İspanya’da Bir Temmuz Klasiği – San Fermin Boğa Festivali

Hepimiz biliyoruz ki festivaller farklı gelenek ve kültürlerden gelen insanları birleştiren en büyük organizasyonlardır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte festival sezonu da canlandı. İşte dünyanın en popüler festivallerinden biri olan San Fermin Festivali İspanya’nın kuzeyinde Pamplona kentinde ziyaretçilerini beklemeye başladı bile. Pamplona kenti 196 bin nüfuslu olmasına rağmen her yıl festival boyunca ortalama 2 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Temmuz’un ilk haftası başlayan ve 8 gün süren bu festivalin kökleri 16. Yüzyıla kadar inmektedir.

Şimdi beraber bu unutulmaz festivale biraz daha yakından bakalım.

Festival 6 Temmuz sabahı saat 8’de belediye binasının önünden ateşlenen fişeklerle ve kalabalığın coşkulu “Yaşasın San Fermin” sözleriyle başlıyor. Festival boyunca en çok akılda kalan etkinlik boğa koşusu olsa da hafta boyunca birçok gösteriler, yarışmalar, konserler ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Boğa koşusu kadar popüler olmasa da özellikle çocukların ilgisini çeken festival etkinliği ise “Gigantes y cabezudos geçit töreni” dir. Göstericilerin devasa kostümler giyerek katıldıkları yürüyüş izleyicilere görsel şölen sunmaktadır. Ayrıca festival boyunca süren görkemli havai fişek gösterileri de festivale renk katmaktadır. Etkinliklere her yıl ortalama 10 ülkeden 100 ün üzerinde medya kuruluşunun katılmasıyla San Fermin festivali dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor.

Peki ya festivale ismini veren San Fermin kimdir?

San Fermin üçüncü yüzyılda idam edilmiş, Pamplona ve Navarre kentlerinin koruyucu azizi olarak bilinir. İspanyolların inanışına göre San Fermin’in ruhu hala bu kentlerde dolaşmakta ve onları bütün kötülüklerden korumaktadır. Bu da bize festivalin köklerinde dinsel simgeler bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca festivale katılan herkesin kırmızı fular takıp, beyaz kıyafet giymesinin nedeni, San Fermin’in masumiyetine ve idamına duydukları saygıyı göstermektir.

Boğa Koşusu “Encierro”

İspanyol kültürünün bir parçası olan boğa koşusu San Fermin festivalinin de zirve noktasını oluşturmaktadır. Pamplona kentinin dar sokaklarında büyük bir heyecan ve korkuyla boğalardan kaçan insanlar festivalinin dinamikliğini artırmaktadır. Festivalde her gün birer tane olmak üzere 9 adet koşu yapılmaktadır. 825 metrelik bu parkura 18 yaşını doldurmuş ve kaydını yaptırmış herkes katılabilmektedir. İspanya denince akla boğalar gelir. İspanya uçak bileti ile ülkeye gelenler boğa gösterilerine mutlaka katılmalı.

Ernest Hemingway “Güneş de doğar”

Festivalin bir diğer dikkat çekici noktası Amerikalı ünlü yazar Ernest Hemingway‘in bu festivalden ve festivalin geçtiği yerlerden sıkça bahsettiği “Güneş de Doğar “ isimli kitabıdır. Ayrıca 2016 yılında gerçekleşen festivalin, kitabın yayınlanmasının 90. yıl dönümüne denk gelmesiyle yapılan festival etkinliklerine Hemingway söyleşileri de eklenmiştir.

Pobre De Mi

16 Temmuz gecesi katılımcıların hep bir ağızdan söylediği Pobre de mi şarkısı San Fermin festivalinin kapanış seremonisidir. Her festival sonunda belediye binası önünde toplanan insanlar ellerine birer mum alarak geleneksel şarkılarını hep bir ağızdan söylüyor. Yaz boyunca İspanya’da en çok konuşulan bu festivalden geriye, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların unutulmaz deneyimleri ve birbirinden renkli anıları kalıyor.

İspanya Uçak Bileti için Seferleri, Firmaları ve Fiyatları Sorgulayın

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.