Dünyanın En Kalabalık Ülkesi: Çin

 

Uzak Doğu’nun medeniyetler beşiği, tarihe tanıklık etmiş, kültürüyle dünyanın ilgisini üzerine çekmiş olan ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip ülkesi Çin. Bu ülke ile ilgili anlatacak çok şey var. Zaman kaybetmeden başlayalım öyleyse.

1. Coğrafya

Geniş bir coğrafya üzerine yayılan Çin, farklı özellikte akarsulara, bereketli ovalara aynı zamanda çöl ve çorak havzalara da sahip. Pasifik Okyanusu’yla komşu durumda olan Çin, meşhur Himalaya Dağları’nın da bir kısmını sınırları içerisinde bulunduruyor. Çin coğrafyası incelenmeye değer birçok doğal ve mimari yapıları içerisinde barındırıyor.

Çin Seddi

cin-seddi

Çin’in en bilinen meşhur yapılarından Çin Seddi, birçok gizemiyle varlığını koruyan, dünyanın yedi harikasından birisi. İnşası sırasında yaklaşık bir milyon kişinin öldüğü ifade ediliyor. Dünyanın en uzun savunma duvarı, vakt-i zamanında Türk ve Moğol saldırılarından korunmak için yapılmış. Her ne kadar uzaydan bile görülebildiği iddia edilse de kendisine bu konuda soru yöneltilen astronot, onaylayıcı bir cevap vermemiştir.

Guoliang Tüneli

Guoliang-Tuneli

Dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen bu tünel, eski zamanlarda burada yaşayan köylüler tarafından açılmış, yapımı sırasında hayatını kaybedenler olmuştur. Ziyaretçiler tarafından daha çok sonbahar mevsiminde tercih edilen Guoliang Kasabası sahip olduğu mistik havasıyla, büyük uçurumlarıyla görülmeye değer.

Himalaya Dağları

Himalaya-Daglari

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek dağlarını barındıran sıradağlardır. Aslında birçok ülkenin sınırlarına girmiş olmasıyla da bu özelliğini fark etmek mümkün. Bu ülkelerden biri de Çin Halk Cumhuriyeti. Himalaya Dağları için üzücü olan ise, yapılan bir tespite göre sıcaklığın etkisiyle yaklaşık elli yıl kadar sonra dağlar üzerindeki buzul ve karların tamamen eriyecek olması. Himalaya Dağlarına gitmek için en ucuz Çin uçak bileti Biletall.com’da sizleri bekliyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Çin Uçak Biletini Bul »

2. Kültür

Yaklaşık olarak beş bin yıllık geçmişi olan ve ondan fazla hanedanlık dönemi geçiren Çin, tarih sahnesinde çağlar devirmiş ülkelerden biri olarak farklı denilebilecek bir kültüre sahip.

Kung Fu

Kung-Fu

Bizlerin Jackie Chan ve Jet Lee ile tanıdığı, çocukların oyunlarını ilgiyle oynadığı Kung Fu, Çin’de doğmuş bir dövüş sanatı. Sadece Çin’de değil dünyanın başka yerlerinde de eğitimi olan Kung Fu, aslında öğrencilerin acı çekerek öğrendikleri fakat sonrasında tüm bunlara değdiği ifade edilen değerli bir öğreti.

Kadınlara Uygulanan Ayak Bağı

Cin-ayakkabilari

10. ve 20. yüzyıllar arasında sürmüş olan bu garip gelenek küçük yaşlardaki kız çocuklarının ayakları bağlanarak, ayaklarının daha fazla büyümesine engel olmak ve üçgen bir şekil alması amacıyla yapılıyordu.

Lao Tzu

Lao-Tzu

Çin tarihine ışık tutulmasına katkı sağlayan dünyaca ünlü düşünür Lao Tzu, kelime anlamıyla “yaşlı üstad”, ünlü deyişleriyle hala günümüz insanlarına yol gösteriyor.

“Bin millik bir yol, tek bir adımla başlar.”

“Servet üç kuşağı geçmez.”

“Başkalarını bilen kimse bilgili; kendini bilen kimse bilgedir. Başkalarını yönetmek kuvvet; kendine hükmetmekse iradedir.”

“Başkalarının ne düşündüğünü umursayanlar, onların mahkumu olurlar.”

3. Nüfus

nufus

Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu hızlı nüfus artışını frenlemeyi düşünen Çin, aile planlaması ve nüfus kontrolü için bazı politikalar geliştirmiş. Geç evlenmek ve az sayıda, sağlıklı çocuk sahibi olmak; ayrıca tek çocuk gibi politikalar yürütmüş olan Çin, doğum oranını belirli seviyelere düşürmeyi başarmış. En uygun Çin uçak biletlerini Biletall.com’dan listele.

Biletall.com’dan En Ucuz Çin Uçak Biletini Bul »

 

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.