Dünyanın En Yeni Ülkesi: Liberland

Bu dünya kaç imparatorluk, kaç hanedanlık, kaç ülke gördü. Ama Liberland’in tarihine bakmak için o kadar da eskilere gitmemize gerek yok. Bu yepyeni ülke sadece bir yaşında! “Yaşa ve Yaşat” mottosuyla hayat bulan minik ülke: Özgür Liberland Cumhuriyeti.

Nerede Bu Liberland?

Liberland-Haritasi

Liberland Haritası

Hırvatistan ve Sırbistan arasında bulunan yaklaşık 7 km2’lik bölge, uzun zamandan beri bu iki ülke arasında süregelen sınır anlaşmazlığından dolayı sahipsiz kalmış. Tuna Nehri’nin sol yanında bulunan Liberland vakt-i zamanında tarafsız bir bölgeymiş. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak da kullanılmış.

Nasıl Kuruldu?

Halihazırda Çek Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan Vít Jedlička, bu bölgenin tarafsız bir bölge olduğunu savunarak “Özgür Liberland Cumhuriyeti” adında bağımsız bir devlet kurduğunu ilan etmiş. Sonrasında her ülkenin sahip olması gerektiği gibi kendine ait bir bayrak ve arma düzenlenmiş; ve bunlar bir hazırlık komitesi tarafından resmi olarak kabul edilmiş. Liberland’in aynı zamanda taslak bir anayasası ve milli marşı da bulunuyor.

Vatandaşlık Alımı Yapıyor mu?

Liberland-sehri

Liberland

Özgür Liberland Cumhuriyeti dışarıdan vatandaşlık kabul ediyor. Fakat öncesinde bazı küçük şartları sağlamak gerekiyor. Bu şartları genel olarak belirtmek gerekirse: “Irk, etnik köken, yönelim ve din farkı gözetmeksizin başkalarına ve başkalarının fikirlerine saygılı olan, özel mülkiyete saygı gösteren, komünist, Nazi ya da başka aşırı uç geçmişi olmayan, suç işlememiş kişiler.” olduğunu söyleyebiliriz. Liberland’e olan vatandaşlık başvuru sayısı hiç de azımsanmayacak derecede. Bunun farkında olan kurucu Vít Jedlička, Özgür Liberland Cumhiyeti’yle ilgili hayallerini umut dolu bir şekilde belirtiyor. Şunu da ifade etmek gerek ki Liberland, Türkiye’den de oldukça başvuru almış durumda. Ülkenin ileri bir zamanda AB’ye grime ihtimali başvuranların kararını etkilemiyor değil. Fakat kurucu Jedlička, AB’ye girmeyi düşünmediğini belirtiyor.

Liberland’in Vadettikleri

Liberland-balon

Liberland henüz yeni yeni kurulan bir devlet olduğu için şimdilik ağaçlık bir arazi durumunda; ülke yavaş yavaş inşa edilecek gibi görünüyor. Fakat “özgür ülke” anlamına gelen Liberland, vatandaşlarına oldukça hür bir yaşam vaadediyor. Devletlerin kurallarla ve yükümlülüklerle dolu olmasından oldukça sıkıldığını belirten Jedlička, düşlediği ülkede vatandaşların politik açıdan sınırlandırılmış güç sahibi liderler tarafından yönetileceğini söylüyor. Aynı zamanda vergi vermenin isteğe bağlı olacağı, gelirin ise çok düşük bir miktarının ülkenin güvenlik, hukuk ve diplomasisini yürütmek için vergi olarak alınacağı ifade ediliyor.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.