Öğrenciler için Ekonomik Yemek Rehberi

Yetişkinliğe yeni yeni adım atılan ve yaşamın en güzel evrelerinden biri olarak anılan öğrencilik; her şeyin kayıtsızca, büyük bir coşkuyla yaşandığı dönemlerdir. Her sınav haftasında bir dahakine derslere düzenli gideceğim, her gün tekrar yapıp vize ve finallere hazırlıklı olacağım diyen ama istisnasız, sınav haftası her gelip çattığında hazırlıksız yakalanıp sabahlamak zorunda kalan öğrenciler, bir de iş yemek yapıp karın doyurma konusuna gelince maddi manevi çöküşe uğruyor. Bu çöküşlerin yaşanmaması için bir dolu öneriyle karşınızdayız!

Ekonomik yemek yapma rehberinde bir numaralı kural malzemelerdir. En ucuz yoldan nasıl yemeklik malzeme temin edilir, erzak ihtiyacı nasıl giderilir? Elbette birkaç kolay yol var, şöyle sıraladık:

Memleketten gelen erzak kolisi

Öğrenci evlerinde dönüşümlü olarak memlekete giden öğrenciler dönüşte büyük bir ziyafetin temelini atacak erzakla çıkagelir. Bazen ise sınav zamanlarında yemekle uğraşmak zorunda kalmasın diye anne–babalar çocuklarına erzak kolisi yollar. Kargocuyu dört gözle bekleten, memleket kokan bu koliler, öğrenci evi ekonomisinin direğidir.

Fırsat marketleri

Neredeyse her semtte birkaç tane bulunan ve haftanın belirli günlerinde oldukça indirimli satış fırsatları sunan mini marketler, öğrencilerin yemeğe ayırdığı bütçeyi büyük oranda rahatlatıyor. Bu fırsatları değerlendiren öğrenci eve dönüşte küçük çaplı bir ziyafet sofrası hazırlayabiliyor. Takip şart!

Semt pazarları

Her semtin bir pazarının olması, çoğu zaman ev hanımları kadar öğrenciler için de bir avantajdır. Zira, semt pazarlarında taze ve ucuz sebze meyve alma imkanı bulan öğrenciler ek olarak öğrenci indirimi dahi alabiliyorlar. Özellikle akşamüstü gidildiğinde haftalık alışverişi çok uygun bir bütçeyle halletmek mümkün olabiliyor.

Komşu teyzeler

Öğrencilerin yaşadığı apartman ve sitelerde komşu teyzeler öğrencileri genellikle kendi evlatları gibi gördüğünden; yemek yaptıklarında bir tabak ayırmayı ihmal etmez, bir şey eksik olduğunda hemen yardıma koşarlar. Komşu teyzeler çoğu zaman öğrenci mutfağının gönüllü sponsorudur.

Öğrenciler için Kolay Yemek Tarifleri

Çılbır: Yumurta, yağ ve yoğurdun kullanıldığı çılbır, az malzemeli lezzetli sonuçlar alınan üstelik pratik bir şekilde hazırlanan öğrenci dostu bir öğündür. Çiğ yumurta, kaynayan suya kırılır; pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt hazırlanıp dökülür. Son olarak ise üzerine pul biber–yağ kızdırılıp dökülür ve yenilir.

Fırında patates: Patatesler elma dilimi veya daire şeklinde kesilerek pul biber, kekik, tuz, salça ve benzeri baharatlar ile soslanarak fırın tepsisine dizilip, pişirilir. Oldukça kolay olan tarif, evdeki malzemeler ile çeşitlendirilebilir.

Sebze sotesi: Dolapta ne kadar sebze varsa kullanılarak yapılan sebze sote; soğanların yağda kavrulmasıyla başlar ve biber, domates, patlıcan, patates gibi malzemelerin küp küp doğranarak tarife eklenip baharatlarla sotelenmesiyle lezzetli bir finale ulaşır.

Fırında makarna: Makarnayı haşlayıp ketçapla yemekten sıkılanlar için pratik bir alternatif. Spagetti öncelikle klasik şekilde haşlanır ve süzülür. Suyu süzülen makarnalar, tereyağı ile yağlanmış olan tepsiye dökülür. Sos için; bir tavada tereyağı ve un kavrulur. Kavrulmuş malzemeye; biraz süt, bir yumurta, karabiber ve tuz eklenir. Kısık ateşte bir süre pişirilir. Kıvama geldikten sonra tepsiye alınmış olan makarnanın üzerine homojen bir şekilde dökülür ve varsa üzerine kaşar peynir rendelenerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra afiyetle yenir.

Yufka böreği: Yufka böreği için öncelikle iç harç hazırlanır. Harç için evde bulunan sebzelerden herhangi biri tercih edilebilir. Patates, patlıcan, kabak veya et ürünü tercih edecekseniz kıyma. Önce biraz soğan kavrulur ve ardından patates veya diğer malzemeler rendelenerek soğana eklenir, baharatlarla birlikte kavrulur. Hazır alınan yufkalar üçgen şekilde kesilir ve iç harcı eklenerek rulo haline getirilir. Tüm börekler aynı şekilde hazırlanıp tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve ısıtılmış fırında 20 ila 30 dakika kadar pişirilir.

‘Öğrenci evi eşittir makarna’ formülü, modern çağın pratik önerileri ve tarifleriyle birlikte tarih oluyor. Şimdilerde öğrenciler, pratik tarifler sayesinde Halil İbrahim sofrasından hallice  sofralar ile hem göz zevklerine hitap eden sunumlar hazırlıyor hem karınlarını daha besleyici öğünlerle doyurabiliyorlar. Öğrenci dostu tariflerimiz ile ekonomik ama en önemlisi lezzetli sofralar kurmak işte bu kadar kolay. Denemeyi unutmayın!

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.