Efsanelere Konu Olmuş Tarihi Yapılarda Bu Ay: Afyonkarahisar Kalesi

Tarihin en önemli şehirlerinden olan Afyon, içinde benzersiz bir kültürel miras barındırmaktadır. Geçmişten günümüze kadar birçok inanışa ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Kalesi, muhteşem duruşuyla gelen ziyaretçileri büyülemektedir. Binlerce yıl geçmesine rağmen hala ayakta durmayı başaran Karahisar Kalesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.  226 metre yüksekliğinde olan bu devasa kalenin 3 bin 340 yıl önce, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı 2. Murşil tarafından, askerlerinin kışı nispeten daha rahat bir ortamda geçirmelerini sağlamak amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Efsanelere konu olan bu kale zaman içerisinde Lidyalılar, Persler, Helenler, Bergama Krallığı, Pont Krallığı, Romalılar ve Bizanslıların elinde kalmıştır.  İstanbul’u fethetmek amacında olan Emevi halifelerinin yaptığı seferler sonucunda birkaç kez el değiştirdikten sonra Melikşah zamanında Selçuklu topraklarına katıldı. Bu kalenin en önemli özelliği çokça el değiştirmesiyle farklı dinlere ve kültürlere göre değişikliğe uğramasıdır.

afyonkarahisar-kalesi

Afyonkarahisar Kalesi şehrin en güzel yerinden bizlere göz kırpmaktadır. Buram buram tarih kokan ve baş döndüren bu kaleye çıkmak için 550 basamak kullanmak zorundasınız.  Ama bu güzelliği görmek için bizce her şeye değer.  İnci gibi dizilen kale surlarıyla ve gökyüzüne doğru yükselen şanlı bayrağımızla bir bütün olan Afyonkarahisar Kalesi volkanik özellikli bir kaledir. Afyon Kalesi’ni ziyaret etmek için Afyon otobüs biletinizi Biletall.com’dan satın alın.

Afyonkarahisar Kalesi ile ilgili birbirinden farklı inanışlar vardır. Tarih boyunca, evlenmek isteyen genç kızların kendileri için iyi birer kısmet diledikleri veya kısmeti kapalı olanların kısmetlerinin açılması için medet umdukları bir yer olmuştur. İnanışa göre kısmetsizliğinden dert yanan veya kısmetleri için dua etmek isteyen kızların Cuma günleri yanlarında yaşlı bir kadınla Karahisar Kalesi’ne çıktıkları bilinmektedir. Yaşlı kadının elinde bulunan kilit, kalenin içinde genç kızın başında açılıyor.  Sonrasında ise kısmet arayan kızlar Kız Kulesi’nden “Bahtım bahtım, altın tahtım, evlenecek vaktım.” diye bağırarak kısmetlerinin açılacağını düşünmektedirler.  Yine bir rivayete göre bu işlemin üzerinden bir hafta geçtikten sonra kısmetleri açılmakta ve evden gelin olarak çıkmaktadırlar. Bu geleneği Hıdrellez sabahı erken saatlerde kaleye çıkan kızlar da gerçekleştirmektedir.

afyonkarahisar-kalesi-1

Afyonkarahisar Kalesi ile ilgili başka bir ilginç inanış ise şöyle; kalenin kapısının kemerinde yer alan bir oyuğa bir dilek tutulup 3 taş atılır. Atılan bu taşların 3’ü de oyuğa girerse tutulan dileğin gerçekleşeceği sanılmaktadır.  Yine bir inanışa göre Afyon şehrinden 7 yıl boyunca ayrılmak istemiyorsanız, o zaman Afyonkarahisar Kalesi’ne tırmanmanız gerekiyor.  Bu kadar orijinal inanışlara yer veren bu kaleyi ömrünüzde bir kere dahi olsa görmeniz gerekir diye düşünüyoruz.

Gelelim efsaneye. Battal gazi ile bütünleşmiş bir şehir efsanesine sahip olan Afyonkarahisar Kalesi’nin hikâyesinden bahsedelim size değerli okuyucularımıza.  Afyonkarahisar şehrinde Battal Gazi ile yakın arkadaşı Ahmet Tarhan bu kaleye sahip olmak için büyük bir kuşatma yaparlar. İçeride bulunanların tamamen dışarı ile bağlantıları kesilir.  Kalenin komutanı ise boş durmayıp o dönemin Bizans İmparatoru’na haber salar ve yaklaşık 100 bin kişilik kocaman bir ordu yardıma koşar. Kalenin en tepesinden Battal Gazi’yi gören komutanın güzel kızı orada hemen aşık oluverir.  Ancak onu bu kötülükten kurtarmak için bağırsa da çimler üzerinde uyuyan Battal gazi’ye sesini duyuramaz.  Bir kâğıt yazar ve bu kâğıdıtaşa sararak Battal Gazi’ye doğru atar. Taş Battal Gazi’ye isabet eder ve Battal Gazi yere düşer. Âşık olduğu Battal Gazi’yi uyandırmayı başaramayan güzeller güzeli kız telaşlanır ve babasına giderek Türklerin komutanının çimenler üzerinde uyuduğu söyler.  Kız onu öldürmek istediğini söyleyerek zehirli bir hançer isteyerek yanına gitme bahanesi bulur.  Hemen Battal Gazi’nin yanına giden genç kız onu ölmüş bulur. Attığı kâğıda sarılı taş kulağına gelmiş ve onu öldürmüştür. Orada kızın dünyası başına yıkılır ve elinde bulunduğu hançeri kendi kalbine saplayarak yaşamına son verir.  Daha sonra tırmanışa geçen Bizans ordusu, kalenin eteklerine geldiğinde büyük bir savaş başlar.  Ahmet Tarhan askerleriyle birlikte şehit olur.  Sonrasında şiddetli rüzgârla beraber yağış başlar. Battal Gazi’nin cesedi fırtınanın şiddetiyle Eskişehir dolaylarına doğru gitmiştir. Bizanslılarda Battal Gazi’nin öldüğünü anlamayarak uzun yıllar onun korkusuyla varlıklarını sürdürmüşlerdir.

zafer-aniti

Zafer Anıtı ve Afyon Kalesi

Afyonkarahisar Kalesi’nin tarihe damga vurmuş değişik inanışları ve efsanesini hep birlikte irdelemiş olduk. Sizler de istediğiniz her zaman bu muhteşem kaleye ulaşabilir, tarihi tam da yerinde hissedebilirsiniz.

En Ucuz Afyon Otobüs Bileti Al >>

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.