Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 59. ili olan Sinop, Türkiye’nin kuzeydeki en uç topraklarına sahiptir. Karadeniz turlarında genel olarak günü birlik ziyaret edilen Sinop aslında göründüğünden daha fazla güzelliklere sahiptir.
Karadeniz turuna çıkmadan önce Sinop’un haritadaki konumu hakkında bilgi sahibi olmanızı isteriz. Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop’un çevresinde Kastamonu, Samsun ve Çorum bulunuyor. Sinop’ta gezilmesi gereken yerler ile ilgili listemiz;
Bu İçerikte Neler Var?
Sinop’da Gezilecek Yerler
Sinop Kalesi
Sinop’ta nereye gidilir sorunuza ilk olarak Sinop Kalesi üzerinden yanıt vermek istiyoruz. Yapım tarihi tam olarak belirli olmasa da M.Ö 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Başta Roma olmak üzere Bizans ve Selçuklu döneminde aktif olarak kullanılan kale her dönemde ayrı ve güçlü bakım ve onarımlar görmüştür.
Kale Sinop şehir merkezinde yer almakta olup denizle bitişik noktadadır. Kaleyi ziyaret ettikten sonra üst bölümdeki kafeye uğrayıp yorgunluğunuzu üstünüzden atabilirsiniz. Bir yandan kahvenizi yudumlarken bir yandan da hırçın Karadeniz’i izlemek sizler için farklı bir deneyim olacaktır.
Adres: Meydankapı, Bülent Ecevit Cd. No:13, 57000 Sinop Merkez/Sinop
Tarihi Sinop Cezaevi
Sinop gezi planı oluşturuyorsanız içerisinde kesinlikle tarihi Sinop Cezaevi yer almalıdır. Geçmişi 4,000 yıl öncesine dayanan tarihi kalenin içerisinde yer alan cezaevinin 3 tarafı deniz ve kayalıklarla çevrilidir. Gerek Türk Edebiyatı gerekse Türk siyaseti için önemli birçok isim burada ceza yatmışlardır.
Tarihi Sinop Cezaevi kayalıklar üstündeki kale içerisinde yer almasından dolayı buradan kaçmak hiçbir şekilde mümkün değildir. Oldukça eski bir yapı olmasından dolayı cezaevinin taşınmasına karar verilmiştir. Günümüzde olduğu gibi tüm bölümleri ile müze olarak kullanılan Tarihi Sinop Cezaevi aynı zamanda birçok dizinin çekim alanları arasında da yer almaktadır.
Adres: Kaleyazısı, Cumhuriyet Cd. No:18, 57000 Osmaniye Köyü/Sinop Merkez/Sinop Merkez/Sinop
Diyojen Anıtı
Sinop’ta gezilecek yerler listenize kent merkezi girişinde yer alan Diyojen Anıtı’nı da eklemenizi öneriyoruz. Sinoplu olan dünyaca ünlü filozof Diyojen ile ilgili çok fazla hikâye anlatılmaktadır. Anlatılanlara göre Diyojen medeniyete tamamen karşı birisiymiş. Öyle ki mal varlığı edinmemek için elinden geleni yapan Diyojen fakir ve yoksul bir hayat sürmüştür. Ancak; Büyük İskender başta olmak üzere birçok tarihi isim ondan nasihat alıyormuş. İsmini tarihin tozlu sayfalarına yazdıran Diyojen’in anıtını kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Adres: Kaleyazısı, Fatih Cd. No:2, 57000 Sinop Merkez/Sinop
İnceburun Feneri
Türkiye’nin en kuzeyindeki toprağı üzerine inşa edilmiş olan İnceburun Fenerinin 38 metre yüksekliğe sahip olduğunu görüyoruz. İlk olarak 1863 yılında 12 metre olarak inşa edilen deniz feneri daha sonradan revize edilerek günümüzdeki halini almıştır. Karadeniz’in hırçın dalgaları ile mücadele eden bu deniz feneri, yolcu ve yük gemilerinin güvenli bir şekilde Karadeniz’i geçmelerinden sorumludur. Öyle günler geliyor ki deniz dalgaları burada 20 25 metre yüksekliğe erişebiliyor. Bu nedenle İnceburun Fenerinin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz.
