Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler, Şanlıurfa’da Nereye Gidilir?

2 milyonu geçkin nüfusu ile ülkemizin en kalabalık 9. şehri olan Şanlıurfa, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa genel olarak diniz turizmin başkenti olarak gösteriliyor. Şanlıurfa’yı gezmek isteyen kişilere bu yazımız içerisinde Şanlıurfa’da gezilmesi gereken yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Güneydoğu Anadolu turu oluşturmak isteyen kişilere öncelikle Şanlıurfa’nın haritadaki konumu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa’nın etrafında Mardin, Diyarbakır, Adıyaman bulunmaktadır.

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler

Halfeti

previous arrow
next arrow
Slider

Şanlıurfa’da nereye gidilir? Konusunda ilk olarak Halfeti’yi önerebiliriz. Eski popülerliği kalmayan Halfeti günümüzde 2 bölüme ayrılmıştır. Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak iki bölüme ayrılan bölge saklı cennet olarak gösterilmektedir. Önceden çok ihtişamlı bir görünüme sahip olan Halfeti’de şehrin %80’lik bölümü Birecik Barajının altında kalmıştır. Şehrin su altında kalacağı önceden belli olunca Halfeti komple 15 kilometre ötede yeni kurulan köye taşınmıştır.

Halfeti’nin yeni kurulan şehri bir anda bölgenin kaderini değiştirmiştir. Genelde ziyaretçilerin zihinlerini dinlendirmek için geldiği Halfeti’de tekne turlarına çıkabilirsiniz. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Akdeniz’i, Bodrum’u olan Halfeti’ye her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Balıklıgöl

previous arrow
next arrow
Slider

Şanlıurfa denildiğinde akla ilk olarak Balıklıgöl gelmektedir. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Balıkgöl’ün dillere destan bir efsanesi bulunmaktadır. Birçok kaynağa göre Nemrud Hz. İbrahim’i tam burada ateşe vermiştir.

Hz. İbrahim Nemrud’a her zaman karşı olmuştur. Puta tapılmasının oldukça günah olduğunu belirten Hz. İbrahim Nemrud’un gazabına uğramıştır. Hz. İbrahim’i yakalayan Nemrud onun için bir ateş hazırlamıştır. Hz. İbrahim tam ateş içerisine atılıp yanması beklenirken birden ateş suya içerisindeki bulunan odunların ise balığa dönüştüğü görülmüştür. İşte o günden beri bu bölge kutsal olarak kabul edilmiş olup her yıl ziyaret edilmektedir.

Adres: Merkez, Balıklı Göl Cd., 63210 Eyyübiye/Şanlıurfa

Göbeklitepe

previous arrow
next arrow
Slider

Şanlıurfa dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Şanlıurfa kent merkezine 23 kilometre uzaklıkta olan Göbeklitepe dünya üzerindeki ilk tapınaktır. 12,000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Göbeklitepe 1960’lı yıllarda keşfedilip gün yüzüne çıkarılmıştır. Üzerindeki kazı çalışmaları devam eden bu tapınakta tüm çalışmalar bittiğinde dünya tarihinin yeniden yazılacağı ifade ediliyor.

Şanlıurfa planı, Şanlıurfa gezi planı oluştururken Göbeklitepe’ye kesinlikle yer vermenizi istiyoruz. UNESCO bu bölgenin varlığından haberdar olup Korunması Gereken Kültür Mirasları listesine 2011 yılında Göbeklitepe’yi de eklemiştir. Bölgede yürütülen kazı çalışmalarından çıkarılan eserleri Şanlıurfa Müzesinde sergilendiğini göreceksiniz.

Adres: Adres: Örencik, 63290 Haliliye/Şanlıurfa

Harran Üniversitesi Kalıntıları

previous arrow
next arrow
Slider

Dünya üzerindeki ilk üniversitenin Şanlıurfa’da, Harran’da kurulduğu söyleniyor. Günümüzde kalıntı şeklinde olan üniversitenin 4,000 yıl önce inşa edildiği tespit edilmiştir. Aktif olduğu dönemde binlerce kişi yetiştiren bu üniversite 718 ile 913 yılları arasında İslam odaklı öğretim vermiştir. Deprem ve yılların vermiş olduğu etkiden dolayı günümüze sadece birkaç bölümün ulaştığını görüyoruz.

