Belki de yıllardır hayalini kurduğunuz şeyi gerçekleştirmek üzeresiniz ve diyelim ki 15 günlük bir Avrupa turu planladınız. Bütçe belirlendi, biletler Biletall‘dan alındı, konaklama ayarlandı, yol haritası çizildi, valizler bile hazır. Peki seyahatiniz sırasında ne yiyip içeceğinizi düşünüp bunun maliyetini de hesaba kattınız mı? Eğer bu konuda kafanızda hala soru işaretleri varsa ve tavsiyelere açıksanız, bu yazımız tam size göre! Keyifli okumalar ve şimdiden iyi seyahatler!
Bu İçerikte Neler Var?
1- Marketlerden Alışveriş Yapın
Uzun bir tatil planladınız ve bütçenizi yemek içmek yerine doyasıya yeni yerler keşfetmek ve gezmek için kullanmak istiyorsanız her öğününüzü restoranda yemeniz pek uygun olmayacaktır. Bunun yerine yerel veya her türlü ürünü kolayca bulabileceğiniz süpermarketleri tercih edebilirsiniz. Alacağınız malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz sandviçiniz ile deniz kenarında ya da büyük bir parkta oturup yemek yerken manzaranın ve şehrin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
2- Sokak Satıcılarından Yemek Yiyin
Özellikle Avrupa ülkelerinde kiraların ve işçi çalıştırmanın maliyeti yüksek olduğundan çoğu restoranda yemek ücretleri de yemek yemek yerine gezmeyi tercih eden bir gezgine göre cep yakabilir. Böyle bir durumda yapabileceğiniz en mantıklı şey sokak satıcılarını keşfetmek olacaktır. Örneğin İtalya’dasınız ve o meşhur pizzalardan bir dilim de olsa yemeden dönmeyi düşünmüyorsunuz. Pizzanızı restoranda yemek yerine temiz ve işlek bir sokak satıcısını gözünüze kestirip bir öğününüzü bu şekilde aradan çıkarabilirsiniz. Yemeğinizi sokakta yemek, o ülkenin kültürünü anlayabilmenin en iyi yollarından birisidir. Emin olun gittiğiniz ülkelerde çoğu sokak satıcısının yemekleri ünlü restoranları aratmayacak lezzettedir, üstelik böylece paranızın büyük bir kısmı da cebinizde kalır.
3- Yanınızda Yolluk Götürün
Özellikle sırt çantası ile gezmeyi planlıyorsanız yanınızda yolluk götürmek oldukça mantıklı bir hareket olabilir. Böylece hemen hemen her yerde yanınızdaki malzemelerle kendinize basit bir öğün hazırlayabilirsiniz. Yola çıkmadan kendi ülkenizden yapacağınız alışverişte ton balığı, çeşitli konserveler, tok tutacak lifli bisküviler, hazır çorba ve benzeri malzemeler tercih ederseniz yurt dışında yapacağınız yemek masrafının neredeyse yarısından kurtulabilirsiniz.
4- Kendi Yemeğinizi Kendiniz Pişirin
Diyelim ki Fransa’da tatlı bir hostel veya bir apart kiraladınız. Her öğününüzü dışarıda yemek sizi maddi açıdan oldukça zorlayıcı bir duruma sokabilir. Böyle bir durumda apart veya hostelinizdeki mutfak yardımınıza koşacaktır. Yazımızın ilk maddesinde bahsettiğimiz marketlerden alacağınız basit ve doyurucu malzemeler ile tüm öğünlerinizi dilediğiniz şekilde hazırlayabilir ve karnınızı oldukça uygun bir efiyata doyurabilirsiniz. Hem böylece, mutfağı kullanan diğer gezginlerle diyalog kurup sosyalleşme imkanı bulabilirsiniz.
5- İndirim Kuponları Toplayın
Özellikle Avrupa ülkelerinde restoranların müşteri çekmek için dağıttığı indirim kuponlarını toplamaya çalışın. Otel, hostel veya apart girişlerinde ya da sokaklarda dağıtılan bu kuponlarla restoranda yediğiz yemeği %10-40 arası veya çok daha büyük oranlarda ucuza getirme şansını elde edebilirsiniz. Özellikle kendi yemeğinizi hazırlamak için vakit bulamadığınız veya kendinizi çok yogun hissettiğiniz zamanlarda bu kuponlar imdadınıza yetişebilir.
6- Bonus: Ara Sıra Fastfood Yemekten Zarar Gelmez
Özellikle yeme içmenin diğerlerine nazaran daha pahalı olabileceği bir ülkeye gittiyseniz en azından günün bir öğününü fastfood restoranında yeme seçeneğini değerlendirmeniz gerekebilir. Belki o ülkeye özgü lezzetleri denemek istiyor olabilirsiniz fakat seyahatiniz boyunca her öğünü o şekilde geçirmeye çalışırsanız bütçe açısından biraz sıkıntı çekmeniz oldukça olasıdır. Bazı günlerin bazı öğünlerini, ülkemizde de oldukça sık bulunan ve fiyat bakımından hemen hemen aynı olan bir fastfood restoranına gidip yemeyi tercih edebilirsiniz. Hem bildik ve tanıdık bir tat, hem de uygun bir fiyat bularak seyahat bütçenizi doğru değerlendirebilirsiniz.
Bizim yurtdışı gezilerinde yemek yemek yerine gezmeyi tercih edenler için hazırladığımız ipuçları bunlardı. Umarız aradığınız her şeyi bulabileceğiniz, gönlünüze göre bir tatil geçirirsiniz ve döndüğünüzde ‘’İyi ki bütçemi yemek yemek yerine gezmeye ayırmışım.’’ dersiniz 🙂