Tatil deyince akla ilk gelen bölgelerden biri olan Ege Bölgesi, bilinen rotaların dışında keşfedilmeyi bekleyen güzellikleriyle de eşsiz. Tarihte çok sayıda uygarlığı ağırlayan bölge, dünya denizcilik tarihinin de başlangıç noktalarından.
Bu İçerikte Neler Var?
1. Doğanbey Köyü, Söke/Aydın
Köyün ilk ismi Domatia. Rumca odalar anlamına geliyor. Taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Doğanbey Köyü, Söke ve Dilek Yarımadası’nın merkezinde yer alıyor. 4000 yıllık Priene Antik Kenti bu bölgede bulunuyor. Söke Ovası da eskiden deniz olduğu için, Priene zamanında bir liman kenti olduğunu belirtelim.
En Ucuz Aydın Otobüs Bileti Al >>
2. Yeşilyurt Köyü/Muğla
Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın çabaları sayesinde, dokuma sanatının eski önemini tekrar kazandığı köy, geçimini ipekböcekçiliği ve ipek dokumacılığıyla sağlıyor. Büyük markalara bu köyden dokuma satılıyor, ihracat yapılıyor. Köy, Muğla merkeze 35 kilometre uzaklıkta.
3. Adatepe Köyü/Çanakkale
Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden biri olan Adatepe, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Kaz Dağları’nın batısında yer alıyor. Yüzden fazla taş ev ve havası Adatepe’yi görülmeye değer kılıyor.
4. Kayaköy, Fethiye/Muğla
Kayaköy, iki yerleşim yerinin birleşmesinden oluşuyor. 1957’de yaşanan deprem ile yamaçta yıkılan evler, kendi içinde yeni bir manzara ortaya çıkarmış. Bu manzara Hayalet Şehir olarak anılıyor. Af Kule Manastırı ve Gemile Koyu köyün önemli tarihi ve doğal güzellikleri.
5. Kaynarpınar, Karaburun/İzmir
İnecik Köyü’nün iskelesi olan Kaynarpınar, Dombarcık ve Elemeci koylarının tertemiz sularıyla, çam ağaçlarıyla doğal yapısını koruyor. Köyde üzüm ve incir yetiştiriciliği yapılıyor. Köyün İzmir şehir merkezine uzaklığı 87 kilometre.
6. Kapıkırı Köyü, Milas/Muğla
Kapıkırı Köyü, doğa ve tarihin bir arada bulunduğu bir köy. Köyde, Heraklia Antik kenti kalıntıları görülebilir. Bafa Gölü’ne kıyısı olan Kapıkırı, yürüyüş için ideal bir bölge olduğu gibi, tarihi gözünüzde canlandıracağınız eski önemli antik merkezlerden biri. Kaya mezarları, Athena tapınağı, Agora ve şehir surları geçmişten size sesleniyor.
7. Birgi, Ödemiş/İzmir
Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olan Birgi, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Köyün Ödemiş’e olan uzaklığı 10 kilometre. Eski Birgi evleri, Aydınoğlu Mehmet Bey ve Karaoğlu Camii, Aydınoğlu Hamamı, İmam-ı Birgivi Türbesi, Birgivi Mehmet Efendi Medresesi, Birgi Kalesi ve surları köyün tarihi değerlerinden.
En Ucuz İzmir Otobüs Bileti Al >>
8. Güzelçamlı, Kuşadası/Aydın
Turizm merkezi Kuşadası’nda bulunan Güzelçamlı, eski bir İon kenti olması sebebiyle tarihi bir köy. Zeus Mağarası ve içindeki gölün maviliği, Kurşunlu Manastırı ve Büyükmenderes Deltası mutlaka görülmeli.
9. Kaplan Köyü, Tire/İzmir
Tire, İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta. Asırlık kestane, çınar, ceviz ağaçları arasında kalan bir dağ köyü olan Kaplan Köyü, Küçükmenderes Ovası’nın yanı başında tarihi evleri, su değirmenleri ve deresiyle yeşilin tam ortasında yer alıyor.
10. Mazıköy, Bodrum/Muğla
Gökova Körfezi’ndeki Mazıköy taş pansiyonları ve Sedef, Ilgın, Taşlı, İnce Yalı koylarıyla mavi tura çıkanların duraklarından biri. Gözyaşı Kayası ve Kayık Kayalar’dan sahilin manzarasını izleyebilirsiniz. Köyde hemen hemen her ailenin narenciye ya da zeytin bahçesi mevcut.
11. Çamlıbel Köyü, Edremit/Balıkesir
Yeşil bir vadiden Edremit Körfezi’ni seyretmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kazdağları Milli Parkı’na yakın olan köyde, evler tahtadan barakalar şeklinde yapılmış. Köyün eski ismi Tahtaköy. Bunun sebebi, köy halkının 1530 – 1538 yılları arasında korsan baskısından göç etmesi.
12. Bademli Köyü, Dikili/İzmir
Bademli, Dikili’ye 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İsmi Bademli olan ama her yerinde zeytinlikler olan bir köy burası. Yunanlılardan kalma sızma zeytinyağı fabrikası ise mübadele döneminden hüzünlü öyküler anlatıyor.
13. Mordoğan, Karaburun/İzmir
Bölgeye ilk yerleşen Hititler. Adını, 70 çeşit mor çiçekten ve günün mor doğmasından alan köyün bereketli denizi amatör balıkçılar için bulunmaz nimet. Manal Koyu ve Ayşe Kadın Camii görülebilecek yerler.
14. Mehmetalan Köyü, Edremit/Balıkesir
Köy, yaklaşık 200 Yıl önce Kaz Dağları’nın eteklerine Ayvacık taraflarından gelen Mehmet ismindeki bir şahıs tarafından kurulmuş. Doğa ile baş başa kalmak, doğayı ve kendinizi dinlemek için Balıkesir’in bu köyüne gidebilirsiniz.
15. Selimiye Köyü, Marmaris/Muğla
Selimiye’ye ulaşım biraz zor. Bu sebeple köy sakinliğini koruyabiliyor. Doğasını da bozulmadan saklayan Selimiye, konumu sebebiyle kötü havalarda teknelerin sığındığı bir koy. Bozburun Yarımadası’nda bulunan bu sakin ve güvenli koya sığınmak size de iyi gelecek.