Harran Kümbet Evleri

previous arrow
next arrow
Slider

Dünya üzerinde eşi ve benzeri olmayan Harran Kümbet Evleri son 200 yıldır ön plana çıkmaktadır. Yan yana dizilmiş olan bu evlerin Koni şeklinde tasarlandığını görünce mimarilerine âşık olacaksınız. Topraktan yapılmış olan Harran Kümbet Evlerinin gül kokulu olduğunun da farkına varacaksınız.

Harran evlerinin içeri yazları serin kışları ise sıcaktır. 1979 yılında bölge sit alanı olarak ilan edilmesinden dolayı evlere herhangi bir şekilde çivi dahi çakılamamaktadır. Şanlıurfa’da gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmez yerlerinden birisi de Harran Kümbet Evleri olduğunu söyleyebiliriz.

Adres: Harran Evi İbniteymiye Mah. İbniteymiye Küme Evler, 63510 Harran/Şanlıurfa

Bazda Mağarası

previous arrow
next arrow
Slider

Harran ilçesinde bulunan Bazda Mağarası son yıllarda çok fazla ziyaret edilmeye başlanmıştır. Dağlık alanda taş ocakları içerisinde yer alan bu mağarada tarihi dokunun asla bozulmadığını göreceksiniz. Bölge içerisinde irili ufaklı çok fazla mağaranın bulunduğunu göreceksiniz. Mağara içerisinde tarihi doku ile beraber birçok doğal oluşumun da bulunması buranın tercih nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.

Adres: Öztaş, 63510 Harran/Şanlıurfa

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle dini turizmin merkezi olan Şanlıurfa’ya hem karayolu hem de havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şanlıurfa’ya Otobüs İle Ulaşım

Şanlıurfa’ya nasıl gidilir? Konusunda birçok kişinin ilk tercihi otobüs olacaktır. Seyahat süresi uzun olsa da havayoluna nazaran biraz ekonomik olması insanları otobüs seyahatine doğru yöneltiyor. Şanlıurfa’ya otobüs ile gelmek isteyen kişilere yolculuk süreleri hakkında biraz bilgiler verelim;

İstanbul – Şanlıurfa Arası: 18 – 20 Saat

İzmir – Şanlıurfa Arası: 18 – 20 Saat

Konya – Şanlıurfa Arası: 13 – 15 Saat

Erzurum – Şanlıurfa Arası: 9 – 11 Saat

Şanlıurfa Şehirlerarası Otobüs Terminali

Şanlıurfa Otogarı iletişim bilgilerini sizlere şu şekilde sunabiliriz;

Adres: Esentepe Mahallesi, 63330 Merkez/Karaköprü/Şanlıurfa, Türkiye

Telefon Numarası: 0 (414) 313 26 86

Şanlıurfa’ya Havayolu İle Ulaşım

1997 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa’ya havalimanı yapılmasına karar verilmiştir. Şehir merkezine 35 kilometre olan havalimanının yapımı 10 yıl kadar sürmüştür. Tamamlanması ile beraber Şanlıurfa’ya olan seyahat sürelerini büyük oranda düşüren havalimanı, bölgenin turizmine büyük oranda katkı sağlamıştır. Şanlıurfa’ya uçak ile seyahat süreleri:

Ankara – Şanlıurfa: 1 Saat 20 Dakika

İstanbul – Şanlıurfa: 1 Saat 40 Dakika

İzmir – Şanlıurfa: 1 Saat 45 Dakika

Antalya – Şanlıurfa: 4 Saat 30 Dakika

Şanlıurfa GAP Havalimanı

Şanlıurfa GAP Havalimanı’nın bilgileri:

Adres: Gölgen Mahallesi, Şanlıurfa Diyarbakır Yolu, 63340 Karaköprü/Şanlıurfa

Telefon Numarası: 0 (414) 378 11 11

Şanlıurfa’ya Yakın Şehirler

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa ile ilgili vereceğimiz bilgilerin sonuna geldik. Şanlıurfa’ya yakın şehirler ile beraber gezi listenizi değiştirebilir, daha kapsamlı hale getirebilirsiniz. Şanlıurfa’nın komşuları; Doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda ise Diyarbakır bulunmaktadır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • https://www.sanliurfa.bel.tr/icerik/234/71/bazda-magaralari#images-1
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.