Şırnak’ta Gezilecek Yerler, Şırnak’ta Nereye Gidilir?

Nuh’un şehri olarak bilinen Şırnak, doğu Anadolu bölgemizin en çok ziyaret edilen şehirlerinden birisidir. Bölgedeki yerleşim tarihinin çok eski zamanlara dayandığını, Nuh tufanından sonraki ilk yerleşimin bu bölgelerde oluşturulduğu rivayet ediliyor. Oldukça merak edilen bir bölge olmasından dolayı bu yazımız içerisinde sizlere Şırnak’ta gezilmesi gereken yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yola çıkmadan önce bölgeye hakim olmanızı isteriz. Bu nedenle ilk olarak Şırnak’ın haritadaki konumu ile başlamak istiyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şırnak’a Siirt, Mardin ve Hakkari komşuluk etmektedir. Mezopotamya’nın göbeğinde olmasından dolayı tarih boyunca hep önemli olup kutsal bir şehir olarak ilan edilmiştir

Şırnak’ta Gezilecek Yerler

Cizre Ulu Cami

previous arrow
next arrow
Slider

Cizre Ulu Caminin geçmişi aslında bir kiliseye dayanmaktadır.  Tam olarak tarihi bilinmeyen bir dönemde kilise olarak inşa edilen bu yapı Abbasiler tarafından 639 yılında camiye dönüştürülmüştür. 1156 yılına kadar minaresi bulunmayan cami bu tarihte minaresine kavuşmuştur. Yıllar boyunca hem cami hem de minare ayrı ayrı olacak şekilde bakım ve onarımlara alınmıştır. Caminin orijinal kapısı üzerinde hadis ve ayetler bulunuyor. Kutsal bir değere sahip olan bu kapı günümüzde Topkapı Saray Müzesi içerisinde sergileniyor.

Nuh Peygamber Türbesi

previous arrow
next arrow
Slider

Birçok rivayete göre Hz. Nuh tufan felaketinden sonra gemisini Şırnak’a, Cudi dağına demirlemiştir. Tufandan sonra Şırnak’ta yaşayan Hz. Nuh peygamber ömrünü burada geçirmiştir. Cizre’nin Dağkapı Mahallesindeki bu türbenin bulunduğu alanda vefat edince mezarı üstüne önce bir kilise daha sonrasında ise bir cami inşa edilmiştir. Şırnak’a kadar girmişken Cizre’de bulunan Nuh Peygamber türbesine uğramanızı öneririz.

Adres: Şah, 73200 Cizre/Şırnak

Meryem Ana Kilisesi

previous arrow
next arrow
Slider

Şırnak planı, Şırnak gezi planı oluşturan kişilere şimdi çok öze bir yer önereceğiz. Şırnak’ın İdil ilçesinde bulunan Meryem Ana Kilisesinin M.S 57 yılında inşa edildiği söyleniyor. Hristiyanlığın yavaş yavaş yayılım gösterdiği dönemde inşa edilen bu kilise daha çok Süryaniler tarafından kullanılmıştır. Bölgede Hristiyan kalmadığı için kullanıma kapalı olan kilisenin sadece ziyarete açık olduğunu görüyoruz.

Adres: Aşağı, 73300 İdil/Şırnak

Finik Ören Yeri ve Kalesi

previous arrow
next arrow
Slider

Her yıl binlerce kişi ülkenin dört bir yanından sadece bu ören yerini görmek için Şırnak’a geliyor. Kayalar üzerine resmedilen kadın, hayvan resimleri her yaş grubundan insanın dikkatini oldukça kolay bir şekilde çekebiliyor. Önceden bu bölgenin çok iyi durumda olduğu belirtiliyor. Ancak günümüzde yıkılmaya yüz tutmuş bir bölgenin sizi karşıladığını göreceksiniz. Hala görülmeye değer olan Finik Ören Yeri ve Kalesi, tarihte yolculuğa çıkmak isteyen kişiler için birebirdir.

