Yeşilin Binbir Tonuna Doyacaksınız: Kaz Dağları

Kaz dağlarının güneyinde Edremit Körfezi bulunur ve Çanakkale ile Balıkesir’in ortasında kalan dağlık bir bölgedir. Kaz dağları Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nin doğal sınırını oluşturur. Çoğunluğu Biga Yarımadası sınırlarında bulunan Kaz dağları Dede Dağı, Kaz Dağı, Eybek Dağı, Gürgen Dağı, Kocakatran Dağı, Küçükkatran Dağı ve Susuz Dağı’nın birleşiminden meydana gelir. Bu dağların en yüksek noktası 1775 metre rakıma sahip Karataş Tepesi’dir. Daha sonra Babatepe ve Sarıkız Tepesi bulunur. Dünyaca ünlü Kazdağı Göknarı sadece burada bulunabilir. Bununla birlikte Kaz dağları dünyada en yüksek oksijen yoğunluğuna sahip bölgeler içinde ikinci sıradadır. Bölgede turizm gelişmiştir.

Pek çok efsanede ve mitte bahsedilen Kaz dağları Türkiye’nin cennet köşesi olarak da bilinmektedir. Nehir, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri açısından ülkemizin en zengin tabiatlarından birine sahiptir. Nadir görülen bitki türleri ve şifalı otlar bakımından da oldukça zengin olan Kaz dağları’nın Edremit Körfezi taraflarındaki 24 kilometrekarelik alan Milli Park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Türkiye’nin iklim koşulları göz önüne alındığı takdirde Kaz dağları’na gitmek için en ideal zaman Mayıs ve Haziran aylarıdır. Eğer denize girmeyi de düşünürseniz Temmuz ve Ağustos aylarında ziyeret etmek daha uygun olacaktır. Kaz dağları’nın turistik kısımları fazla kar yağışı almadığından kış aylarında da gidilebilir ancak bu aylarda toprak yollar yağış nedeniyle bozulabilir. Bu nedenle kışın Kaz dağları’na gitmek pek tavsiye edilmez.

Kaz dağları’na hem kara hem havayolu vasıtası ile ulaşılabilir. Türk Hava Yolları, Borajet, Anadolujet, Pegasus gibi havayolu firmaları İstanbul’dan Balıkesir Havaalanı’na haftanın her günü direkt uçuş düzenlemektedir. Havalimanından ise Kaz dağları’na araba kiralayarak ya da transfer araçlarıyla yaklaşık bir saat süren bir yolculuk sonrasında ulaşılabilir. Eğer karayolu tercih edilecekse İstanbul’dan gidecek olanlar Susurluk üstünden 7 saatlik bir yolculukla; İzmir’den gidecek olanlar Ayvalık üzerinden 4 saatlik bir yolculukla; Ankara’dan gidecek olanlar Bursa üzerinden 8 saatlik bir yolculukla Kaz dağları’na ulaşabilir. İstanbul Kaz dağları arası 498 km, Ankara Kaz dağları arası 653 km, İzmir Kaz dağları arası 219 km’dir.

Kaz dağları’nda bir çok konaklama seçeneği mevcuttur. 5 yıldızlı otellerin yanısıra tarihi konaklarda da konaklama imkanı bulunur. Adatepe ve Yeşilyurt bölgesinde tarihi binalar restore edilip butik otel haline getirilmiştir. Eğer yıldızlı otellerde konaklamak isterseniz Küçükkuyu, Güre, Edremit ve Altınoluk bölgesinde bir çok otel bulunmaktadır. Bu otellerde yaz-kış kalınabilir.

Kaz dağları’na özgü sebzeler, otlar ve deniz ürünleri kullanılarak testi peyniri, gözleme, kabak çiçeği dolması, avcı böreği, sarmaşık, acı filiz kavurması, humus gibi lezzetler Kaz dağları’nda yenilebilir. Bununla birlikte Şelale Restoran, Han Cafe, Sefa Tepesi Restoran ve Alp Balıkçılık Kaz dağları’nın en ünlü restoranlarıdır.

Eşsiz doğal güzellikleriyle Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlereden biri olan Kaz dağları’nın yüzölçümünün büyük bölümü çam ormanlarından oluşur. Kaz dağları’nda avlanmak yasaklanmıştır ve bu sayede doğal yaşam korunmuştur. Kuş cıvıltıları ve kekik kokularının eşliğinde yürüyüş yapabilir, köy restoranlarında organik köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Dilerseniz Biga Yarımadası’nın güneyinde yer alan Kaz dağları Milli Parkı’nı ziyaret edebilir, 22 bin hektarlık alana kurulmuş bu parkta dünyada eşine az rastlanır bitkileri gözlemleyebilirsiniz.

En Ucuz Çanakkale Otobüs Bileti Al >>

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.