Bizlere İlham Veren 7 Başarılı Kadın Seyyah

Dünyayı gezmek, yeni yerler keşfetmek, farklı lezzetler tatmak ve en önemlisi farklı kültürlere ait yeni insanlarla tanışmak seyahat yapmanın büyüleyici yanlarından biridir. Dünyayı gezen kişilerin profiline bakıldığında genellikle erkekler göze çarpıyor. Dünyayı gezmenin salt erkekler için özel olduğu imajını yıkan geçmişten günümüze dünyayı karışlayan bir dolu cesur kadın bulunuyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak seçtiğimiz kadın seyyahlar sizlere gereken cesareti ve azmi aşılamaya yetecek güçte. Dünyayı gezmek için erkek olmaya gerek olmadığının ve bir kadın olarak dahi dünyayı adımlamanın mümkün olduğunu gösteren 7 cesur kadını sizler için derledik.

1. Nellie Bly: 72 Günlük Dünya Turu

Kaynak: biography.com/people/nellie-bly-9216680

Başarılı bir gazeteci olan Amerikalı Neillie Bly, Jules Verne’in 80 Günde Devr-i Alem kitabını okuduktan sonra dünya turu yapmaya karar veriyor. Üstelik genç kadın kendisine 80 günden daha az bir zamanda dünyayı gezme hedefi koyarak büyük bir maceraya başlıyor. Dünya turu geçekleştiren ilk kadın seyyah olarak bilinen Nellie Bly, 14 Kasım 1889 tarihinde başladığı dünya turu gezisini 72 gün 6 saat 11 dakika ile tamamlamıştır. Gezisini gerçekleştirdiği esnada Fransa’da Jules Verne ile bizzat tanışmıştır.

2. Annie Londonderry: Bisikletli Gezgin

Kaynak: thedandenongranges.com/historical/annie-londonderry/

Annie Londonderry hikayesiyle bizlere ilham veren cesur kadın bir seyyah. Dünya turuna bisiklet ile çıktığında tarihler 1895’i gösteriyordu. Annie, 25 yaşında genç bir kadın olmasına ve üç tane çocuğu olmasına aldırmadı ve 15 ay sürecek olan dünya turu gezisine bisikletini pedallayarak başladı. Seyahatini tamamladıktan sonra New York’ta gazetecilik yapmaya başlayan genç kadın, kendisiyle ilgili şöyle söylüyordu: “Ben gazeteci ve modern bir kadınım. Erkeklerin yaptığı her şeyi yapabilirim!” Cesareti ve kendine güveniyle bugün hala birçok kadına ilham olmaya devam ediyor.

3. Rosie Swale Pope: Dünyayı Koşarak Gezdi

Kaynak: buxtonadventurefestival.co.uk/speakers-films/2013-archive/rosie-swale-pope/

Rosie Swale Pope, seyyah hemcinslerinden farklı bir noktada yer alıyor. Zira Rosie, dünyayı bir çift koşu ayakkabısıyla koşarak gezip, gördü. Rosie’yi farklı kılan detaylardan bir diğeri ise bu gezisini kocasını kanserden kaybettikten sonra dünyada kanser farkındalığını oluşturmak için gerçekleştirdi. Rosie koşusuna başladığında tam 57 yaşındaydı. Azmi ve cesaretiyle dünyanın birçok noktasındaki kadınlardan övgü dolu sözler aldı.

4. Junko Tabei: Dünyanın 7 Zirvesine Tırmanan İlk Kadın

Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Junko_Tabei

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden Japon Junko Tabei, dünyanın en yüksek dağı olan Everest’e tırmanan ilk kadın dağcı olarak tanınıyor. Tabi, Everest başarısından uzun yıllar sonra 7 kıtanın en yüksek 7 zirvesine tırmanarak adını seyyahlar tarihine kazımıştır. İlk kadın dağcı olma özelliğine sahip Tabei, son tırmanışını 2016 yılında üniversite öğrencileriyle birlikte Japonya’nın kuzeydoğusunda bulunan Fuji Dağı’na gerçekleştirmiştir.

5. Sevil Mert: Beyaz Yakalı Modern Seyyah

Kaynak: cokokuyancokgezen.com/2016da-gezdigim-ulkeler-sehirler

Gezmek isteyen fakat işi gücü olduğu için yapamayanlara en güzel örneklerden biri Sevil Mert oluyor. Bir Beyaz Yakalı olarak tüm resmi tatilleri ve yıllık izinlerini değerlendirerek dünyayı gezmek için adım atan Sevil Mert, bugüne kadar elliden fazla ülkeyi gezip görmüş modern kadın seyyahlardan sadece biri. Çalışma hayatının gezmeye engel olmayacağını kanıtlayan Sevil Mert, modern insana ilham veriyor.

7. Deniz Dağasan: Gezmenin Yaşı Yok

Kaynak: gezgindenizkizi.com/hakkimda/

61 yaşındaki Deniz Dağasan gezmenin cinsiyeti olmayacağı gibi yaşının da olmadığını kanıtlar nitelikte. Bugüne kadar yaklaşık 60 ülke gezen yüzlerce şehir gören gezgin, en az 100 ülke görmeyi hedefliyor. Emekli maaşıyla gezen ve gittiği ülkelerde en uygun otel – pansiyon seçeneklerinden yararlanan Deniz Dağasan, çok düşük bütçelerle gezmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

8. Hülya Tosun: Hikayeci Seyyah

Kaynak: ruhubohcadagezen.com

2013 yılında işinden ayrılarak dünyayı keşfetmeye başlayan genç gezginin ilk durağı Anadolu oluyor. Anadolu’yu karış karış gezdikten sonra rotasını daha da genişleterek dünyaya adım atan Hülya Tosun, gidip gördüğü yerlerdeki doğal güzelliklere, kültürel zenginliklere değil aynı zamanda insanlarına, çocuklarına da dokunarak onların hikayelerini en özel kelimeleriyle insanlara ulaştırıyor. Hem gezip hem de hikaye biriktiren Hülya Tosun genç kadınlar için ideal bir rol model oluşturuyor.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.