Adres: 57000 Sarıkum/Sinop Merkez/Sinop
İnaltı Mağarası
Sinop’un Ayancık ilçesine 40 kilometre kadar uzaklıkta olan İnaltı Mağarası, bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Toplam 700 metre uzunluğa sahip olan İnaltı Mağarasının genişliği yer yer değişse de ortalaması 5 metre kadardır. Yüksekliği 15 metreyi bulan mağaranın duvarları tamamen travertenlerle kaplıdır. Birçok bölümünde doğal oluşumlar bulunan İnaltı mağarasının turizme kazandırılma süreci oldukça uzun sürmüştür. 1995 yılında başlayan çalışmalar ancak 2004 yılında tamamlanmıştır. 700 metrelik bölümün sadece 360 metrelik kısmı ziyarete açıktır.
Adres: İnaltı Mağarası, Zümrüt, 41°43’55,34°34’08., Ihlamur Cd. No:9, 38090 Kocasinan/Kayseri
Akgöl
Sinop’un doğa güzellikleri ile dolu olduğundan haberiniz vardır. Ağaçlar ilçesinde yer alan Akgöl denizden tam 1200 metre yüksekliktedir. Köy ve yayla hayatının bulunduğu bu bölgede kamp yapacaksanız biraz dikkatli olmanız gerekmektedir. Her an hiç tahmin etmediğiniz bir yerden ayı, çakal, kurt yaban domuzu çıkabilir.
Akgöl üzerindeki manzaranın ülkemizde eşi ve benzeri yoktur. Burada ister kendinizi manzaranın akışına bırakabilir isterseniz de gölden taze taze tutulmuş alabalıkları yiyebilirsiniz. Eğer dikkatli bakarsanız gölün tamamen yapay olduğunu göreceksiniz.
Adres: 57200 Uzunçay/Boyabat/Sinop
Sinop’a Nasıl Gidilir?
Sinop’a nasıl gidilir konusunu da merak ediyor olabilirsiniz. Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop’a hem karayolu hem de havayolu üzerinden ulaşım sağlayabilmek mümkündür. Ulaşım konusundaki seçenekler;
Sinop’a Otobüs İle Ulaşım
Sinop’a ulaşım konusunda ilk olarak otobüs yolunu tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanından düzenlenen seferler ile Türkiye’nin kuzeyindeki son topraklarını ziyaret etme fırsatına sahip olabilirsiniz. Türkiye’nin çeşitli noktalarından Sinop’a uzaklıklar;
İstanbul – Sinop Arası: 11 – 13 Saat
Trabzon– Sinop Arası: 8 – 9 Saat
Bursa – Sinop Arası: 11 – 13 Saat
İzmir – Sinop Arası: 16 – 17 Saat
Sinop Otogarı İletişim Bilgileri
Karadeniz bölgesinin en uç noktasında yer alan Sinop’a karayolu üzerinden gitmek istiyorsanız Sinop otogarı iletişim ve adres bilgileri;
Adres: Sinop-Ayancık Yolu üzeri Merkez/Sinop
Telefon: 0 (368) 260 03 04
Sinop Havayolu İle Ulaşım
Sinop Havalimanı 1993 yılında sivil havacılığın hizmetine sunulmuştur. Her yıl otalama 150 bin yolcu inen Sinop Havalimanı şehir merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktadır. Bazı önemli şehirlerden Sinop’a uçak ile seyahat süreleri;
Ankara – Sinop: 7 Saat 45 Dakika
İstanbul – Sinop: 1 Saat 15 Dakika
İzmir – Sinop: 10 Saat 20 Dakika
Antalya – Sinop: 5 Saat 20Dakika
Sinop Havalimanı
Sinop’ta bulunan Sinop Havalimanı’nın bilgileri:
Adres: Akliman Mevkii, Havaaalanı Yolu, 57000 Bostancılı Köyü Merkez/Sinop
Telefon: 0 (368) 271 56 06
Sinop’a Yakın Şehirler
Karadeniz turuna çıkan kişilere yardımcı olması için Sinop’a yakın şehirler hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Sinop’un batısında Kastamonu, doğu bölgesinde ise Samsun bulunuyor. Karadeniz bölgesinde yer alan Sinop’un güneyinde ise Çorum’un bulunduğunu göreceksiniz.
İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:
- https://pechetee.blogspot.com/2013/08/sinop-ayanck-inalt-magaras.html
- https://twitter.com/sinopvaliligi/status/743082414713491456