Samsun’da Gezilecek Yerler, Samsun’da Nereye Gidilir?

Kurtuluş Savaşının temellerinin atıldığı Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisidir. Tarihi güzellikleri ile ön plana çıkan Samsun’un doğa güzelliklerinin de bir hayli fazla olduğunu göreceksiniz.  Bu yazımız içerisinde sizlere Samsun’da gezilmesi gereken yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Samsun Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Samsun ile beraber çevresini de merak edebilir, farklı gezi rotaları oluşturmak isteyebilirsiniz. Samsun’un haritadaki konumu incelediğimizde Sinop, Tokat ve Çorum’a komşu olduğunu görüyoruz. Samsun ile ilgili detaylar;

Samsun’da Gezilecek Yerler

Bandırma Vapuru (Millî Mücadele Açık Hava Müzesi)

previous arrow
next arrow
Slider

Samsun’da nereye gidilir sorunuza ilk olarak Bandırma Vapuru ile yanıt vermek istiyoruz. Günümüzde Millî Mücadele Açık Hava Müzesi olarak kullanılan bu gemi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a geldiği Bandırma vapurunun birebir kopyasıdır. Müze bölümüne girdiğinizde gemi duvarında birçok kişinin ismini yazdığını göreceksiniz. Bu isimler Kurtuluş Savaşı sırasında canlarını bu vatan için veda etmiş kahraman halka aittir.

Bandırma Vapuru Mili Mücadele Açık Hava Müzesi 2008 yılında hayata geçirilmiş bir projedir. Gemi içerisinde aynı zamanda Türkiye’nin en uzun kabartması bulunmaktadır. 300 parçadan oluşan bu mozaik kabartma İzmir’in kurtuluşunu temsil etmektedir. Samsun’a gittiğinizde uğramanızı istediğimiz yerlerden ilki bu nedenle Bandırma Vapurudur.

Adres: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun

Amisos Tepesi

previous arrow
next arrow
Slider

1995 yılında şans eseri olarak keşfedilen Amisos Tepesinin geçmişi M.Ö 3. yüzyıla dayanıyor. Üzerine kurulan kısa teleferik ile gelebileceğiniz bu tepeden tüm Samsun’u kuşbaşı olarak izleyebilirsiniz. 1995 yılında tepe üzerinde yapılan arkeolojik kazılar sırasında Pontus Krallığına ait olduğu düşünülen 2 kral mezarı keşfedilmiştir.

2008 yılına kadar Amisos Tepesi üzerindeki çalışmalar devam etmiştir. 2008 yılında bölgeyi tamamen düzenleyip turizme kazandıran Samsun Büyükşehir Belediyesi, Amisos Tepesi aracılığıyla misafirlerine Samsun’u tepeden izlettirmektedir. Amisos Tepesinden çıkarılan eserlerin tamamı kent merkezinde bulunan Samsun Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Adres: Baruthane, Can Sk. No:2, 55100 İlkadım/Samsun

Amazon Köyü

previous arrow
next arrow
Slider

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve 19 Mayıs Üniversitesinin bir ortak projesi olan Amazon Köyünü gezi listenize kesinlikle eklemenizi öneriyoruz. Samsun planı, Samsun gezi planı listelerinde yükselişe geçen Amazon Köyü 2,5 dönümlük bir alan üzerine inşa edilmiştir.  Amisos Tepesinin tam karşısında olan bu köy dünyaca ünlü Amazon kadınları adına oluşturulmuştur. İçerisinde Amazon kadınlarının günlük kullandıkları araç ve gereçler, Amazon kadınlarının evleri vs. yer almaktadır.

Adres: Baruthane, 55100 İlkadım/Samsun

Samsun Kent Müzesi

previous arrow
next arrow
Slider

2013 yılında ziyarete açılmış olan Samsun Kent Müzesi, Samsun’un tarihini, kültürünü, sosyal yaşamını ve ekonomisini gözler önüne seriyor. Müzenin bulunduğu yapı 1928 yılında TCDD lojmanı olarak inşa edilmiştir. Müze gezintisi sırasında çok özel eserler görecek, Samsun’u daha yakından tanıma fırsatına sahip olabileceksiniz.

