Hacca Nasıl Gidilir? Hac Ziyareti Rehberi

Hac ibadet amacıyla hac mevsiminde Kabe’yi ziyaret etmektir. İslamın beş şartından biri olan hac kuvvetli farzlardandır. Hac müslümanlara hicretin 9. senesinde farz kılınmıştır. Mahşer yerinin provası olarak bilinen hac ziyaretine hem manen hem de bedenen hazırlık yapılmalıdır.

Hac Hakkında Önemli Bilgiler

Haccın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır. Bunlardan biri hac ibadetinin vaktinde yapılmasıdır. Haccın vakti günlerle sınırlıdır. Hac ayları Zilkade, Şevval ve Zilhicce ayının ilk günleridir. Hac ayları gelmeden ihrama girilmesi caiz değildir. Hac zamanları dışında yapılan kutsal ibadetler ancak umre niyetiyle yapılabilir.

Hac müslüman olan, akıl sahibi olan, buluğa erişmiş olan, özgür olan, maddi güce sahip olan, sağlıklı olan, yol güvenliğini sağlayabilen, haccın vaktine yetişen her müslümana farzdır. Bununla birlikte haccın bazı farzları vardır. Bunlar ihrama girmek, Kabe’yi tavaf etmek ve arafatta vakfeye durmaktır. İhramsız yapılan hac geçersizdir.

Hac ibadetinin vacipleri ise say yapmak, şeytan taşlamak, muzdelife vakfe yapmak, traş olmak ve veda tavafı gerçekleştirmektir. İfrad, temettu, kıran haccı olarak üçe ayrılan haccın türlerinden Türk hacı adaylarının en fazla tercih ettiği hac şekli hac zamanında ayrı ayrı niyetlerle hac ve umre ihramlarının yapıldığı temettu haccıdır.

 

Hac Nasıl Yapılır?

Hac Nasıl Yapılır?

1. İhrama Girmek

Hac hakkında hiç bir bilginiz olmasa bile ihrama girmeyi daha önce kesinlikle duymuşsunuzdur. Hacca gitmeden önce ilk yapılması gereken ihrama girmektedir.

Erkek, bayan ve çocuk ihramı.
  • İhrama Nasıl Girilir?

1- İhrama girmek için öncelikle titiz bir şekilde vücut temizlenir.

2- Boy abdesti alınır.

3- İhram elbisesi giyilir.

4- Mikat mahaline gelinir, kerahat vakti dışında 2 rekat ihram namazı kılınır.

5- Niyet edilir. (“Allahümme inni üridül hacce feyessirha vetegabbelha mini.

Allahım senin rızan için haccımı yapmak istiyorum. Haccımı bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.“)

6- Son olarak telbiye yerine getirilir: (“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk, innelhamde ve’n-ni’mete leke ve’l mülk lâ şerike lek“)

 

2. Tavaf Etmek

Sözlük anlamı bir şeyin etrafında dolaşmak olan tavaf Kabe’nin çevresinde yedi tur dönmektir.

Tavafın kabul edilmesi için Hacer-I Esved hizası geçilmeden niyet edilmelidir.

  • Hac ihramına girdikten sonra, Arafat’tan önce yapılıyorsa kudüm tavafı,
  • İhrama girdikten sonra yapılıyorsa umre tavafı,
  • Arafat’tan sonra bayramın birinci günü yapılıyorsa ziyaret tavafı,
  • Hacdan sonra yapılıyorsa veda tavafı adı verilmektedir.

 

Haccın ilk dört şavtı farzdır ve bunu yediye tamamlamak vaciptir. Tavafın bazı vacipleri vardır. Bunlar: abdestli olmak, avret mahali kapalı olmak, sağdan başlamak, ilk şavtı Hacer-I Esved hizasını geçmeden yapmak, yürüyerek yapmak, hatimin dışından yapmak, tavaf namazı kılmak olarak sıralanabilir.

 

3. Say Yapılır

Tavaf bittikten sonra yapılacak olan say için önce Safa Tepesi’ne gelinir ve kıbleye dönüp niyet edilir. Hızlı adımlarla Merve Tepesi’ne yürünür ve aynı şekilde burada da dua edilir. Bu yürüyüşle bir tur, yani bir şavt tamamlanmış olur. Daha sonra erkekler hızlı adımlarla koşar gibi yürüyerek Safa Tepesi’ne ulaşır ve burada aynı dualar edilir. Böylece ikinci tur tamamlanmış olur. Bu şekilde tamamlanan yedi turdan sonra say tamamlanmış olur. Say bitince traş olunur ve ihramdan çıkılır.

 

4. Arafat Vakfesi Yapılır

Say tamamlandıktan sonra Arafat Vakfesi yapılmalıdır. Arafat vakfesi bütün ham duygulardan arınılan, gönül dünyasının geliştiği bir yerdir. Bu arada dünyevi hislerinden arınan müslümanlar Zilhicce’nin 9. Günü olan Arefe gününde sabah vakitlerinde Arafat’ta bir araya gelir. Dünyanın dört bir tarafından gelen farklı ırklardan insanın aynı duyguyla bulunduğu mahşeri kalabalıkta öğle ve ikindi namazları birleştirilerek kılınır. Namaz bitiminde kıbleye yönelerek vakfe duası edilir. Bu sayede haccın en büyük rüknü gerçekeştirilmiş olur.

 

5. Müzdelife

Vakfe’nin ardından gün ibadet ile geçirilir ve güneş batarken Müzdelife’ye geçilir. Müzdelife Arafat ile Mina arasında kalan bölgedir. Hacılar bayram gecesini burada geçirir. Bu bölgede şeytan taşlama amacıyla küçük taşlar toplanır. Sabah namazı kılındıktan sonra kıbleye dönerek vakfe duası edilir.

 

6. Mina

Müzdelife’nin ardından İbrahim Aleyhisselam’ın oğlu İsmail’I kurban etmeye niyetlendiği ancak daha sonra Allah’ın yol gösterdiği Mina’ya gelinir. Mina’da hacılar bayramın ilk gününde şeytan taşlarlar. Taşlar baş ve işaret parmakları arasına alınır ve Allah’ın adıyla yedi kez atılır. Hacı aynı zamanda kendi nefsini, kusurlarını ve günahlarını da taşlamaktadır. Bayramın ilk gününde yalnızca büyük şeytan taşlanır. Mina’da aynı gün kurban kesilir ve traş olunur. Bu anda eşle yakınlaşma dışında bütün ihram yasakları biter.

 

7. Ziyaret Tavafı

Bayramın ilk gününde Kabe’ye gidilir ve farz olan ziyaret tavafı gerçekleştirilir. Ziyaret tavafından sonra eş ile yakınlaşma dahil tüm ihram yasakları biter. Bayramın ikinci ve üçüncü gününde küçük, orta ve büyük şeytan yedişer defa taşlanır. Şeytan taşlama öğleden sonra başlar ve ertesi günün sabahına kadar devam eder. Ancak dördüncü günde Mina’da kalınmadığı için o gün şeytan taşlama yapılmaz.

 

8. Veda Tavafı

Hacı adayı Mekke’den ayrılmadan önce son bir kez veda tavafı gerçekleştirir. Bu tavaf aynı zamanda ayrılmak için müsade istemek anlamına gelmektedir ve veda tavafından sonra Hac ziyareti tamamlanmış olur.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.