Mardin’in Yöresel Lezzetleri

Çok uzun zamanlardır çeşitli birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’in mutfağı oldukça yöreseldir. Lezzet düşkünlerinin tercih ettiği şehirlerden biridir. Mutfağı oldukça kıymetli ve genellikle et yemekleri üzerinedir. Farklı kültür ve medeniyetlerin doğduğu yer olduğundan dolayı mutfağı da bu kültürden etkilenmiştir. Biz de sizler için Mardin’in yöresel mutfağını araştırıp, listeledik.

Kiliçe

Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi Mardin’de de hamur işleri oldukça fazla tercih edilmektedir. Ancak diğer hamur işlerinden farklı olarak taşıdığı kültürel miras onu özel kılmaktadır.  Hristiyan kültüründe cenaze, düğün gibi günlerde yapılan kiliçe, kültürel ve dini etkilerin oldukça fazla olduğu Mardin’de de fazlasıyla yapılmaktadır. Diğer şehirlerde cenazelerde helva kavruluyorsa, Mardin’de kiliçe yapılmaktadır. İçerisinden mahlep, zencefil ve tarçın tadını oldukça iyi bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca, Hayat Çöreği olarak da bilinmektedir. Düğünlerde de yapılmaktadır. Gelin ve damadın ikiye bölerek yemesi hayatı paylaşacakları anlamına gelmektedir. Yapımı oldukça kolaydır. Mardin’e gittiğinizde tadına mutlaka bakmalı ve denemelisiniz.

Kaburga Dolması

Mardin’in oldukça meşhur olan yemeklerinden biridir. Sunduğu lezzet ile yiyenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bir kere yiyen bir daha yemek istemektedir. Kaburgaların içine dolmalık fıstık, kuzu ciğeri, kuş üzümü ve pirinç eklenmektedir. Kaburga etleri fırında yavaş yavaş pişirilmektedir. Daha sonra içerisine eklenen iç pilavla oldukça muhteşem bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Mardin’e gittiğinizde bu lezzeti tatmanızı öneririz.

Kibe

İşkembe genellikle herkes tarafından tercih edilen bir et türü değildir. İşkembeyi seven biriyseniz kibeyi de oldukça fazla sevebilirsiniz. İşkembe dolması da diyebiliriz. Kuzu karnından yapılmaktadır. İçerisinde iç harç olarak pirinç konulmaktadır. Düzgün bir şekilde kapatılarak yavaş yavaş pişirilmektedir. Biraz soğuyunca da servis edilir. Eğer işkembe denemek istiyorsanız tercihinizi kibeden yana kullanabilirsiniz. Bu deneyiminizi Mardin’e gittiğinizde gerçekleştirebilirsiniz.

Biletall.com’dan Mardin’e En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Alluciye

Mardin’in oldukça fazla ilgi çeken yemeklerinden biridir. Aslında et yemeği olarak bilinen bu yemek içerisine yeşil erik eklenerek yapıldığı için oldukça lezzetli olmaktadır. Ancak bilmeyenlere değişik gelebiliyor. Soğan, maydanoz, et, erik gibi birbirinden alakasız gibi görünen lezzetlerin birleşmesiyle oluşan bu yemek oldukça çok tercih edilmektedir. Değişik tatlar denemek isteyenler için iyi bir tercih olabilir. Mardin’e gittiğinizde bu yemeği tercih edebilirsiniz.

Bello

Bello, hepimizin bildiği mercimek köftesine benzemektedir. Bizlerin bildiği ve çoğumuzun hâkim olduğu mercimek köftesinden farklı olarak yumurtalı yapılmaktadır. Daha çok özel günlerde veya ev toplantılarında, kadınların yaptığı günlerde tercih edilmektedir. Ayrıca Mardin’in sıra gecelerinin vazgeçilmezi olarak bilinmektedir. Mardin’e gittiğinizde siz istemeseniz de mutlaka yemeklerinizde bu lezzeti göreceksiniz.

Un Çorbası

Güneydoğu Anadolu bölgesinin neredeyse en çok bilinen lezzetlerinden biridir. Mardin’de de oldukça fazla yapılmaktadır. Tercih edilmektedir. Malzemeleri ve yapımı bakımından oldukça ekonomik olduğu bilinmektedir. Neredeyse her öğünde tercih edilebilir. Rahatlıkla yenilebilir. Tereyağında kavrulan unun üzerine eklenen su ile yapılmaktadır. Üzerine nane veya tercihe göre kırmızıbiber eklenmektedir. Bu şekilde servis edilmektedir.  Mardin’e gittiğinizde kesinlikle size sunulacak yemeklerin arasında yer almaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.