Akdenizin En Çok Sevilen 10 Yöresel Lezzeti

Akdeniz Bölgesi Yemek Kültürü olarak ülkemizin diğer Bölgelerine göre oldukça farklı bir beslenme tarzına sahiptir. Sağlıklı bir beslenme biçimi arayan insanlar için oldukça uygundur bunun sebebi ise ağırlıklı olarak sebze, meyve, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar ağırlıklı olmasıdır. Akdeniz mutfağı; sebzeler, zeytinyağı, farklı çeşitteki otlar, deniz ürünleri ve soslara çok ağırlık veren, sağlıklı yaşam için gerekli bütün unsurları barındıran bir yemek kültürü olma özelliği taşımaktadır. Akdenizliler farklı coğrafyalar ve etnik kökenlerden gelmiş olmalarına karşın, yemek zevkleri birbirlerine çok benzemektedir. Biz de en lezzetli 10 adet yöresel Akdeniz Bölgesi yemeğini sizlerle paylaşmak istedik.

1) BABAGANNUŞ:

Baba Hannuş, Akdeniz Bölgesine ait bir patlıcan yemeğidir. Yemeğin içinde patlıcan haricinde içinde soğan, kırmızıbiber ve karabiber gibi farklı baharat ve sebzeler de vardır.

rm_lez_IMG_6904_1

2) TARATORLU PİYAZ:

Taratorlu Piyaz, Antalya’nın en ünlü yemeğidir. Yapılışı ise çok basittir. Kabataslak bir şekilde yapılışına bakmak gerekirse ilk etapta sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Buna tarator sosu denilir ve haşlanmış fasulyeye sirkeyle eklenir. Ardından üzerine kıyılmış domates katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur.  Ve Taratorlu Piyaz artık servise hazırdır.

3) LABA:

Laba, Akdeniz Bölgesinin en meşhur ve lezzetli et yemeklerinden biridir. Yapımı da gayet basittir. Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak tepsiye serilmiş haldeki pilavın üzerine konulup pişirilir.

4) GÜLGAS:

Gülgas da Akdeniz Bölgesinin diğer bir meşhur et yemeğidir. Gülgas ise Kıbrıs’ta yetişen bir bitkidir. Yağlı koyun etiyle yapılan gülgasın içine ıspanak da girmektedir. Hem sebze hem de et girmesi sebebi ile protein bakımından çok zengindir. Lezzeti insanları mest ederken diğer yandan da sağlıklı olması sebebi ile çok tercih edilmelidir.

5) MAHLÛTA:

Mahlûta kırmızı mercimek ile yapılan Akdeniz yöresine ait bir çorbadır. Kırmızı mercimeğin yanı sıra içerisine kırmızıbiber ve tuz da giren bu çorba da Akdeniz Bölgesinin en sevilen yiyeceklerinden biridir.

mahluta

6) FISTIKLI KÖFTE:

Fıstıklı köfte Akdeniz Bölgesinin etsiz bir köfte çeşididir. Yapılışına kısaca değinelim. Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır ve un ilave edilir, iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür. Bölünen parçalar ıslak avuç arasında sıkılır. Diğer taraftan kaynamakta olan tuzlu kaynar suya köfteler salınır. Piştikten sonra süzülür ve sarmısaklı yoğurt bulunan servise çıkarılır. İyice karıştırılır. Üzerine kızdırılmış yağ ve kırmızıbiber gezdirilir.

7) ANTAKYA BÖREĞİ:

Antakya böreği, mayalı olur. Hamur çok olursa fincan kadar maya koyulur, içine tuz atılır. Yoğurulur ondan sonra üstü örtülür. Yaz ise soğuk yere, kış ise sıcak yere konur. Dört saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alınarak tahtaya konulur. Kaşık dolusu bir parça alınır. Hamur tükeninceye kadar parçalar tahtaya dizilir, sonra üç parmakla az az basılır. Kızgın yağa pişirmeye atılır, kızgın yağda kabarır.

antakya-boregi

Kaynak: http://www.nurselinmutfagi.com/2015/09/kaytaz-boregi-tarifi.html

8) HİBEŞ:

Hibeş de Akdeniz Bölgesine ait lezzetli yemeklerdendir. Sarımsak öncelikle dövülür. Daha sonra kimyon, tuz, limonsuyu ve tahinle karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytinyağı ile acı biber dökülür. Özellikle alkollü içeceklerle ikram edilir.

9) TURUNÇ REÇELİ:

Turunçların kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır daha sonra suyu süzülür. 10 turunca yarım bardak su ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir. Reçel böylelikle hazırlanmış olur.

10) PATLICAN REÇELİ:

Patlıcanlar soyulup birkaç saat kireçli suda bekletilir. Sonrasında bol suda yıkanıp şeker ile bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfil ile kaynatılır. Ve patlıcan reçeli de böylelikle hazırlanmış olur.

patlican-receli

Bu mükemmel lezzetleri deneyimlemek için harekete geçmeniz gerekiyorsa Biletall.com’u ziyaret ederek harekete geçebilirsiniz.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.