Türkiye’nin Hangi Bölgesinde Hangi Meyveler Yetişir?

Ülkemiz matematik konuma göre orta kuşakta yer aldığı için her yıl 4 mevsim belirgin olarak yaşanmaktadır. Ayrıca kıyılarımızdan iç bölgelere doğru yükselti arttığı için de sıcaklık iç bölgelerde, kıyı bölgelere göre daha da düşüktür. Buna bağlı olarak da çok çeşitli iklim tipleri görülür. Akdeniz’de Akdeniz iklimi, Doğu Anadolu’da ve İç Anadolu Bölgesinde karasal iklim, Karadeniz’de ise Karadeniz iklimi görülmektedir. Bu sebeple sıcaklıklar dolayısıyla iklim çeşitliliği de fazladır. Buna bağlı olarak yetişen bitki türü de ülkemizde çok çeşitlidir. Bu sebeple ülkemizde neredeyse olmayan ve yetişmeyen bitki türü yoktur diyebiliriz. Şimdi bölgelerimize göre hangi bölgede hangi meyveler yetiştiğinden kısaca bahsedelim.

1) AKDENİZ, MARMARA VE EGE BÖLGESİ

meyveler

Akdeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde, Akdeniz iklimi görülmektedir. Akdeniz ikliminde kar yağışı ve don olayı çok ender görülmektedir. Ayrıca en fazla yağışı kışın, en az yağışı yazın almaktadır. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışların en fazla görüldüğü iklim tipi Akdeniz iklimidir. Bu bölgelerde daha çok tropikal kökenli meyveler yetişmektedir. Bunları biraz örneklendirelim. Marmara Bölgesinde meyve özellikle Bursa Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm bu yörede başlıca yetişen meyve türleridir. Akdeniz Bölgesinde ise turunçgiller ağırlıktadır. Türkiye’deki turunçgiller üretiminin yaklaşık olarak %89′u bu bölgeden karşılanır. Portakal, limon, muz, turunç, greyfurt, mandalina gibi meyveler yoğun olarak bu bölgede yetiştirilmektedir. Ege Bölgesi ise kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgiller ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de çok büyük önem taşır.

2) DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

uzum

Doğu Anadolu Bölgesinde karasal iklim hâkimdir. Karasal iklim, deniz etkisinden uzak yerlerde etkili olan iklim çeşididir. Bu iklime sahip bölgelerde kışları soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır. Karasal iklimin egemen olduğu yerlerde kış erken başlar. Bu sebeple bu iklim özelliğine sahip bölgelerde dona ve sıcağa dayanıklı meyveler yetişmektedir. Özellikle de kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir. Bunlara ek olarak Malatya, Erzincan ve Elazığ’da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında ise elma bahçeleri bulunmaktadır. Bununla birlikte üzüm yetiştiriciliği de yapılabilir.

3) KARADENİZ BÖLGESİ

portakal-limon

Karadeniz Bölgesinde hâkim olan iklim tipi Karadeniz iklimidir. Karadeniz ikliminin başlıca en belirgin özelliği her mevsim yağışlı olmasıdır. Kışlar tıpkı Akdeniz İkliminde de olduğu gibi ılık geçer ve kurak bir dönem yoktur. Doğal bitki örtüsü ormanlardır. Karadeniz Bölgesinde de tıpkı Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgeler gibi özellikle turunçgiller yoğun olarak yetişmektedir. Portakal, mandalina, limon, greyfurt, kavun ve turunç Karadeniz Bölgesinde en çok yetişen meyvelerdir. Bunun yanında Amasya’da elma, Kastamonu’da erik ve Orta Karadeniz’de ise üzüm de yetişmektedir.

4) İÇ ANADOLU BÖLGESİ

elma-armut-kayisi

İç Anadolu Bölgesi çevresindeki yüksek dağların etkisiyle tüm deniz etkilerine tamamen kapalı olan bölgede iklim ılıman karasal yani step iklim özellikleri gösterir. Kış mevsimi Doğu Anadolu’daki kadar sert geçmemekle beraber doğuya doğru iklim sertleşmektedir. Yaz mevsimi oldukça sıcak geçmektedir ve de yağış miktarı en az olan bölgedir. Yaz mevsiminde yağış azlığı ve sıcaklık fazlalığı kuraklığı arttırmaktadır.  Kuraklık ise tahıl tarımında nadas uygulamasını zorunlu hale getirmektedir. Diğer bir taraftan ise yağışları sağanaktır. Sağanak halindeki yağışlar da sellere yol açmakta ve bu da tarıma zarar vermektedir.  İç Anadolu Bölgesinde oldukça fazla meyve yetişmektedir. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse; elma, kayısı, armut, üzüm, çilek, kavun, vişne, kiraz, şeftali ve de ayva şeklinde devam etmektedir.

 

4 Comments

  1. BiletallBlog

    sağol

  2. BiletallBlog

    teşekkür ederim çok yardımcı oldu

  3. BiletallBlog

    Sağol

  4. BiletallBlog

    Çokkkkkkkkkkk teşekkürler

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.