Adres: 73710 Damlarca/Güçlükonak/Şırnak

İsmail Ebul-İz El Cezeri Müzesi

previous arrow
next arrow
Slider

Fizik kitaplarından tanıdığımız El Cezeri Türkiye’de, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşamıştır. 1153 yılında dünyaya gelen El Cezeri kendisini fizik alanında yetiştirmiş olup birçok buluşa imza atmıştır. Hayatı boyunca bu bölgede yaşayan El Cezeri vefat edince müzenin bulunduğu bu alana defnedilmiştir. Müzeye girdiğinizde El Cezeri’ye ait olan buluşların sergilendiği bir bölüm sizi karşılayacaktır.

Adres: Şah, Orhan Doğan Cd. No:130, 73200 Cizre/Şırnak

Yılmaz Güney Parkı

previous arrow
next arrow
Slider

Şırnak’ta gezilecek yerler listemizin son sırasında Yılmaz Güney Parkı yer alıyor. Bahar ayında ayrı bir güzelliğe sahip olan bu parkın aslında her dönem ayrı, keyifli bir güzelliği bulunuyor. Silopi ilçesinde bulunan bu parkta dolaşabilir, manzara karşısında keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Adres: Nuh, 73400 Silopi/Şırnak

Şırnak’a Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şırnak her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Şırnak’a gelmek isteyen kişiler hem havayolu hem de karayolu seçeneklerini kullanabilirler. Şırnak’a Nasıl Gidilir konusundaki ayrıntılı detaylar;

Şırnak’a Otobüs İle Ulaşım

Şırnak’a nasıl gidilir? konusunda ilk olarak otobüs seçeneğini sunmak istiyoruz. Şırnak’a otobüs ile gitmek istiyorsanız birçok otobüs firmasının bulunduğunu göreceksiniz. Yolculuk süreleri ile ilgili birkaç örnek verecek olursak;

İstanbul – Şırnak Arası: 23 – 25 Saat

Mersin– Şırnak Arası: 13 – 15 Saat

Ankara– Şırnak Arası: 20 – 22 Saat

Antalya – Şırnak Arası: 20 – 22 Saat

Şırnak Otogarı İletişim Bilgileri

Şırnak otogarı üzerinden bilet satın almak isteyen kişiler için otogara ait iletişim bilgilerini de sunmak istiyoruz.

Adres: 73000 Yoğurtçular Köyü/Şırnak Merkez/Şırnak,

Telefon Numarası: 0 (484) 223 14 01

Şırnak’a Havayolu İle Ulaşım

2013 yılında kullanıma açılan Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı, bölgeye olan seyahat süresini minimuma indirmiştir.  Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinden Şırnak’a tarifeli uçuşlar düzenlenmektedir. Şırnak’a uçak ile gitmek isteyen kişilere mesafeler hakkında da bilgi vermek istiyoruz;

Ankara – Şırnak: 1 Saat 35 Dakika

İstanbul – Şırnak:2 Saat

İzmir – Şırnak: 4 Saat 20 Dakika

Antalya – Şırnak: 5 Saat 35 Dakika

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı

Adres: Mardin-Şırnak Yolu, 73200 Cizre/Şırnak, Türkiye

Telefon Numarası: 0 (486) 636 77 00

Şırnak’a Yakın Şehirler

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şırnak’ın komşuları hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Şırnak’a yakın şehirler şu şekildedir; Şırnak’ın batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, kuzeydoğu bölgesinde ise Hakkari bulunmaktadır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • https://tr.foursquare.com/v/hz-nuh-peygamber-t%C3%BCrbesi/53623019498e18140bb54dd6/photos
  • https://gezilecekyerler.com/nuh-peygamber-turbesi/
  • http://neredenegezilir.blogspot.com/2015/01/meryem-ana-kilisesi.html
  • https://www.tripadvisor.com.tr/LocationPhotoDirectLink-g2053549-d6787738-i102674416-YIlmaz_Guney_ParkI-Silopi_Sirnak_Province.html
  • https://mekanlar.com/mekan/ismail-ebul-iz-el-cezeri-muzesi
  • http://2pos.ist/165202/720/ismail-ebul-iz-el-cezeri-m%C3%BCzesi
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.