Şehir Efsanesi Değil, Efsaneleşen Şehir Yozgat

Sessiz sedasız yaşayan bir şehir olmasından mı, küçük bir yüzölçümüne ve az sayıda nüfusa sahip olmasından mı bilinmez; Yozgat son yıllarda gençler arasında, özellikle sosyal medyada çeşitli esprilere konu oldu. Sizlerin de bildiği üzere Zaytung’un “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Yol Bakım ve Onarım Çalışmaları Esnasında Yozgat’ın Bir Süredir Var Olmadığı Fark Edildi” esprisi ile başlayan ve sosyal medyada hızla yayılan bir akımdan bahsediyoruz. Biletall ailesi olarak, hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan viral olarak efsaneleşen şehir Yozgat’ı sizlere anlatmak; şehrin esasında var olduğunu ve sahip olduğu güzellikleri sizlere göstermek istedik.

Yozgat Anadolu’nun birçok şehri gibi en eski yerleşim yerlerinden biri olmuştur. “Alişar Höyüğü” adı verilen yerleşim yerinde yapılan kazılar doğrultusunda 5000 sene önceye ait olan tarihi eserlerin bulunması da bu durumu doğrular niteliktedir. Ayrıca Yozgat ve yöresinde yapılan diğer kazılar sonucunda Etiler ve Hitit Uygarlıkları’nın da kalıntılarına rastlanmıştır. Yaşamış olan bu uygarlıkların ardından Yozgat ilinde Türk izlerine 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra rastlanmıştır. Bu dönemde Bozok ve çevresinde yer alan Türkler, Oğuz Boyları’nın çeşitli kollarından Yozgat ve çevresine yayılmaya başlamıştır. Bu şekilde gittikleri her yere sosyal bilimlerden kültüre kadar toplumun çeşitlenmesine yön verecek her türlü çalışmayaimza atmışlardır. 15.yüzyılın ardından yine Yozgat ve çevresine Bozok adının geçtiği oymalar yerleşmeye başlamıştır. Bunlardan bazıları: Kızılkocalu, Salmanlu, Çiçeklü, Zakirlü ve Kavurgalu’dur.

yozgat-saat-kulesi

Yozgat Saat Kulesi

Bölge halkı Türklerden oluşsa da 17.yüzyıl itibari ile Yozgat’a doğu tarafından Ermeniler, Yunanistan ve Ege tarafından Rumlar gelip yerleşerek farklı kültür çeşitliliklerinin hasıl olduğu bir nüfusu oluşturmuşlardır. Tarih boyunca Türkiye için önemli bir yere sahip olan Yozgat, bu dönem içerisinde kendini daha çok Kurtuluş Savaşı sırasında ön plana çıkarmıştır. Milli Mücadele Dönemi’nde örgütlenme aşamasında büyük başarıları imza atmış olan Yozgat, varlığını her şekilde ortaya koymuştur.

Peki, bu kadar çok tarihi olay yaşamış, güzel bir geçmişi olan Yozgat ilinin adı nereden gelmektedir? Yozgat ismi öncelikle “Bozok” olarak anılmaktadır. Ardından farklı söylemlerle il, “Yozgat” ismini almıştır. Ancak Yozgat isminin kökeni konusunda farklı söylentiler de bulunmaktadır. Kabul gören bir bilgiye göre Yozgat Saray Köyü’nün –bu gün kasaba olarak anılmaktadır- kat kat yükseldiği söylenmektedir. Bu yükselişten ötürü “Yüz-kat” denilmiş ve zaman içerisinde halk ağzında farklı söylemlerle “Yozgat” olarak dilimize yerleşmiştir. Söylenilen bu bilgi kimi zaman kişileri tatmin etmese de uzun yıllar boyunca bu şekilde süre gelmiştir.

roma-hamami

Roma Hamamı

Bir ara şehrin ismi tekrar “Bozok” olarak değiştirilse de verilen bir hükümle şehir “Yozgat” adını tekrar almıştır. Belki de bu yüzden birçok insan Yozgat’ı haritada görmek ve yerini bulmak konusunda sıkıntı çekmiştir. Ancak sahip olduğu mirası, kültürel güzellikleri ve yöresel yemekleriyle kendini belli eden bir şehir olmuştur Yozgat. Bu şehre geldiğiniz zaman gezmeden dönmemeniz gereken o kadar güzel yerler var ki. Örneğin; Türkiye’nin ilk milli parklarından biri olan Çamlık Milli Parkı, Yozgat ili sınırları içerisinde ziyaretçilerini dört gözle beklemektedir. Bunun yanı sıra tatilciler için piknik ve spor yapılabilecek birbirinden güzel mesire yerleri –Şekerpınar Mesire Alanı, Kazankaya Vadisi ve Gelingüllü Barajı gibi- de Yozgat’ın eşsiz güzellikleri içerisinde varlığını göstererek aslında kendini kanıtlamaya çalışmıştır. Yozgat aynı zamanda kültürel zenginliklerini ortaya koyduğu tarihi ile – Tarihi Roma Hamamı- yakaladığı 3000 yıllık geçmişi sayesinde turizmin güzelliklerini ortaya çıkarıyor. Bu kültürel ve doğa zenginliklerinin yanı sıra yöresel yemekleri –Testi Kebabı, Tas Kebabı, Sütlü Kabak ve Patlıcan Turşusu gibi- ile de belli ki bir efsane olarak yoluna devam edip dilden dile dolaşmayı hak ediyor.

En Ucuz Yozgat Otobüs Bileti Al >>

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.