Vatan Kalbinin Attığı Yer: Çanakkale

Barışın Ve Özgürlüğün Kenti

Çanakkale binlerce yıllık tarihi kültürü, benzersiz konumu ve tarihi dokusu ile Türkiye’nin nadide illerinden bir tanesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önsözü, vatan kalbinin attığı şehirdir. Asya ve Avrupa, Çanakkale’de Ege Denizi ile birbirinden ayrılır.  Avrupa’da Gelibolu Yarımadası ve Asya’da Biga Yarımadası ile Çanakkale Boğazı yine iki kıtayı birbirine birleştirir. Çanakkale tarihi zenginliği, yeşil koyları, billur sarısı kumsalları, doğal güzellikleri ve turistik tesisleri ile ideal bir tatil merkezidir. Çanakkale binlerce yıllık geçmişi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yakın ve uzak tarihi ile bir açık hava müzesi niteliğindedir.

Çanakkale, yakın tarihte 1915 yılında Osmanlı Devleti ile ittifak devletlerinin savaşına tanıklık etmiştir. Çanakkale önceleri Pers, Makedonya, Roma, Bizans ve nihayet Osmanlı topraklarına ev sahipliği yapmış bir vatan toprağıdır. Çanakkale’de tarihi koklamak, tarihin izlerini incelemek için görülmesi ve muhakkak gidilmesi gerekir. Çanakkale Destanı’nın yazıldığı savaş alanlarında halen savaşın sesleri kulağınıza gelir. Çanakkale Destanı’nın yazıldığı savaş alanları;

CONKBAYIRI

Çanakkale Savaşı’nın dönüm noktalarından birinin yaşandığı yerdir. Mehmetçik Conk Bayırı Muharebesi’nde en kanlı çatışmalardan birini gerçekleştirmiş, Anzak birliklerini geri püskürtüp, kahramanlık destanını yazmıştır. Çarpışma 7 Ağustos’ta başlayıp tam 3 gün sürmüştür.

canakkale-dur-yolcu

DUR YOLCU ANITI

Değirmen Burnu Tabyası’nda yer alan Dur Yolcu Anıtı, Çanakkale’nin vatan kalbinin attığı yer olduğunu hatırlatır. Şehre daha girerken, kendinizi o manevi havaya hazırlamanızı sağlar. Boğazdan geçen tüm gemiler bu anıtı rahatlıkla görür. Anıt’ta Necmettin Halil ONAN’ın şiirinden şu kısım yer almaktadır;

“Dur yolcu!

Bilmeden gelip bastığın,

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.”

KİLİTBAHİR KÖYÜ

Denizin Kilidi anlamına gelen Kilitbahir’de, askerimizin savunma yaptığı kale bulunur.Bu kale Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Askerimiz 1915 yılında düşmana karşı bu kaleden savunma yapmıştır.

KİLYE KOYU

Çanakkale’nin tarihi koylarından olan Kilye koyu, bulunduğu konum itibari ile her dönem büyük değer görmüştür. Her milletin sahip olmak istediği Kilye Koyu, Çanakkale Savaşı’nda yoğun bombardımanlara maruz kalmıştır. Bu bombardımanlar sonucu ev sahipliği yapmış olduğu birçok medeniyete ait tarihi kalıntılar tahrip olmuştur.

Biletall.com’dan En Ucuz Çanakkale Uçak Biletini Bul »

SEDDÜLBAHİR KÖYÜ

Çanakkale Savaşı’nın en çetin muharebesinin yaşandığı bir köydür. İngiliz donanması tüm köyü harap etmiş, köyün tamamını hedef almıştır. Savaş öncesinde iki yüz civarı haneye ev sahipliği yapan köy ne acıdır ki bombalamalar sonucu boşaltılmak zorunda kalmış ve gidenler bir daha geri dönememişlerdir.

SOĞANLIDERE VADİSİ

Soğanlıdere vadisi, Çanakkale Savaşı boyunca savaşın destek merkezi konumunu taşımıştır. Savaş mühimmatları burada depolanıp, buradan birliklere gönderilmiştir. Yaralı askerlere burada müdahale edilmiştir. Vadi içerisinde aynı isimi taşıyan dereyi de barındırmaktadır. Aynı zamanda vadi içerisinde Soğanlıdere Şehitliği bulunmaktadır.

