi ve benzeri olmayan tabiatı ayaklarınız altına seriyor. En önemlisi ise, bu muhteşem eşsiz güzellikleri ölümsüzleştirmek adına fotoğraf makinesi olmadan yürüyüşe çıkmamanız. Güzel bir sabah yürüyüşünün ardından güzel bir kahvaltı için birbirinden eşsiz lezzete sahip restoranlar sizi ağırlayacaktır.

En Ucuz Trabzon Otobüs Biletlerini Listele »

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Türkiye’de yamaç paraşütüne en uygun ikinci bölge Uzun Göl’dür. Yüksekliği, ormanlık manzarası ve masmavi gökyüzü ile ayaklarınızın yerden kesilişini hayranlıkla seyredeceksiniz.

uzun-gol-yamac-parasutuATV MOTOR TURLARI

Motorlarla katıldığınız bu turlarda heyecanın doruklarına ulaşacaksınız ve bu şirin kasabanın gizemli güzelliklerini tekrar keşfedeceksiniz.

HELİKOPTER TURLARI

Turlar için özel olarak hazırlanmış 5 yolcu kapasiteli helikopterler ile pistten yükselip, uzun göl manzarasının keyfini çıkardıktan sonra civardaki yaylaları gezip geri döneceksiniz.

TREKKİNG

Burası dağ yürüyüşü için bulunmaz bir fırsat. Sporcu dağcılar, dağ tepe demeden uzun yaylalarda Uzun Göl’ün tadını çıkarmaktadırlar.

YÖRESEL LEZZETLER

uzun-gol-yemekleriALABALIK

Alabalık, doğanın ziyaretçilere hediyesidir. Olta balıkçılığının keyfini çıkaran ziyaretçiler akşam yörede doğal olarak yapılan tereyağında kızartılmış lezzetli alabalığın keyfini çıkarmaktadır.

LAHANA ÇORBASI

Doğanın temiz havasında yetişmiş olan lahanalarla lezzetli bir çorba keyfi çıkarmanıza olanak sağlamaktadır.

MIHLAMA

Kahvaltıların vazgeçilmezi muhteşem peynir yemeğini de denemekte fayda var.

mihlamaETLİ KARALÂHANA SARMASI

Lahanalar kıymalı soğanlı karışımla sarılarak damaklara lezzet vermektedir.

TATLILAR

Tatlıların başında sütlaç gelmektedir.  Çünkü bu sütlaç diğer sütlaçlardan farklı bir özelliktedir. O da şu; fırında kızartılarak sunum yapılır. Ayrıca yöreye gelmişken, yöresel pestilin tadına bakmadan gitmek de doğru olmaz tabi.

İKLİM ÖZELLİKLERİ

uzun-gol

İklimi ise, Karadeniz Bölgesi’nin bilindik iklim özelliklerine sahiptir. Yazlar serin ve yağışlıdır. Her mevsim yağış alır ve yağış rejimi düzenlidir. Yani Uzungöl’ e gelirken şemsiyenizi yanınıza almayı sakın unutmayınız!

Hatta yüksekliği fazla olduğu için Karadeniz ikliminden daha serin bir iklime sahiptir. Bu durum beldemizin sık ormanlara ve yemyeşil bir görüntüye sahip olmasına olanak sağlar. Ağaç türü olarak genelde ladin barındırmaktadır. Ancak köknar, kayın, meşe, fındık gibi ağaç çeşitlerine de rastlanmaktadır. Sadece bitki türleriyle sınırlı kalmayıp pek çok hayvan türünü de bünyesinde barındırmaktadır. Çevresinde bulunan ormanlarda sansar, vaşak, yaban domuzu, dağ keçisi, ayı, kurt, çakal, tilki gibi hayvan familyasından çeşitli türleri barındırmaktadır. Bir şeyi unuttuk, o da yaban ördekleri öyle değil mi? Gölün çevresindeki yaban ördekleri de ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Tarım ve hayvancılık tüketimi karşılayacak seviyede varlığını sürdürmektedir. Turizm ve hizmet sektörü ise oldukça gelişmiştir. Otelcilik bu bölgede ekonomik olarak ön plandadır. Yörenin nüfusu 1970’den itibaren her geçen gün azalmaktadır. Belli mevsimlerde aldığı turist sayısı dışında nüfusu 1588 kişidir. 80’li yıllardaki nüfusu ise 2000’lerdeydi. Nüfusun giderek azalmasının en önemli sebebi ise iş imkânlarının kısıtlı olması sebebiyle yaşanan göçlerdir.

UZUN GÖL’ DE KEŞFEDİLECEK YERLER

1) ŞEKERSU YAYLASI

Bu yaylanın eski adı Sakarsu’ dur. Soğanlı Dağları’ nın eteklerinde bulunan şekersu yaylası Uzun Göl’e gelmişken uğranıp keşfedilmesi gereken mekânlardan biridir.

2) GARESTAR YAYLASI

Uzun Göl’ün güneyinde bulunan yemyeşil güzelliklerle dolu yaylasıdır. Mutlaka keşfe çıkılmalı. Çünkü doğa gezilerinden, helikopter turundan ve yamaç paraşütünden sonra tekrar gölün güzelliklerini seyretmek için bir fırsat yakalamış olursunuz.

3) UZUN GÖL CAMİİ

uzun-gol-camii

Bu cami Uzun Göl ile bütünleşmiştir. Tarihi bir camii değil. 2002’de yapılmıştır. Ancak minareler 600 metre öteden görünür ve ziyaretçilerin ilgi odağı konumuna gelmiştir. Bölgenin merkezi olarak kabul gören yerde bulunmaktadır. Uzun Göl’ ü ziyaret etme fırsatı elinize geçerse, bu camiyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

4) HALDİZEN YAYLASI

Demirkapı Yaylası da denmektedir. Uzun Göl’ün doğa harikası yerlerinden bitanesidir. Mutlaka ziyaret edilmelidir.

5) ŞERAH KÖYÜ

Kendini yeşilin her tonuyla bezemiş olan bu köy de mutlaka gezip görülmesi gereken bir yer. Uzun Göl’e uzaklığı yaklaşık 1 kilometredir.

EKOLOJİK TAHRİBAT

Su taşkınlarını önlemek amacıyla kurulan beton bariyerler, yörede ekolojik felakete sebep olmuştur. Birçok bitki ve hayvan türünün ölümüne sebep olmuştur. Bu bariyerlerin kaldırılması için pek çok çevreci harekete geçmiştir ve sivil toplum örgütleri üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını bildirmişlerdir.

UZUN GÖL’DE KONAKLAMA

uzun-gol-otelleri

Konaklama için oldukça uygun, ekonomik ve doğayla iç içe otel, motel ve apartlar bulunmaktadır. Fiyatlar ekonomiktir.

SEZGİNLER MOTEL

Bünyesinde ücretsiz özel otopark vardır. Odalarda ahşap iç mekân bulunmaktadır. Yeşilliklerle dolu bir doğanın içindedir ve konaklamakta olanlara wifi ve uydu tv ücretsizdir.

ROYAL UZUNGÖL HOTEL&SPA

Kapalı yüzme havuzu ve spa merkezi sunmaktadır. Ziyaretçilerin oldukça rahat ve huzurlu bir tatil geçirmesini sağlamaktadır. Balkon içeren klimalı odalar mevcuttur.

KUZEY PARK HOTEL

Bünyesinde lezzetli yemekler barındıran restoran bulunmaktadır. Wi-fi erişimi mevcuttur.

En Ucuz Trabzon Uzungöl Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.