Türkiye’de Balmumu Heykelciliği ve Gezebileceğiniz Müzeler

Baktığınızda gerçeğinden ayıramayacağınız, dünyaca ünlü sanatçıların ve tarihi kişiliklerin heykellerinin özel bir yöntemle yapıldığı balmumu müzeleri, dünyada olduğu kadar ülkemizde de büyük bir heyecanla karşılanıyor. Türkiye’de sayısı giderek artan balmumu müzeleri hakkında bilgi sahibi olup, bu ilginç mekanları öyle ziyaret etmek isterseniz, sizin için hazırladığımız listemize göz atabilirsiniz…

Türkiye’de Balmumu Heykelciliği

Balmumu, kolay şekil verilebilen özelliğe sahip bir madde olduğu için çağlar boyunca insanların anılarını yaşatmak için kullanılagelmiştir. Ölen insanların yüz şeklinin alındığı ve saklandığı balmumu, zaman içinde renklendirilerek birer sanat eserine dönüşmeye başlamıştır. Dünyada ilk balmumu heykel sergisi 1835 yılında, Madame Tussauds adıyla Londra’da açılmıştır. Günümüzde bu müzede Shakspeare, Charlie Chaplin ve Winston Churchill gibi dünyaca ünlü sanatçı ve tarihi kişiliklerin heykelleri yer almaktadır.

Ülkemize ise ilk balmumu müzesi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından kurulmuştur. İlk olarak Atatürk heykeli yapımı üzerinde çalışan Büyükşeren, daha sonra Madame Tussauds müzesinde gördüğü eserlerden etkilenerek, balmumu heykeli yapımı üzerine yoğunlaşmış ve yüzün üzerinde ünlü kişiliğin yer aldığı bir balmumu heykel müzesini ülkemize kazandırmıştır.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Bir diğer adı Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi olan mekan, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindedir. İki yüzün üzerinde yerli ve yabancı kişiliğin benzerlerinin bulunduğu müze, özellikle Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan özel bir bölüme sahiptir. Atatürk ve ailesinin üyelerinin de yer aldığı müzede, Osmanlı padişahları için de özel bir bölüm oluşturulmuştur. Şehrin en ilginç müzelerinden olan Yılmaz Büyükşeren Balmumu Heykelleri Müzesi’nde, cüzi bir ücret karşılığında fotoğraf çekimi yapılabilmesine izin verilmektedir.

Adres: Şarkiye Mahallesi, Atatürk Bulvarı No:43, Odunpazarı/Eskişehir

Madame Tussauds İstanbul

Ülkemizde profesyonel anlamda ilk balmumu müzesi olan Madame Tussauds, Londra’daki benzeri örnek alınarak oluşturulmuştur. İstiklal Caddesi üzerinden rahatça ulaşılabilen müzede karşımıza çıkan ilk heykeller, Atatürk, Mevlana, Kanuni Sultan Süleyman ve Mevlana’ya aittir. Bunun yanında bu ilginç müzede dünyaca ünlü sanatçılar, sporcular ve tarihi kişilikler bulunmaktadır. Madame Tussauds müzesi, 2016 yılından bu yana ziyaretçilere açıktır.

Adres: Hüseyinağa Mahallesi, İstiklal Caddesi, No:56, Beyoğlu/İstanbul

Biletall.com’dan İstanbul’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi

Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi, Cevahir Alışveriş Merkezi içinde yer almaktadır. Üzerinde hayli emek harcanan müze, heykeli yapılan kişilerin yaşadığı dönemi ve mekanları yansıtacak şekilde oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Ziyaretçiler müzeyi rehberler eşliğinde gezebilmekte ve ünlü şahsiyetler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmektedir. Jale Kuşhan Müzesi, ülkemizde ve dünyada tanınmış kişilerin heykellerinin en gerçekçi şekilde yapıldığı yerler arasında sayılmaktadır.

Adres: Büyükdere Caddesi, Cevahir Alışveriş Merkezi, Zemin Kat, No:22 Şişli/İstanbul

Özdilek Vakfı Balmumu Heykel Müzesi

Dünyanın en tanınmış sanatçılarının, oyuncuların, sporcuların, bilim adamlarının ve film yıldızlarının heykellerinin bulunduğu Özdilek Vakfı Balmumu Heykel Müzesi, özel dekoruyla ziyaretçilerine keyifli dakikalar yaşatmaktadır. Her bölümde farklı fon müziği eşliğinde gezebileceğiniz bu müze, girişinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelleri ile konuklarını karşılamaktadır. Özdilek Vakfı tarafından kurulan ve AVM içinde yer alan müze, İstanbullular tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Adres: Esentepe Mahallesi, Büyükdere Caddesi, No: 177 – 183, Şişli/İstanbul

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.