Ülkemiz içerisinde tarihi yansıtan birçok saray ve kasır vardır. Bu saray ve kasırlar ülkemiz için oldukça önemlidir. Tarihimizi yansıtan bu eserleri sizler için araştırdık.
Bu İçerikte Neler Var?
İstanbul – Topkapı Sarayı
1460-1478 yılları arasında inşa edilmiştir. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1453-1478 yılları arasında inşa ettirilmiştir. 3 Nisan 1924 yılında müzeye dönüştürülmüştür. En zengin müzelerden birisidir. 700.000 m2’lik bir alana yayılan saray, Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç ile çevrilidir. Topkapı Sarayı’nın İmparatorluk Kapısı (Bâb-ı Hümâyûn), Selamlama Kapısı (Bâbüsselâm) ve Mutluluk Kapısı (Bâbüssaâde) olmak üzere üç ana kapısı ve dört avlusu bulunmaktadır. Dünyanın en büyük mimari eserlerindendir. İstanbul’a geldiğinizde uğramadan gitmeyin derim.
İstanbul – Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın inşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanmıştır. 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır. 110.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Osmanlı İmpartorluğu’nun son altı padişahı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün ikametgah ettiği bir saraydır. Mâbeyn-i Hümâyûn (Selamlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) , Harem-i Hümâyûn olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İstanbul Boğazı’nın en güzel yerine kurulmuş olup ihtişamıyla görenleri büyülemektedir.
Ağrı – İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı, Ağrı’da bulunmaktadır. Yapımı 99 yıl sürmüştür. Doğubayazıt’a 8 km mesafede, ovaya hâkim dik bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 1784 yılında Çıldıroğulları’ndan II. İshak Paşa döneminde yaptırılmış olup Osmanlı mimarisinin, Anadolu’da günümüze ulaşabilen tek saray yapısı olarak kabul edilmektedir. Ağrı’ya gediğinizde ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.
İstanbul – Yıldız Sarayı
Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Sarayın içerisindeki bulunan Büyük Mabeyn köşkü, Malta Köşkü ve Çadır Köşkü de görülmeye değer ihtişamlı köşklerdendir. Beşiktaş’ta bulunan Yıldız Saray’ı Boğaziçi’ne egemen bir konumda bulunmaktadır. İstanbul’a geldiğinizde mutlaka görülmeye değer yerlerdendir.
İstanbul – Çırağan Sarayı
Beşiktaş ile Ortaköy arasında Boğaz’ı gören konumda bulunmaktadır. Çırağan Sarayı, döneminde bulunduğu yerde bağ ve bahçelerin güzellikleriyle tanınmıştır. Lale Devri’nin sadrazamı Damat İbrahim Paşa ile Fatıma Sultan tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’a geldiğinizde ihtişamıyla görenleri büyüleyen bir saraydır.
İstanbul – Beylerbeyi Sarayı
1863-1865 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde padişahların yazlığı olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde padişahların Has Bahçeleri’ndendir. Mimari yapısıyla en görkemli saraylarındandır.
İstanbul – Hidiv Kasrı
Çubuklu ve Kanlıca semtleri arasında bulunan Hıdiv Kasrı ve Korusu, aynı zamanda İstanbul’un en görkemli yerleri arasındadır. Osmanlı döneminin son hıdivi Abbas Hilmi Paşa 1907 yılında yaptırılmıştır. Huzurlu ve yeşillikler içersinde bir yerdir. Geldiğinizde ziyaret etmeden dönmeyin derim.
İstanbul – Küçüksu Kasrı
Saray III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde kullanılmıştır. Sultan Abdülmecid, eski ve ahşap yapıyı yıktırmıştır. Yerine günümüzdeki Küçüksu Kasrı’nı inşa ettirmiştir. 1857 ‘de inşası biten yapı üç katlıdır. İstanbul’a geldiğinizde ziyaret edebilirisiniz.
İstanbul – Ihlamur Kasrı
Kasrın iç süslemeler batılı dekorasyon anlayışına uygun yapılmıştır. Avrupa tarzı mobilyaları ve döşemeleriyle bir bütünlük sağlanmıştır. İsmini bahçesindeki asırlık ıhlamur ağaçlarından almıştır. İstanbul’un ihtişamıyla büyüleyen yerleri arasındadır.
İstanbul – Yıldız Şale Kasrı
Yıldız Şale Kasrı; Beşiktaş, Ortaköy ve Balmumcu arasında yer almaktadır. Yerleşimi Bizans İmparatorluğuna kadar dayanmaktadır. Osmanlı’nın Eski Saray, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra dördüncü yönetim merkezi olmaktadır. Görülmeye değer yerler arasındadır.