Masal Diyarı Benzetmesi Yapılan Şehir: Marakeş

Masal diyarı olarak adlandırılan Marakeş şehri, Fas’ın orta kısmında yer almaktadır. Fas’ın en önemli şehirlerinden olan Marakeş, Berberi dilinde Tanrı’nın Ülkesi, Arapça ise, Kırmızı Şehir anlamını taşımaktadır. Atlar Dağları’nın eteklerinde bulunan Marakeş, ülkenin ilk başkenti olma özelliğine de sahiptir. Afrika’da ve Akdeniz’de en hareketli ve geleneksel ticaret pazarına sahip Marakeş, eğlenceleri, festivalleri ve gezilecek yerleri ile de oldukça ünlüdür. Marakeş sokaklarında gezerken kendinizi bir masal diyarında geziyor gibi hissedersiniz.

marakes

Fas’ın en ilgi çekici ve büyüleyici şehri Marakeş, eski şehir ve yeni şehir olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Marakeş’te eski şehir olarak adlandırılan kısım Medina’dır ve 16 kilometrelik duvarlarla çevrili bir alandır. Bu alana girdiğinizde kendinizi farklı bir boyutta gibi hissedersiniz. Burada renkler, kokular, kıyafetler ve lezzetler tıpkı bir masal diyarına aittir. UNESCO dünya mirası arasında yer alan Jemaa el-Fnaa Meydanı da burada yer almaktadır. Jemaa el-Fnaa Meydanında daha önce belki de hiç karşılaşmadığınız manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Gündüzleri kobra yılanlarının danslarına, maymunların gösterilerine, birbirinden renkli kıyafet ve takılara hayran kalırken, geceleri bin bir çeşit sofranın kurulduğu bir açık hava lokantasına şahit olabilirsiniz. Bin bir gece masallarındaki eğlenceleri bu çarşıda görebilirsiniz. Marakeş’in diğer bir kısmı da yeni şehir olarak adlandırılan Ville Nouvelle’dir. Burası da Marakeş’in modern ve lüks yüzüdür. Ville Nouvelle kısmında binalar, restoranlar, kafe ve oteller modern çağa ayak uydurmaktadır. Marakeş’te yazlar çok sıcak ve kuraktır. Kışlar ise, ılık geçer. Bu yüzden Marakeş’e gitmek için en ideal mevsimler bahar aylarıdır. Marakeş’te görmeniz, gezmeniz ve yapmanız gerekenler;

1. Bin Youssef Medresesi

Marakes-Bin-Youssef-Medresesi

Marakeş, hem eğlence amaçlı gezmek, hem de kültür turizmi yapmak için oldukça önemli bir şehirdir. Şehirde yüzyıllar öncesine ait birçok yapıyı gezme imkânı bulursunuz. Marakeş’te 14. yüzyılda yapılan Medresa Bin Youssef, 1720 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Medrese zamanın kapsamlı bir eğitim merkezi olması sebebiyle, oldukça ihtişamlı ve ilgi çekicidir. İnce taş işçilikleri, ahşap oyna kapılar, birbirinden güzel çiniler ve kakmalar, medresenin her alanında yer almaktadır. Medresenin içini ve dışını gezerken kendinizi o zamanlarda hissedersiniz.

2. Marakeş Müzesi

Bin Youssef Medresesi ile yan yana olan Marakeş Müzesi hem yapısı, hem de müzede sergilenen eşyalarla oldukça dikkat çekicidir. Geçmişten günümüze eski paralar, kıyafetler ve eşyalar müzede yer almaktadır. Bununla birlikte modern çalışmalara da Marakeş Müzesinde yer verilmektedir. Müzeyi gezerken kendinizi bir sarayda gibi hissetmeniz olasıdır. Özellikle tavan süslemeleri, yer parkeleri ve pencereleri ile Marakeş Müzesinin içerisindekilerden çok yapısına da hayran kalırsınız.

Biletall.com’dan En Ucuz Marakeş Uçak Biletini Bul »

3. Bahaî Sarayı

bahai-sarayi

Marakeş’te yer alan eski binalarda hep bir saray havası olduğunu fark edersiniz. Şehrin masallardan fırlamış gibi görünmesinde de bu yapıların etkisi oldukça fazladır. Marakeş’te bulunan ve 19. yüzyılda yapılan Bahaî Sarayı, oldukça gösterişli bir saraydır. Saray yapılırken hiçbir harcamadan kaçınılmadığını görürsünüz. Süslemeleri ve salonları ile sizi büyüler.

4. Marakeş Souk’ları

Marakeş’te alışveriş yapmak için öylesine çok kapalı çarşı ve mısır çarşısı gibi yerler ile karşılaşırsınız ki, buralara souk adı verilir. Her türlü eşyanın satıldığı souklarda hediyelik eşyalardan baharatlara, kıyafetlerden kilimlere kadara her şeyi bulabilirsiniz. Alışveriş sevenlerin gününün büyük bir kısmını ayıracağı souklar aynı zamanda tarihi çarşılardır.

5. Dar Si Said Müzesi

Marakeş’te müzeleri gezmek tarihe birebir tanıklık etmek, özellikle müzelerin mekânlarının da tarihi olması sizin geçmişe yolculuk yapmanızı kolaylaştırıyor. Dar Si Said Müzesi’ni gezerken en etkileneceğiniz bölüm yeşil avludur. Eğer vaktiniz sınırlı değilse, Dar Si Said Müzesinde tüm eski işlemeleri tek tek inceleyebilirsiniz.

6. Kutubiye Camii

Kutubiye-Camii

70 metrelik mimarisi ile şehirdeki en büyüleyici yapı olan Kutubiye Camii, Marakeş’te muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Caminin etrafı tamamen ağaçlarla çevrilidir ve ziyaret etmek için camiye girerken kendinizi son derece huzurlu hissedersiniz. Dilerseniz bu bahçelerde dinlenebilir, bol güneşli bir piknik de yapabilirsiniz.

Biletall.com’dan En Ucuz Fas Uçak Biletini Bul »

Marakeş’te gezilecek mimari harikalar ile birlikte alışveriş merkezleri de oldukça renklidir. Şehrin labirent gibi sokaklarında dolaşıp, atlas dağlarının eteklerinde yürüyüş yapabilirsiniz. Marakeş’e gitmişken,  Argan ağacının mucizevî yağı Argan yağı almadan da dönmeyin. Marakeş ve Fas uçak biletleri Biletall.com’da sizleri bekliyor.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.