Türkiye’de Doğal Yaşam Alanları

İnsanlar olarak dünya üzerinde daha çok alan kapladıkça, doğal alanları da kendimize uygun olarak kullanıyoruz. Dünyada ve Türkiye’de birçok kurum doğal yaşam alanlarının korunmasına büyük önem vermekte ve bu alanda da çalışmalar yapmakta. Dünya çapında korunması gerekli görülen ve ölmeden önce görülmesi gereken doğal yaşam alanlarından birkaçı Türkiye’de bulunuyor. Doğal yaşam alanlarının güzelliğini görmek, rahatlığını hissetmek ve huzuru içinize çekmek istiyorsanız, aşağıdaki yerleri seyahat rotanıza eklemeyi unutmayın.

Küre Dağları Milli Parkı

kure-daglari

Bartın ve Kastamonu il sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, yüz otuz iki bin hektarlık bir alanı kaplıyor.  Karstik yapısı, ormanlık alanları , kanyon ve mağaralarıyla doğa harikalarından bir tanesi. Özgün mimarisini koruyan köy evleri, kültürel değerleri, el sanatları ve yöresel yemekleriyle Küre Dağları, kendisini keşfetmeniz için sizi bekliyor.

Kekova ve Kaş, Antalya

kekova-ve-kas

Kaş, Türkiye’nin dalış cenneti ve eski uygarlıkların merkezi. Likya güneşini günümüze taşıyan bu eşsiz bölgeler, sahip olduğu su altı zenginlikleri ve kültürel mirasıyla size birçok şeyi keşfetme şansı tanıyor. Eski çağlara ait kalıntıların ve denizdeki biyolojik çeşitliliği ile görülmesi gereken yerlerden birisi.

Eğirdir Gölü

egirdir-golu

Eğirdir Gölü, Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Uluslarası açıdan da oldukça önemli çünkü gölde biyolojik çeşitlilik oldukça fazla. Türkiye’de bulunan 454 farklı kuş türünden 225’i Eğirdir Gölü ve çevresinde hayatını sürdürüyor. Balık yemeyi seviyorsanız göl kenarındaki balıkçılardan , yöreye özgü sosla pişirilmiş levreğin tadına kesinlikle bakın.

Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylası, Rize

firtina-vadisi

Rize, yeşilin birçok tonuna ev sahipliği yapan ormanları, masmavi denizi, şiddetle akan dereleri , yemyeşil yaylaları ve renkli insanıyla eşsiz bir şehirdir. Fırtına Vadisi, Rize’ye görmek için gidilecek en mükemmel yerlerden bir tanesi. Burada 2400 farklı nadir bitki türü bulunuyor. Vadinin içerisinden geçen Fırtına Deresi gürül gürül akarken içinize huzur dolduracak uzun bir yürüyüşle Ayder Yaylası’na gidebiliyorsunuz. Ayder yaylası Kaçkar dağlarının yamaçlarında, 1300 metre yükseklikte, sade ancak yoğun bir güzelliğe sahip. Ayder Yaylası’ndaki kaplıcaların birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Rize Otobüs Biletini Bul »

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya

kopurulu-kanyon

Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en uzun kanyonlarından birisidir. Park boyunca, kızılçam ve makilik kaplı Akdeniz ormanlarında dolaşarak doğanın tadına varabilirsiniz. Parkın içerisindeki Köprüçay nehrinde rafting yapabilir; parkın üst taraflarındaki antik Selge şehrinde tarih merakınızı giderebilirsiniz.

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Antalya

altinbesik-magazasi

Orta Toroslar’da bulunan ve üç katlı bir mağara sisteminden oluşan bu parkın üst katında sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.  Büyük ve önemli mağaralardan biri olan Altınbeşik Mağarası, mağara morfolojisini geniş bir şekilde yansıtması açısından oldukça ilginç bir doğa harikası sayılmaktadır. Mağara içindeki sarkıt ve dikitler görülmeye değer şekiller oluştururken, mağaranın görsel açıdan en tatmin edici kısmı iç taraflarda yer alan beyaz traverten oluşumlardır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.