 Adres: Zafer, Atatürk Blv. No:22, 55060 İlkadım/Samsun

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Valiliğinin yanında yeni binasına kavuşan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bölgenin en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor. Müze içerisinde başta Samsun olmak üzere çevre illerde yapılan kazılardan çıkartılan arkeolojik eserler sergileniyor. Tunç Çağı, Kalkolitik, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden eserlerin yer aldığı bu müzede tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.

Adres: Kale Mahallesi, 19 Mayıs Blv. No:5, 55030 İlkadım/Samsun

Büyük Cami

previous arrow
next arrow
Slider

Samsun’da bulunan Büyük Cami ilk olarak 1300 yılında inşa edilmiştir. 1869 yılına kadar ayakta kalan cami çıkan bir yangın sonucunda tamamen yıkılmıştır. Batumlu Hacı Ali Efendi 1884 yılında caminin yeniden yapılmasını istemiştir. Tüm bütçesi Hacı Ali Efendi tarafından karşılanan cami Samsun’un en büyük camisidir. Büyük Cami ile beraber Samsun’da gezilecek yerler listemizin sonuna geliyoruz.Adres: Hançerli, Necip Bey Cd. 54/A, 55020 İlkadım/Samsun

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun Gezilecek Yerler bölümü bittiğine göre şimdi Samsun’a nasıl gidilir konusuna değinmek istiyoruz. Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun’a hem karayolu üzerinden hem de havayolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Samsun’a Otobüs İle Ulaşım

İlk olarak Samsun’a otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karadeniz bölgesinde olan Samsun’a Türkiye’nin 81 ilinden otobüs geldiğini göreceksiniz. Otobüs seferleri ile ilgili ayrıntılar:

İstanbul–Samsun Arası: 12 – 14 Saat

Gaziantep – Samsun Arası: 13 – 15 Saat

Erzurum–Samsun Arası: 12– 14 Saat

Ankara – Samsun Arası: 6 – 7 Saat

Samsun Şehirler Arası Otobüs Terminali

Samsun otogarı üzerinden bilet satın almak isteyen kişiler için otogara ait iletişim bilgilerini de sunmak istiyoruz.

Adres: Kıran Mahallesi, 55200 İlkadım/Samsun

Telefon Numarası: 0 531 958 55 80

Samsun’a Havayolu ile Ulaşım

Samsun’un kendisine ait havalimanı da bulunmaktadır. Türkiye’nin birçok noktasından tek yön, aktarmasız tarifeli uçuşların düzenlendiği Samsun Çarşamba Havalimanını gönül rahatlığı ile kullanabilir, Samsun’a uçak ile gelebilirsiniz. Havalimanı ile ilgili ayrıntılar:

Ankara – Samsun: 1 Saat

İstanbul – Samsun: 1 Saat 25 Dakika

İzmir – Samsun: 1 Saat 30 Dakika

Antalya – Samsun: 1 Saat 25 Dakika

Samsun Çarşamba Havalimanı

Samsun Çarşamba Havalimanının bilgileri:

Adres: Çınarlık Mahallesi, 55506 Çarşamba/Samsun

Telefon Numarası: 0 (362) 844 88 30

Samsun’a Yakın Şehirler

Karadeniz Bölgesinin en kalabalık şehirlerinden olan Samsun her yıl yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Samsun’a geldikten sonra çevrede bulunan illeri de gezmek isteyebilirsiniz. Samsun’a yakın şehirler; Doğusunda Ordu bulunan Samsun’un çevresinde Sinop, Tokat ve Çorum bulunuyor.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/samsun/gezilecekyer/amazon-koyu
  • https://muzeler.org/samsun-kent-muzesi
  • https://emlakkulisi.com/samsun-kent-muzesi-tarihi-kentler-zirvesinde-odul-aldi/207461
  • https://www.renkliyolculuk.com/samsun-kent-muzesi-gezi-rehberi/
  • http://samsun.gov.tr/arkeoloji-ve-etnografya-muzesi
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Samsun_Arkeoloji_ve_Etnografya_M%C3%BCzesi_bah%C3%A7esindeki_buluntular.jpg
  • https://samsun.ktb.gov.tr/TR-216750/buyuk-cami.html
  • https://tr.pinterest.com/pin/742179213570987424/
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.