Afganistan’da Gezilecek Yerler

Resmi adı Afganistan İslam Cumhuriyeti olan ülkede gezilecek çok bir yer olmadığını düşünebilirsiniz ancak Afganistan’da gezilecek bir yer bulmak o kadar da zor değil. Bu yazımızda Afganistan’da gezilecek yerler hakkında fikir sahibi olabileceksiniz.

Babür Bahçeleri

Babür Bahçeleri ülkenin başkenti olan Kabil şehrinde yer almaktadır. Bölgenin en çok turist çeken yeri olarak bilinir ve haftanın her gününü kapısını ziyaretçilere açmaktadır. 1528’de inşa edilmiş olup renk renk çiçekler ve hissettirdiği pozitif enerji ile oldukça popülerdir. Babür Bahçeleri mimarisi de bir o kadar muazzam olan ve İran mimarisi tarzında yapılmış olan bahçelerdir ve son olarak İsmail Ağa Han vakfı tarafından restore edilip şimdiki halini almıştır.

Herat Kalesi

İskender Kalesi adıyla da bilinen Herat Kalesi M.Ö 3. Ve 4. Yüzyıllarda inşa edilmiştir. Kale, Afganistan’ın ikinci büyük şehri Herat’ta bulunmaktadır ve Büyük İskender tarafından yapılmıştır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Ayrıca bulunduğu Herat şehrinde turkuaz minareler ve parlak fayanslar oldukça dikkat çekici. Bu şehir için geçmişinin sekiz asırı bulduğu söyleniyor ve Herat Kalesi dışında Sufi şairlerin mezarları da ziyaret edilmesi önerilen yerlerdendir.

Balkh

Türkçe “balık kent” anlamına gelen bu yer Afganistan’ın kuzeyinde yer alan bir yerleşim yeridir. Tarihte Bactrian İmparatorluğunun merkezi olarak kabul edilen bu kasabada Zerdüştlük ve Budizm dinlerinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Kasabada bunca zamandır değişmeyen tek şey ise büyük sur duvarlarıdır. Kasabaya yolunuz düşerse Yeşil Camii ve pazarlarına uğramayı unutmayın.

Bamiyan

Bamiyan, Afganistan’da Bamyan Vilayeti’nin yönetim merkezi olan şehirdir. Tarihte Hinduizm ve Budizm inançlarının ibadet merkeziydi. Müslümanlar bu topraklarda yaşamadan önce kentin aynı zamanda sanatsal bir kimliği de bulunmaktaydı. Kentte dev buda heykelleri bulunmaktadır ve bunlar Asya’nın en seçkin oymalarından sayılır ancak bunlar 2001 yılının Mart ayında tahrip edilmiştir ancak büyük bir tepkiyle karşılandıkta sonra UNESCO’nun koruması altına alınmıştır.

Biletall.com’dan Afganistan’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Mezar-ı Şerif

Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Belh Vilayeti’nin yönetim merkezidir. Ülkenin turizm potansiyeli bakımından en çok ilgi gören şehridir diyebiliriz. Firdevsi Meydanı, Hazreti Ali Türbesi Huzur Bağı şehirde gezilmesi gereken yerler arasında gelir. Ayrıca şehirde Nevruz Kutlamaları da şehirde oldukça ses getiren ve çok güzel görüntülere sebep olan şenliklerdir. Kent Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan’ın kesiştiği bir noktada bulunuyor . İsmini ise Hz. Ali’ye ait olan türbeden aldığı söyleniyor. Şehrin önemini 19. Yüzyılda Belh ilinde ortaya çıkan bazı salgınlar artırmıştır.

Kabil Müzesi

Adı Afganistan Ulusal Müzesi olarak geçmektedir. Şehrin 9 kilometre güneybatısında yer alır ve arkeoloji müzesi niteliğindedir. Arkeolojik eserler ve nümizmatik koleksiyonlar ziyaretçilerin dikkatini en çok çeken şeyler arasında yer alır. Müze Emanullah Han tarafından yapılmıştır.

Darul Aman Sarayı

Sarayı, 1920′ başlarında Kral Emanullah Han yaptırmıştır. Yaptırılma amacı Afganistan’ı modernleştirmekti. Kabil yakınında, demiryolu ile bağlanmış yeni bir başkent projesinin parçasıydı ve yapımında neoklasik mimari baz alınmıştı. Ancak çıkan ayaklanmalar nedeniyle reformlarına devam edememiştir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.