Elbette ki hemen hemen herkes için dünyanın en güzel yemeği, annelerinin ellerinden çıkan yemektir. Fakat gittiğiniz her yerde anne yemeği yeme fırsatı bulamayabilir veya farklı yemekler denemek isteyebilirsiniz. Yurt dışındayken, bir sürü lezzetli çeşidin arasında kaybolmamak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız var. Avrupa’da Mutfağı İle Nam Salmış 7 ülke yazımızı, nereye giderseniz gidin mutlaka tatmanız gereken geleneksel yemekler hakkında detaylı bilgiye kolayca ulaşabilmeniz için hazırladık. Lezzetli okumalar!
Bu İçerikte Neler Var?
1. İngiliz Mutfağı
Geleneksel İngiliz yemeklerinde, kuzu, sığır eti, tavuk ve balık öğeleri ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Ete çeşitli şekillerde pişirilmiş patates ve sebzeler eşlik eder. Bütün bu ürünler ülke içinden tedarik edildiği için en iyi kalitededirler. Meyve ve sebze İngiltere mutfağında oldukça sık tüketilir. Biftek, rosto patates, füme somon balığı gibi lezzetler İngilizlerin geleneksel yemekleridir. Hepimizin aşina olduğu meşhur beş çayında ise kek, kurabiye veya mini sandviç, füme somon balıklı kanepeler sıklıkla tüketilmektedir.
2. Alman Mutfağı
Bazılarına göre ağır olsa da geleneksel Alman mutfağı oldukça zengindir ve ünü tüm dünyaya yayılmış yiyeceklerden oluşur. Avrupalı komşularından ve göçmenlerinden uyarladıkları bazı yemekleri ile Almanlar, ete dayalı sindirimi daha zor olan yemeklerin yanında taze sebze ve meyveleri de kullanmaya başlamışlardır. Böylece geleneksel, zengin tarifelerin yanı sıra modern Alman yemeklerinde de oldukça çeşitli, hafif ve uluslararası tatlara uygun yemekler bulabilirsiniz.
Biletall.com’dan En Ucuz Almanya Uçak Biletini Bul »
Alman mutfağı, ekmek ve sosis çeşitliliği ile ünlüdür. Birçok favori et yemeği çeşidine sahip olmasına rağmen, sosisler günlük yemeklerde sıklıkla ete alternatif olarak kullanılırlar.
Almanlar barbekü yapmaktan da oldukça zevk alırlar. Sıcaklıklar 20 dereceyi bulduğu anda ızgara et ve sosis kokusu almaya başlamanız kaçınılmazdır. Baharatlı bir ızgara sosis ve Alman patates salatası barbekünün vazgeçilmezlerindendir.
3. Belçika Mutfağı
Belçika, neredeyse 400 yıldır çikolata üretiyor ve yıllardır dünyanın “çikolata” denince akla gelen sayılı ülkelerinden birisi. Belçika’daki çikolata üretiminin temelleri 1635 yılına dayanıyor. Ülke bugün, yılda 173.000 ton çikolata üretiyor ve 2000’i aşkın çikolata mağazasına sahip.
Belçika’nın mutfağı elbette ki çikolatadan ibaret değil ancak bu ünlü yiyeceğin ülkenin genel mutfağı ile ortak bir yanı var: Kalori. Doyurucu, bol soslu ve bazen gereğinden fazla kızartılmış yemekleri ile Belçika mutfağı, diyette olanlar için pek de uygun bir tercih olmayabilir. Meşhur Belçika çikolatasını tatmak için Belçika uçak biletinizi 3 adımda satın alabilirsiniz.
4. İrlanda Mutfağı
İrlanda gıda, malzemelerinin kalitesi ve tazeliği ile ünlüdür. Çoğu pişirme, tuz ve biber haricinde otlar veya baharatlar olmadan yapılmaktadır. Gıdalar genellikle sossuz servis edilir.
Geleneksel İrlanda mutfağının yapı taşları patates, tahıl (özellikle yulaf) ve süt ürünleridir. Patates hala bisküvi, kek, çörek gibi İrlanda’nın birçok yemeğinde kullanılmaktadır. İrlandalılar, yüzyıllar boyu peynir üreticiliği yapmışlardır ve geleneksel lezzetleri olarak kabul edilen yaklaşık elli çeşit ev yapımı “çiftlik evi” peynirleri vardır.
Her çeşit çorba, deniz ürünü ve et de İrlanda mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ülke su ile çevrili olduğu için İrlandalılar yemeklerinde, somon, ıstakoz, midye ve istiridye de dahil olmak üzere birçok deniz ürününü sık sık kullanırlar.
