Coğrafi Piyano Norveç’in Fiyordları

Fiyort, karaların çok içlerine kadar uzanmış olan derin ve dar körfezlere deniyor. Bu derin ve dar körfezlerin iki tarafı dik ve yüksek. Fiyortların oluşmasının en önemli sebebi; buzulların karaları oymasıyla U şeklinde vadilerin ortaya çıkması, buzulların çekilmesi ve kıyıların yavaş yavaş çökmesi ile bu alanlara deniz sularının dolması. Gemiler için doğal barınak işlevi gören fiyortlar gemiciliğin, balıkçılığın gelişmesi açısından da önemli. Özellikle Norveç, İskoçya ve Kuzey Amerika kıyılarında fiyortlara çok rastlanıyor. Fiyort, Norveç dilinde körfez anlamına geliyor. Derinliği 1234 metre olan Sognefjord Norveç’te bulunuyor. Norveç, fiyortların en güzel görünümlülerine sahip. Norveçte deniz ticaretinin, balıkçılığın bu kadar önemli olması da fiyordlar sayesinde.

Kıyıdan kıyıdan Norveç

5 milyonluk nüfusa sahip ülke yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Norveç demek fiyort demek. Norveç’e gidip de fiyortları görmeden dönmek olmaz. Norveç’in kıyıları güneydeki Stavenger’den Rusya sınırına kadar fiyortlarla şekillenmiş. 25 bin kilometre ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahip olan Norveç’in özellikle doğu kıyısı muhteşem fiyortlar ile kaplı. Gemi turları ile bu kıyı şeridindeki birçok limana gidilebiliyor. Gemiler fiyortlar için özellikle Stavanger, Geiranger, Flam ve Bergen’e gidiyor. Avantajlı Norveç uçak bileti için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

Biletall.com’dan En Ucuz Norveç Uçak Biletini Bul »

Stavanger

Stavenger, Norveç’in güneybatısındaki Rogaland ilinin merkezi. Önemli bir liman şehri olan Stavanger, Ganda Fiyordu ile Norveç Denizi arasındaki yarımadanın doğu kıyısında yer alıyor. Norveç’in dördüncü büyük şehri olan Stavanger, 8. yüzyılda kurulmuş ve 15. yüzyılda gelişmiş bir ticaret kasabası olmuş. Norveç’in petrol merkezi olan Stavanger’deki petrol arıtma tesislerinde Kuzey Denizi’nde çıkan petrol işleniyor. Petrolün yanında gaz sanayisinde de önemli bir merkez olan şehir, ülkenin en güzel fiyortların biri olan Lysefjord’a ev sahipliği yapıyor. Lysefjord, açık renkli fiyort anlamına geliyor. Fiyordun özellikle başlangıç kısmı beyaza yakın açık granit renginde. Uzunluğu 42 kilometre olan bu fiyordu ve fiyortların ortasındaki kayanın üstünde bulunan deniz fenerini mutlaka görün.

Geiranger

Norveç’in en uzun ikinci fiyordu burada. Norveç’in kuzeybatısındaki More og Romsdal Eyaleti’ne bağlı 250 kişilik bir köy olan Geiranger, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Dalsnibba Milli Parkı Geiranger’de mutlaka gitmeniz gereken bir yer. Bu parka giderken ve dönerken doğanın size sunduğu manzaralar sizi büyüleyecek. Hava sisli değilse, deniz seviyesinden 1500 metre yukarıdaki fiyortların fotoğrafını bol bol çekin. Havada sis varsa üzülmeyin bu bölgede hava çok sık değişiyor.

Flam

Sognefjord bölgesinde yer alan Flam, kelime anlamı olarak düz toprak, ova anlamına geliyor. Sognefjord, ülkenin en derin fiyortlarından biri. Kuzey Denizi’nden 200 kilometre içeriye kadar ulaşıyor. Küçük bir balıkçı köyü olan Flam’da 350 kişi yaşıyor. Fiyort manzarasını karadan izlemek için nostaljik Flam trenini tercih edebilirsiniz. Flam ile Gudvangen arasındaki yirmi dakikalık yolculukta, derin vadilerin arasındaki şelaleleri ve nehirleri görebilirsiniz. 800 metrelik yükseklikten Flam’ı seyretmek bambaşka bir seyir zevki sunacak.

Bergen

Bergen, Norveç’in güneybatı kıyısında, Hordaland eyaletine bağlı. Bergen, ülkenin en büyük ikinci şehri. 1070 yılında kurulmuş olan şehir, 1229 yılına kadar ülkenin başkentliğini de yapmış. Gulf Stream sebebiyle Norveç’in en sıcak şehirlerinden biri olan Bergen, aşırı sağanak yağış alan bir şehir. Liman bölgesi şehrin en eski bölgesi. Bugün bu bölgede yaklaşık 62 adet bina bulunuyor. İki katlı ve üç katlı ahşap evler bölgenin en görülmesi gereken değerleri. Kral’ın Bergen’deki resmi ikametgahı olan Gamlehaugen, 1887 yılında kurulan Dekoratif Sanatlar Müzesi, ibadet dışında konser gibi etkinlikler için de kullanılan Bergen Katedrali diğer görülmesi gereken yerler.

Limana yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki balık pazarında çeşit çeşit balık ve deniz ürünü bulabilirsiniz. Özellikle havyar tutkunuysanız şehir merkezindeki bu balık pazarını mutlaka ziyaret edin.

Limandan 1 saat 15 dakikada ulaşabileceğiniz Steinsdalsfossen Şelalesi ise kendi güzelliğinin yanında nostaljik kafesiyle de ünlü. Bergen fiyortların giriş kapısı olarak biliniyor. Çünkü ülkeye fiyortları görmek için gelen gemiler mecburi olarak buraya uğruyor.

Şehir merkezi ve kuzey mahalleler, Byfjorden’de bulunuyor. Floibonen teleferiğine binip Floben Tepesi’ne çıkmak, tüm şehri buradan seyretmek Bergen’de yapılabilecek aktivitelerden biri. Şehirdeki trol heykelleri çirkin olduğu kadar da sevimli. Onlarla hatıra fotoğrafı çektirmeden dönmeyin.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.