Yayla Turizmi Nerelerde Yapılır?

Eskilerden günümüze yaylalar kültürümüzde halen büyük önem taşımaktadır. Bu özelliğimiz türkülerimize kadar işlemiştir. Şehirlerin giderek daha da boğucu bir yer olmasıyla, yaylaları bir kaçış yeri olarak görenlerin sayısı artmaktadır. Doğadan gittikçe uzaklaşan insan, doğasına uygun yaşam şartlarını yaylalarda bulmaktadır. Kimi bölgelerde hayvanları otlatmak için çıkılan yaylalara, kimi bölgelerde yazın serinlemek için, doğa ile buluşmak için, sağlık için çıkılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen bütün bölgelerde yaylalara rastlanır.

Turizmin çeşitlendirilmesi ve değişik yörelerdeki turizm potansiyelinin açığa çıkarılmasının bir ayağı da yaylaların korunması ve turizme kazandırılmasıdır. Bu sayede, kırsal kesimde yaşayan insanlarımız da turizmden pay alabilecektir. Her yıl belli dönemlerde, insanların bulundukları yerlerden ayrılarak yaylalara taşınmaları bir turizm hareketi oluşturur. Tertemiz hava, berrak sular, yazın bile serin olan iklim, manzarasının güzelliği, bitki ve hayvan çeşitliliği ile yaylalar insanı doğasına dönmeye davet etmektedir.

Yaylalar, bulundukları coğrafya ve imkânlara göre farklı özellikler gösterir. Bazı yaylalar ulaşımın kolay olması sebebiyle daha çok tercih edilirken, bazıları ulaşım zorluğu sebebiyle tenhadır. Elektrik, su, telefon gibi altyapı hizmetlerinin, konaklama hizmetlerinin, yeme içme yerlerinin gelişmiş olması durumuna göre yaylalar, farklı ihtiyaçlara cevap vermektedir. Doğayla baş başa kalmaktan ne anladığınıza göre, ülkemizin dört bir yanındaki yaylalar arasında tercih yapabilirsiniz.

Buzluk Yaylası-Durağan / Sinop

Durağan ilçesinde bulunan Buzluk Yaylası, 1150 metre yüksekliktedir. Altyapı sistemi de olan yayla, şifalı suları ve ilginç mağarasıyla ünlüdür. Mağarada yazın buz oluşumu, kışın ise sıcak su oluşumunun izlenebilir. Sinop’ta bulunan diğer yaylalar; Türkeli Kurugöl, Güzfındık – Bozarmut, Ayancık – Akgöl

Yeşilce ve Topçam Yaylaları / Ordu

Mesudiye ilçesi yayla açısından zengindir. Bu bölgede Geleneksel Yeşilce Kültür ve Yayla Şenlikleri de düzenlendir. Bölge bozulmamış doğası, bitki örtüsü, orman ve dereleriyle turizm merkezi haline gelmiştir. Çambaşı, Perşembe, Keyfalan, Argın yaylaları Ordu’da bulunan diğer yaylalardır.

Biletall.com’dan En Ucuz Ordu Otobüs Biletini Bul »

Dereli Bektaş Yaylası / Giresun

Yaylaya yaz kış otobüslerle ulaşılabilir. 2000 metre yükseklikteki yaylada, altyapı hizmetleri de mevcuttur. Çim kayağı yapılabilir. Yaz başlarında dahi kar görülür. Giresun’da Kümbet, Sis Dağı, Karagöl, Tamzara, Tamdere, Kazıkbeli, Anastos yaylaları da bulunur.

Karadağ Yaylası / Trabzon

Karadağ Yaylası 1946 metre yükseklikte bulunur. Bol oksijeni ve zengin yaban hayatıyla Akçaabat ilçesinde yer alır. Şolma, Erikbeli, Uzungöl, Pazarcık, Yeşilyurt, Yılantaş, Hıdırnebi, Kuruçam, Sazalan, Sisdağı, Haçka, Lişer, Sultan Murat Trabzon’daki diğer yaylalardır.

Anzer Yaylası / Rize

Çok sayıda hastalığa şifa olan balı ile de meşhur olan yayla, İkizdere ilçesinin güneyindedir. Rakımı 3000 metre olan yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır. Rize’de bulunan diğer yaylalar; Amlakit, Çeymakçur, Kavron, Elevit, Pokut, Trovit, Hazindak, Samistal, Sal, Palovit, Nafkar, Karunç, Garmik, Karap, Siçoğ, Baş, Avusor, Verçenik, Ambarlı.

Biletall.com’dan En Ucuz Rize Otobüs Biletini Bul »

Kaçkar Yaylaları / Artvin

Yusufeli ilçesine 60 kilometre uzaklıkta olan yaylalar, geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplıdır. Yayla, 3200 metre yüksekliktedir. Bölgede yaban hayatı izlenip, görüntülenebilir. % 51’i yaylalarla kaplı olan Artvin’in başlıca yaylaları; Kafkasör, Borçka, Şavşat, Meşeli, Kurudere, Düzenli, Kireçli, Yığılı, Kapik, Irmaklar, Bilbilan, Çamlıca, Hanlıköy, Ballı, Yoncalı, Taşköprü, Meydancık, Mısırlı, Oba, Keşoğlu, Çamlık, Mağara, İnekli, Kocakarılı, Dikme ve Taşkınlık.

Zigana Yaylası / Gümüşhane

Zigana Tüneli’ni geçtikten sonra ulaşılabilen yayla 2032 metre yüksekliktedir. Kayak merkezi olarak da kullanılır. Kadırga, Güvende, Kazıkbeli, Erikbeli, Taşköprü, Camiboğazı Gümüşhane’deki diğer yaylalardır.

Kop Dağı Yaylası / Bayburt

2918 metre yükseklikteki dağda, kayak sporu yapılmaktadır. Kayak merkezi olduğu için gelişmiştir. Diğer önemli bir yayla Sultan Murat Yaylası’dır.

Sultan (Kiraz) Yaylası / Manisa

Spil Dağı’nın kuzeyinde yer alır. Osmanlı döneminde de şehzadeler ile yakınları bu yaylalarda yılın bir bölümünü geçirdikleri için Sultan Yaylası adını almıştır. Turgutlu’da bulunan Ovacık Yaylası da görülmeye değerdir.

Biletall.com’dan En Ucuz Manisa Otobüs Biletini Bul »

İbradi Yaylası / Antalya

Hasan Dağı eteklerinde bulunan İbradi Yaylası, 1200-1500 metre yüksekliktedir. İbradı-Beyşehir yolu üzerindedir. Ördübek, Ovacık, Saklıkent, Kaş, Sapadere, Tokar ve Söğüt, Üçoluk, Piser, Maşad, Kocaoluk, Sütleğen, Elmalı, Gebesin, Söğütbeli, Sülek, Dereköy, Gödre ve İkiz yaylaları Antalya’daki diğer yaylalardır.

Hızır (Huzur) Yaylası / Gaziantep

Kaynak suları ve dereleriyle görülmeye değer bir yayla olan Hızır, İslahiye ilçesindedir. Sofdağı bölgede bulunan diğer bir yayladır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.