İç Anadolu’daki Antik Kentler

Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen İç Anadolu bölgesinde diğer coğrafi bölgelerde de olduğu gibi antik kent sayısı oldukça fazladır. Ayrıca bölgede eski yerleşim alanlarından yıkıntıların üst üste birikmesiyle oluşan birçok tarihi kalıntıyı içinde barındıran höyükler de yer almaktadır. Bunlar da antik kentler için oldukça önemli bir özelliktir. Bu kentler ulaşımı kolay olduğu için herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yerlerde bulunmaktadır. İç Anadolu dışındaki antik kentleri merak ediyorsanız da https://blog.biletall.com/?s=antik+kent sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gordion- Ankara

Frigya’nın başkenti olarak bilinmektedir. Ankara’da Polatlı ilçesinde bulunur. Tam olarak Yassıhöyük mahallesinde yer almaktadır. Sakarya Nehri ve Porsuk Çayı’nın birleşiminin üst kısmına kurulduğu bilinmektedir. 2012 yılında UNESCO Geçici Dünya Mirası listesi’ne girdiği bilinir ve bu yüzden de oldukça önemlidir. MÖ 3000’li yıllara aittir. İsmini Frigler’in kralından almıştır. Kralın ismi Gordias’tır. Kent iki Alman kardeş tarafından keşfedilmiş, ortaya çıkarılmıştır.  Birçok arkeolojik çalışma yapılmıştır. İçerisindeki Tümülüs, Anadolu’daki en büyük ikinci Tümülüs olarak bilinmektedir. Ayrıca Gordion Müzesi’de içerisinde birçok tarihi eseri barındırmaktadır.  Antik kent ziyaretlerinize burayı ekleyip,  ziyaret edebilirsiniz.

Çatalhöyük-Konya

Bu kent, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Konya’nın Çumra ilçesinde bulunmaktadır. 9400 yıllık bir tarihi geçmişi bulunur. Neolitik Dönem’e ait olduğu bilinmektedir. Çok eski bir yerleşim yeridir. Çatalhöyük’ü diğerlerinden ayıran özelliği köy yerleşimini aşıp kentleşme evresine geçmesi olarak biliniyormuş. Neredeyse 8 bin insanı içerisinde barındırmıştır. 18 yapı katından oluşur ve doğu batı olmak üzere iki ayrılmaktadır. İlk ev mimarisi, ilk manzara resimleri gibi kalıntıları barındırmasından dolayı İç Anadolu’da oldukça önemli bir yere sahiptir. Konya seyahatinizde burayı görmenizi de sizlere tavsiye ederiz.

Derinkuyu-Nevşehir

Türkiye’nin kazı yapılan en büyük yeraltı şehridir. Şehir, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunmaktadır. 1963 yılında tesadüfen bulunmuştur. Dört yıl sonra ziyarete açılmıştır. 60 metrelik bir derinliği mevcuttur. Ayrıca bu şehirde 52 tane içme suyu kuyusu bulunmaktadır. İsmi de buradan gelmektedir. Asur kolonilerine ait izler bulunur. Burada Hristiyanların yaşadığı söylenmektedir. Korkularından dolayı yeraltında yaşamışlardır. Ayrıca bilinen ilk akıl hastanesinin de burada yer aldığı söylenmektedir. Oldukça ilginç olan bu kenti keyifle ziyaret edebilirsiniz.

Tyana Kemerhisar-Niğde

Niğde’nin Bor ilçesinde bulunmaktadır. Daha net olarak aslında Kemerhisar kasabasında yer aldığı bilinmektedir. Milattan önce 1680 senesinde kurulmuştur.  Kentin ismi Roma havuzu olarak bilinen antik havuza kaynak olan suyun Roma Devri’nde inşa edilen su kemerleriyle taşınmasından dolayı verilmiştir. Kemerler 1,7 km uzunluğundadır. Ayrıca bu kemerler günümüzde toprak üzerinde görebileceğimiz belki de tek kalıntı eserlerdir. Bu yüzden oldukça özeldir. Buradan çıkarılan eserler de Niğde Müze’sinde sergilenmektedir. Seyahatinize burayı da ekleyebilirsiniz.

Kültepe-Kayseri

Hititler’in Anadolu’da kurduğu ilk şehirdir. Erciyes Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Karahöyük Mahallesi‘nde yer alır. Milattan Önce 2000 senesinde kurulmuş olan Kaniş Krallığı ve Asurluların ticaret koloni merkezi olmasıyla bilinmektedir. İsmini de içerisinde bulunan höyüğün toprak tipinden almaktadır. İlk yazılı tabletlerin burada bulunduğu bilinmektedir. Aynı zamanda da 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmış olduğu bir gerçektir. Kayseri seyahatinizde bu kenti ziyaret edebilirsiniz.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

    • https://www.irfankaygisiz.com/wp-content/uploads/2018/08/4-1.jpg
    • https://www.kulturportali.gov.tr/contents/images/002%20%C3%87atalh%C3%B6y%C3%BCk%20(2014)%20Umut%20%C3%96ZDEM%C4%B0R.JPG?format=jpg&quality=50&width=1200
    • https://cappadocia4u.com/tr/wp-content/uploads/derinkuyu-underground-city.jpg
    • https://turkisharchaeonews.net/sites/tan/files/pictures/sites/tyana-kemerhisar/tyana_10.jpg
    • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/K%C3%BCltepeOberstadtPalast.jpg/1200px-K%C3%BCltepeOberstadtPalast.jpg
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.