Türkiye’nin Milli Parklar Listesi

Dört mevsimin yaşandığı güzel ülkemizde tam 42 adet Milli Park yer alıyor. Her biri birbirinden güzel olan bu parklar eşsiz güzelliği ve yaşam alanlarına sahip. Bu parklar doğal yaşam gezilerini sevenlerin sıklıkla uğradığı yerlerdendir. Temiz havası, bol oksijeni, doğal güzelliği, yeşilliği, endemik bitkilerin yer aldığı bu yerleri mutlaka görmelisiniz. Ülkemizde bulunan 10 popüler Milli Park alanlarını inceleyelim. Milli Park listesinin tamamını yazımızın en sonunda bulabilirsiniz.

Cennet ülkemizin en güzel yerlerinden biri olarak karşımıza Kazdağı Milli Parkı çıkıyor. 1994 senesinde Milli Park olmuştur. Uçsuz bucaksız yemyeşil ormanıyla insanları büyülemeyi başarmış nadide ormanlardan bir tanesi. Kazdağı’nda kamp yapabileceğiniz çok güzel alanlar da mevcut. Balıkesir’de yer alan Kazdağı Milli Parkı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sessiz, sakin, huzur içinde sevdiklerinizle keyifli vakit geçireceğiniz muhteşem bir ortam.

  • Aladağlar Milli Parkı

1995 senesinde Milli Park statüsüne kavuşmuş olan Aladağlar, daha çok tırmanma sporuyla ilgilenen sporcular tarafından tercih edilen yerlerin başında geliyor. Aynı zamanda yaban hayatının da meşhur olduğu bu bölge kurt, çakal gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Niğde ilinde bulunan bu doğa harikası yerde kafanızı dinleyebilir, doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz. Aladağlar ’da pek çok buzul gölü de bulunmaktadır.

Biletall.com’dan En Ucuz Niğde Otobüs Biletini Bul »

  • Uludağ Milli Parkı

Kış turizminin beşiği olan Uludağ’da bulunan milli parkta, güzelliğinin yanı sıra pek çok tehlikesi de bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında yapılan kamp ve doğa yürüyüşlerinde, olumsuz hava koşulları sebebiyle pek çok kişi yönlerini şaşırıp kayboluyor. Bunun yanında vahşi yaşamında getirdiği birçok riskleri mevcut. Ayı ve kurt gibi yırtıcı hayvan popülasyonunun geniş olduğu bu bölgede dikkatli olmanızda fayda var.

  • Troya Milli Parkı

Tarihten izler sunan bu Milli Park, Aka ile Troya’lılar arasındaki savaşın izlerini taşır. Çanakkale ilinde bulunan bu Milli Park tarihi olduğu kadar aynı zamanda doğal güzelliklere de ev sahipliği yapar. Bu parkın içerisinde bulunan teraslara çıkarak harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Göreme Milli Parkı

Nevşehir ilinde bulunan Göreme Milli Park’ında, muhteşem doğa olaylarının bizlere sunduğu güzellikler yer alıyor. Erciyes Volkanik Dağı’nın patlaması ve zamanla yağmur, rüzgar gibi aşındırıcı etkenlerin bir araya gelmesiyle birlikte şimdiki halini almış ve günümüzde bizlere böyle harika eserler bırakmıştır. Ülke turizmi bakımından da çok önemli bir parktır. Daha çok Asya kıtasından turist bu güzellikleri keşfetmektedir.

Biletall.com’dan En Ucuz Kapadokya Uçak Biletini Bul »

  • Spil Dağı Milli Parkı

Manisa ilinde yer alan bu Milli Park, 1968 yılında Milli Park statüsüne kavuşmuştur. Zirvesine çıkıp tüm Manisa’yı kuş bakışı görebilirsiniz. Muhteşem manzarasının yanı sıra kamp yapacaklar için de en uygun yerlerin başında geliyor.

  • Köprülü Kanyon Milli Parkı

Ülkemizde bulunan nadir kanyonlardan bir tanesi. Antalya ilinde bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı, pek çok güzelliğe sahiptir. Yaklaşık 15 km uzunluğunda olan bu kanyon, harika manzarası ile insanları büyülemektedir. Aynı zamanda rafting tutkunları içinde son derece önemli yerlerin başında gelir.

  • Yedigöller Milli Parkı

Bolu’da bulunan bu doğa harikası Milli Park, daha çok kamp yapmak isteyenlerin başlıca tercihleri arasında bulunuyor. Doğası, yeşilliği ve özellikle mantarları ile dikkat çekiyor. Yürüyüş yapmak için en ideal yerlerin başında geliyor. Bol oksijenli orman içerisinde yürüyüşünüzü yaparken bir yandan da geyiklerin yaşantısını izleyebilirsiniz.

  • Sarıkamış Allahu Ekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış’ta bulunan Allahu Ekber Dağı, 2004 yılında Milli Park statüsünü kazanmıştır. Kış aylarında hava sıcaklığı eksi 40’lara kadar inmektedir. 90 bin askerimiz 1914 senesinde bu dağlarda şehit olmuştur. Devlet korumasında olan bu dağlarda pek çok yaban hayvanı da yaşamlarını sürdürmektedir.

  • Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir’de bulunan bu Milli Park, isminden de tahmin edileceği üzere bir kuş cennetidir. Balkanlara göç eden kuşların bir nevi dinlenme tesisi özelliğine sahiptir. Birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan nadide güzelliklerden bir tanesidir.

Ülkemizde Yer Alan Tüm Milli Parklar

  1. Yozgat Çamlığı – Yozgat
  2. Karatepe – Aslantaş – Osmaniye
  3. Soğuksu – Ankara
  4. Dilek Y. – Büyük Menderes – Aydın
  5. Kızıldağ – Isparta
  6. Güllük Dağı – Antalya
  7. Kovada Gölü – Isparta
  8. Munzur Vadisi- Tunceli
  9. Beydağları Sahil – Antalya
  10. Ilgaz Dağı – Kastamonu, Çankırı
  11. Başkomutan TMP – Afyonkarahisar, Kütahya
  12. Altındere Vadisi – Trabzon
  13. Boğazköy-Alacahöyük – Çorum
  14. Nemrut Dağı – Adıyaman, Malatya
  15. Beyşehir Gölü – Konya
  16. Altınbeşik Mağarası – Antalya
  17. Hatila Vadisi – Artvin
  18. Karagöl-Sahara – Artvin
  19. Kaçkar Dağları – Artvin
  20. Marmaris – Muğla
  21. Saklıkent – Muğla
  22. Honaz Dağı – Denizli
  23. Küre Dağları – Kastamonu, Bartın
  24. Ağrı Dağı – Ağrı
  25. Gala Gölü – Edirne
  26. Sultan Sazlığı – Kayseri
  27. Tek Tek Dağları – Şanlıurfa
  28. İğneada Longoz Ormanları – Kırklareli
  29. Yumurtalık Lagünü – Adana
  30. Nene Hatun TMP – Erzurum
  31. Sakarya Meydan Muharebesi TMP – Ankara
  32. Kop Dağı Müdafaası – Bayburt- Erzurum
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.