5. İtalyan Mutfağı
İtalyanlar, yemeklerinde sık sık kekik, fesleğen, maydanoz, biberiye ve adaçayı gibi otları kullanmaları ile meşhurdurlar. Ayrıca peynir, İtalyan mutfağında çok önemli bir rol oynamaktadır. Dünya genelinde en çok kullanılan ve en iyi peynirlerden sayılan parmesan, mozzarella ve asiago peynirleri ile birlikte İtalya’da 400’den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır.
Her ne kadar İtalyanlar dünya genelinde pizza, makarna ve domates sosu ile tanınsa da, İtalya’nın geleneksel mutfağı bölgelere göre farklılık gösterir. Pişirme uygulamalarının farklı bölgeler arasında harmanlanmasından önce, İtalyan yemeklerini sadece kullanılan yağın türüne göre ayırmak mümkündü: tereyağı kuzeyde ve güneyde de çoğunlukla zeytinyağı kullanılırdı.
Biletall.com’dan En Ucuz İtalya Uçak Biletini Bul »
Kuzeydeki temel yemekler pirince dayalıydı ve makarna yalnızca güneyde popülerdi. Bununla birlikte, yirminci yüzyılın sonlarına doğru makarna ve pizza ülkenin kuzeyinde de popüler hale geldi. Günümüzde makarna kuzeyde beyaz peynir sosu, güneyde ise domates sosuyla servis edilmektedir.
6. Fransız Mutfağı
Uzun, ince bir somun ekmek olan baget, herhangi bir Fransız yemeğinin en önemli öğesidir. Yemeğe oturulduğunda masadaki herkesin bir parça baget yemesi beklenir. Çeşitli şekillerde tüketilen baget, Fransa’da özellikle sandviçlerde oldukça sık kullanılır. Baget ekmeği üzerine serpilen eritilmiş peynir, öğünlerin bir parçası olarak sunulur ve genellikle açık bir ızgara kullanılarak, yemek yiyenler kendi peynirlerini jambon veya sığır dilimleri ile eritir ve kendi yumurtalarını kızartır.
Fransız mutfağında ızgara gıdalara, ayrıca patates de eşlik eder. Fransızlar bazen akşam yemeklerinde uzun saplı çatallarla ekmeği, eritilmiş peynirlerle dolu bir tencereye daldırırlar. Buna Fransızca’da “fondü” denir.
Fransa mutfağında oldukça farklı lezzetler bulunur. Örneğin kuzeybatı Fransa’da ana yemek, elma suyu ile birlikte servis edilen kreptir; Alsace bölgesinde ise Choucroute olarak adlandırılan sosis parçaları ile pişmiş lahanadır. Loire Nehri Vadisi’ndeki Fransızlar, yalnızca Loire Nehri’nde bulunan Lotte balıklarından yapılmış özel bir yemek yerler. Fransa kıyılarında deniz ürünleri, midye, istiridye, karides ve kalamar da dahil olmak üzere bol miktarda bulunur. Fransız mutfağında bunların dışında, sarımsak ve tereyağı ile kızartılmış ördek ya da tavşan ve pişirilmiş salyangozlar sık sık tüketilir.
7. Vee Türk Mutfağı
Türk mutfağı yüzyıllardır dünyanın en büyük mutfaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Mutfağının gelenekleri, ülkenin konumu ve Akdeniz ikliminin etkisi gibi birçok nedenden dolayı 1300 yıldan beri başarılı bir şekilde ayakta kalmayı başarmıştır.
Türkiye, dünyada halkını beslemek için yeterli yiyecek üretebilen yedi ülkeden biridir. Bu avantaj Türklere, yemeklerde yerel olarak yetiştirilen taze malzemeler kullanma imkanı verir. Yaygın inancın aksine, Türk mutfağı genellikle baharatlı değildir. Çeşninlerin ve sosların sıkça kullanılmasına rağmen yemeklerin tadı hafiftir ve bu baharatların gıdanın doğal tadını aşmasına müsaade edilmez. En popüler çeşniler arasında dereotu, nane, maydanoz, tarçın, sarımsak, kimyon ve sumak bulunur. Yoğurt, genellikle et ve sebze yemeklerini tamamlamak için kullanılır.
Pirinç, buğday, et ve sebzeler Türk mutfağının yapı taşlarını oluştururlar. Dolma sıklıkla biber, üzüm yaprağı ve domatesle hazırlanır. Kabak, fasulye, enginar, lahana, özellikle de zeytinyağında hazırlandığında patlıcan, ülkenin en sevilen ve en sık tüketilen sebzeleri arasındadır. Pide, simit ve börek, genellikle kahvaltıda yenen, et veya peynirle dolu hamurişleridir ve ülke genelinde sıklıkla tüketilirler. Bununla birlikte, et, tavuk ve deniz ürünleri de oldukça bol ve popülerdir.