Dünya’nın Dört Bir Yanından İlginç Yeni Yıl Kutlama Adetleri

Yeni yıla girerken haberlere bakarsak kutlama yöntemlerinin genelde aynı olduğunu görürüz, havai fişeklerle, eğlence ile dolu bir gece. Eğlence kısmı ülkeden ülkeye sabit kalsa da yeni yılı kutlama şekilleri aslında oldukça fark ediyor. İster üzümlere anlam yüklemek ve şans uğruna boğulmayı göze almak olsun; ister önceki gün can ciğer olduğunuz dostunuzla kavga etmek olsun, tüm dünyada farklı adetlerle, geleneklerle karşılanan, değerli bir gün yılbaşı.

Danimarka: Tabak Kırma

Birçok kültürde yeni yıl arkadaşlar ve aile ile kutlama anlamına gelirken Danimarka’da bugün biraz değişik kutlanıyor. Gelenekselleşmiş bu kutlamada, artık kullanmadığınız çanak çömlekleri senenin son gününde en yakın arkadaşınızın kapısının önünde parçalıyorsunuz. Bu geleneğin bir başka değişik özelliği ise bunun bir popülerlik yarışması olması. Kapınızın önünde ne kadar çok kırık tabak çanak varsa o kadar sevildiğiniz anlamına geliyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Danimarka Uçak Biletini Bul »

İspanya: 12 Üzüm Yemek

12 üzüm yemek hem bir gelenek hem de batıl inanç İspanyollar için. Senenin son 12 saniyesinde 12 üzüm yemek çok da kolay değil ama İspanyollar bunu sadece eğlence için yapmıyor. Aynı zamanda mucizevi sayılan bu 12 üzümün gelecek 12 ay boyunca şans getireceğine inanılıyor. Bu geleneğin kökeni ile alakalı birçok senaryo olsa da 1909’da üzüm üretiminin çok bereketli olması sonucu elde kalan üretim fazlasını satmak için yaratılan bir yol olduğu düşünülüyor.

Japonya: 108 Kere Çan Çalmak

Japonya’daki yeni yılda ise Japon Budizm’ine dayanan bir gelenek var, inanca göre insanlar 108 dünyevi arzuya sahip ve geçen senedeki arzu ve günahlardan kurtulabilmek için tapınak çanlarının 108 kez çalınması gerekiyor. Tek kişinin çalamayacağı kadar büyük olan çanlar 17 keşiş tarafından çalınıyor ve senenin son günü saat 11’de çanlar çalınmaya başlıyor. 107 kez geçen senede çalındıktan sonra, son çan sesi ise yeni yıla yeni bir başlangıç yapma amacıyla gece yarısından sonra çalınıyor.

Biletall.com’dan Japonya’ya En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Peru: Takanakuy Festivali

Belki de listenin en tuhaf geleneklerinden biri olan Takanakuy Festivali’nde birkaç gün boyunca içki ve dans sonrası, erkek, kadın, çocuk ya da yaşlı herkes eşleşiyor, ellerini koruma amacıyla sarıyor ve son bir kez sarıldıktan sonra tüm güçleri ile birbirlerine saldırıyorlar. Festivalin adı ise yaşananları özetleyen nitelikte, Takanakuy kanın kaynadığı zaman anlamına geliyor.

İsviçre: Yere Dondurma Dökmek

Tuhaf görünse de bu geleneğin de bir amacı var, İsviçre’de yeni yılda yere dondurma dökerek hem eğlenmeyi hem de geçmişte yere dondurma döktükleri ve ailelerinden azar işittikleri zamanları hatırlayarak nostaljik hissetmeyi amaçlıyorlar. Bu etkinlik ile çocukluklarına dönen insanlar o zamanlar yaşadıkları heyecanı tekrar yaşıyorlar.

Romanya: Nehre Bozuk Para Atmak

 Romanya’da ise insanlar yılbaşında nehre bozuk para atıyor ve bunun şans getireceğine inanıyorlar. Dünyanın birçok yerinde insanların çeşmelere bozuk para atarak dilek dilediğini düşündüğümüz zaman çok da tuhaf gelmiyor bu gelenek.

Bolivya: Tatlının içine bozuk para koymak

Bolivya, yeni yıl heyecanı ile tatlı yeme mutluluğunu birleştiren bir yer. Pişirdikleri tatlıların içine para saklayan Bolivyalılar, bu para kime gelirse o sene çok şanslı olacağını düşünüyor. Böylece yeni yıla eğlenerek ve yeni umutlarla girmiş oluyorlar.

Kolombiya: Valiz Taşıma

Girdikleri yeni senede bolca gezmek isteyen Kolombiyalılar yeni yıla girerken bavullarını kaptıktan sonra sokağa inip koşabildikleri kadar hızlı koşmaya başlıyorlar. Böylece gelen senede bir yerlere gitmeyi garantilemiş oluyorlar.

Biletall ekibi olarak, dünyadan örnekleri size getirdik. Peki sizin yeni yıla girerken gerçekleştirdiğiniz sıra dışı ritüeller var mı ?

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.