Tunceli’de Gezilecek Yerler, Tunceli’de Nereye Gidilir?

Nüfus bakımından Türkiye’nin en küçük şehirlerinden birisi olan Tunceli son yıllarda oldukça fazla ziyaret edilmeye başlandı. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizmden de gelir elde etmeye başlayan şehir oldukça gizli güzelliklerle doludur. Yok olmaya yüz tutmuş birçok el sanatlarının bulunduğu bu şehir, kültür turizminin en güzel olduğu yerlerden birisidir.

Tunceli’nin haritadaki konumu incelendiğinde tarıma elverişli arazilerle çevrelendiğini görebilirsiniz. Munzur çayından güç alan şehir, turizmini de bu çay sayesinde geliştirmiştir. Daha fazla uzatmadan Tunceli’de gezilmesi gereken yerler listesine geçmek istiyoruz.

Tunceli’de Gezilecek Yerler

Pertek Kalesi

previous arrow
next arrow
Slider

Etrafı sularla kaplı olan bu kale dışarıdan bakıldığında küçük bir ada gibi görünmektedir. Keban Barajı yapılmadan önce Murat Nehri’nin sivri ucunda ye alan bu kale Osmanlı döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Keban barajını gezerken bu kaleye kesinlikle uğramanızı öneriyoruz. Tarihi dokusu sizleri derin bir yolculuğa çıkaracaktır.

Adres: Kaledibi, 23350 Meşeli/Elâzığ Merkez/Elazığ

Keban Barajı

previous arrow
next arrow
Slider

Yapımına 1966 yılında başlanan Keban Barajı 8 yıl gibi bir sürede ancak tamamlanabilmiştir. Yıllık 148 milyar kWh enerji üreten Keban Barajı, ürettiği enerji sayesinde bölge ekonomisini büyük oranda kalkındırmıştır. Aynı zamanda tarımsal sulama üzerinde de büyük etkiye sahip olan Keban Barajını kesin olarak görmenizi öneriyoruz.

Adres: Ovacık/Tunceli

Mercan Vadisi Milli Parkı

previous arrow
next arrow
Slider

Tunceli’de nereye gidilir diye merak edenlere güzel bir önerimiz var. Mercan Vadisi Milli Parkı Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yer almaktadır. Tertemiz, berrak suya sahip olan Mercan Vadisi Deresinin büyük bir bölümü Munzur Vadisi Milli parkı içerisinde yer almaktadır. Bu milli parka girdiğinizde doğa yürüyüşü yapabilir, piknik yapabilir, kamp kurabilirsiniz.

Adres: Ovacık/Tunceli

Elti Hatun Türbesi

previous arrow
next arrow
Slider

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bulunan Eli Hatun Türbesi son zamanlarda çok fazla ziyaret edilmeye başlanmıştır. Kümbet şeklinde olan bu mezarın içerisinde 3 bölüm olduğunu görüyoruz. Mezarlardan birisi Elti Hatun’a ait olurken diğerleri Uzun Hasan’ın yeğeni ve Uzun Hasan’ın annesine ait olduğu rivayet edilmektedir.

Adres: Yeni, 62800 Mazgirt/Tunceli

Sağman Cami

previous arrow
next arrow
Slider

Tunceli planı, Tunceli gezi planı oluşturan kişiler listelerine son olarak Sağman Camiyi eklemelidir. Tunceli’nin Pertek ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan Sağman Köyünde yer alan bu caminin 1555 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Caminin minaresine giriş dışarıdan olduğu için oldukça enteresan bir görünüme sahip olmaktadır.

Adres: Merkez, 62502 Sağman/Pertek/Tunceli

Tunceli’ye Nasıl Gidilir?

Tunceli’de gezilecek yerler listemiz sona erdiğine göre ulaşım konusuna da değinmek istiyoruz. Küçük bir şehir olmasından dolayı şehre sadece karayolu üzerinden ulaşım sağlamak mümkündür.  Şu an Tunceli’ye havalimanı yapma gibi bir fikir bulunmamaktadır.

Tunceli’ye Otobüs İle Ulaşım

Tunceli’ye nasıl gidilir konusundaki tek önerimiz otobüs taşımacılığıdır.  Havayolu ulaşımın olmadığından dolayı hemen hemen tüm şehirlerden buraya otobüs seçeneği olduğunu söyleyebiliriz. Tunceli’ye otobüs ile gelmek istiyorsanız ortalama yolculuk süreleri;

İzmir – Tunceli Arası: 22 – 24 Saat

Ankara – Tunceli Arası: 13 – 15 Saat

Mersin – Tunceli Arası: 11 – 13 Saat

İstanbul – Tunceli Arası: 18 – 20 Saat

Tunceli Otogarı

Kendi aracı olmayan kişiler şehre sadece otobüs taşımacılığı ile gelebilirler. Tunceli otogarına ait iletişim ve adres bilgileri ise;

Otogar Adresi: Alibaba Mahallesi, Cemal Gürsel Cd. No:14, 62000 Tunceli Merkez/Tunceli

Otogar Telefon: 0 (428) 212 60 66

Tunceli’ye Yakın Şehirler

Tunceli’ye yakın şehirler bölümü ile rehberimizin sonuna geliyoruz. Küçük bir şehir olmasından dolayı etrafında komşuların da az olduğunu söyleyebiliriz. Tunceli’ye komşu şehirler Elazığ, Bingöl ve Erzincan’dır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • https://www.kulturportali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/6122
  • https://www.benimlegez.com/keban-baraji
  • http://tunceliyigeziyorum.com/Content/Index/29
  • https://www.trthaber.com/foto-galeri/mercan-vadisinin-buzul-gollerinde-ilkbahar-guzelligi/25884/sayfa-2.html
  • https://haberlutfen.com/mercan-vadisinin-buzul-gollerinde-ilkbahar-guzelligi/
  • https://yiyegeze.com/tunceli-gezilecek-yerler-tuncelide-gezilecek-10-yer
  • https://elevation.maplogs.com/poi/eltihatun_mazgirt_tunceli_turkey.496731.html
  • http://www.tunceliyigeziyorum.com/Content/Index/39
  • https://tr.pinterest.com/pin/396739048414999858/
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.