Çanakkale’nin ruhuna dokunup, kalp atışlarını hissetmek ve güzelliklerini görmek gerekir. Çanakkale’ye gittiğinizde muhakkak görmeniz gereken yerler;

canakkale-sehitlik

1. Çanakkale Şehitliği

Çanakkale Boğazı çevresinde Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında geçen savaşta 253 bin şehidimiz için inşa edilen Çanakkale Şehitliği, Çanakkale’ye gelindiğinde ilk ziyaret edilmesi gereken yerdir.

2. Çanakkale Şehitler Abidesi 

625 metrekarelik bir alanda kurulu olan ve yaklaşık 42 metre yüksekliğe sahip olan Çanakkale Şehitler Abidesi’nin vatanında mozaikten Türk Bayrağı bulunur.

3. Çanakkale Deniz Müzesi

Çimenlik Kalesi etrafında yer alan tarihi eşyaların sergilendiği Çanakkale Deniz Müzesi muhakkak görülmesi gereken yerler arasındadır.

4. Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale’nin simgelerinden bir tanesi olan Çanakkale Saat Kulesi oldukça görkemlidir. 1890 yılında yapılan saat kulesi, İtalyan Başkonsolosu tarafından yaptırılmıştır.

truva

5. Truva Antik Kenti

Milli Park statüsünde bulunan Truva Antik Kenti, Kaz Dağları eteklerinde bulunur. Burada Truva atını görebilir, antik medeniyetlerinin başkenti olarak kabul edilen, Truva Antik Kentini gezebilirsiniz.

6. Gelibolu Yarımadası

Tarihi Milli Parkı 250 bini aşan şehitlerimizin mezarlarının ve anıtlarının bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, savaşı hatırlatırken aynı zamanda muhteşem Çanakkale Zaferini de hatırlatmaktadır.

assos-canakkale

7. Assos

Antik bir liman kendi olan Assos, eski bir volkan konisi üzerine kurulmuştur. İlköğretim merkezi olduğu bilenen Assos’ta zooloji, biyoloji ve botanik konuları üzerine ilk çağda ilk araştırmalar yapılmıştır. Şehrin etrafını çeviren surların bir kısmı halen durmaktadır. Bu antik kenti Çanakkale’ye gelen herkes muhakkak görmelidir.

Biletall.com’dan En Ucuz Çanakkale Otobüs Biletini Bul »

8. Gökçeada

Ege Denizi’nin son derece şirin olan bu adası, birçok medeniyetlerin üzerinde hüküm sürdüğü bir yerleşim yeridir. Sahili, koyları ve limanları ile Çanakkale gezinizde görmeniz gereken yerler arasındadır.

9. Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale’de birbirinden eşsiz müzeler yer almaktadır. Özellikle savaş zamanına ait müzelerin bulunduğu Çanakkale’de kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği Çanakkale Arkeoloji Müzesi, oldukça farklı eserlerin yer aldığı bir müzedir. Önemli buluntular kronolojik sıra göz önünde bulundurularak sergilenmektedir.

10. Kaz Dağı Milli Parkı

Çanakkale’de kültür ve tarihi gezinizin ardından, muhteşem dağ manzarası, dinlendirici yeşil alanları ve eşsiz havası ile Kaz Dağı Milli Parkı, Çanakkale’de görmeniz gereken doğal alanlardandır.

Çanakkale en şanlı zaferimizin yaşayan bir anıtı gibidir. Aynen İstiklal Marşımızda da geçtiği gibi bastığımız her toprağın altında binlerce kefensiz yatan olduğunu bilmeliyiz. Çanakkale’de yapılan şehitliklerin çoğu semboliktir. Çanakkale şehitleri savaş şartları nedeni ile birçok alanda toplu mezarlıklara gömülmüştür. Bunu bilmekte Çanakkale’ye gittiğinizde sizi öyle bir ruha sokar ki boğazdan esen o rüzgar sanki sizi alıp o günlere götürmüş gibi hissedersiniz. Her vatandaşımız mutlaka hayatında bir kere gidip Çanakkale’yi görmeli ve bu toprakları nasıl zor koşullarda koruduğumuzu görerek her bir karesinin ne kadar kıymetli olduğunu anlamalıdır. Bu yıl 102. Yılını kutlayacağımız Çanakkale Zaferi’ni 12-18 Mart arası “Zafer Haftası” olarak kutlayacağız.18 Mart törenlerinde yaşanacak yoğunluk nedeniyle, bu yıl fener alayı, konser ve benzeri etkinlikler, 19 Mart günü yapılacak. Oldukça görkemli geçen bu kutlamalara katılmanızı tavsiye ederiz.

En Ucuz Çanakkale Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.