Ramazan Ayında Türkiye’nin Dört Bir Yanında Gerçekleştirilen Etkinlikler

Ramazan ayının manevi ruhunu içten içe hissedebileceğimiz, bu mübarek ayı dolu dolu yaşayabileceğimiz birçok etkinlik ve şenlik düzenleniyor. Etkinlikler insanları bir araya getiriyor ve bağları kuvvetlendiriyor. Çocuk, yetişkin, herkesin Ramazan ayının ruhuna yakışır şekilde eğlendiği bu etkinlikleri ve gelenekselleşmiş gösterileri sizler için derledik.

1. Semazen Gösterisi

semazen

Semazenlerin her bir hareketi, giydikleri kıyafetin her bir parçası ayrı bir anlam taşır. Sema genel olarak yeniden doğuşu anlatır ve semazen her selam verdiğinde kamil insan olmaya daha çok yaklaşır. Sema yapmak ilk olarak Mevlana’nın ölümünün ardından, onun tasavvufi fikirlerinden doğan Mevlevilik tarikatının bir ayini şeklinde ortaya çıkmıştır.  Günümüze kadar varlığını koruyan bu büyüleyici gösteri, manevi ruhu en iyi biçimde yansıtması sebebiyle Ramazan etkinliklerinin vazgeçilmezlerindendir.

2. Karagöz ve Hacivat Oyunu

karagoz-hacivat

Karagöz ve Hacivat’ın naif esprileri, düşündürücü konuşmaları bu Ramazan ayında da bizleri güldürmeye devam ediyor. Aslına bakılırsa, Karagöz ve Hacivat’ın gerçekte yaşayıp yaşamadıkları kesin olmamakla birlikte varlıkları rivayetlere dayanmaktadır. En bilinen bir söylentiye göre; Karagöz ve Hacivat inşaat işçileridir ve çokça konuştuklarından dolayı hem kendi işlerini hem de diğer çalışanların işlerini yavaşlattıkları için infaz edilmişlerdir. Buna üzülen bir şeyh onların kuklalarını yaparak onları perde arkasından oynatmaya başlamıştır. Bu rivayetin doğruluğunu bilemeyiz ama Karagöz ve Hacivat Oyunu’nun, Ramazan aylarının vazgeçilmez gösterilerinden olduğu bir gerçek. Özellikle yeni nesillere aktarılması gereken çok önemli bir kültürel miras olan Karagöz-Hacivat’ın daha uzun yıllar boyunca Ramazan’da perdenin arkasından bizleri selamlamasını diliyoruz.

3. İllüzyon Gösterisi

iluzyon

İllüzyon gösterilerinin temeli, beynin algısıyla oynayıp mantığına vakıf olamayacağımız, nasıl yapıldığına akıl sır erdiremediğimiz hareketlere dayanıyor. 7’den 70’e her yaşın ilgisini çeken illüzyon gösterileri, Ramazan şenliklerinin önemli eğlencelerindendir.

4. Aşuk ile Maşuk Gösterisi

asuk-ile-masuk

Aşuk ile Maşuk, iki aşığı temsil eden karakterlerden oluşan bir orta oyundur. İki erkeğin, gövdelerine yüz çizilmesi ve yüzlerinin bez yardımıyla kapatılarak iki ayrı karakteri canlandırmaları esasına dayanır. Müzik eşliğinde oynanan bu gösteri komik, bir o kadar da eğlencelidir. Ramazan aylarının gelenekselleşmiş sahne sanatlarından olduğunu söyleyebiliriz.

5. Tasavvufi Musiki ve İlahi Dinletileri

Tasavvufi musiki ve ilahi, eğlendirmekten çok manevi duyguları bizlere hissettirmek amaçlı seslendirilen müzik türleridir. Dini duygulara tercüman olan ilahiler, Ramazan şenliklerinin olmazsa olmazlarındandır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.