İstanbul’da Gezilebilecek En Güzel Kiliseler

Asırlar boyunca pek çok din ve kültüre ev sahipliği yapan İstanbul, bünyesinde birbirinden değerli tarihi yapılar barındırmaktadır. Bu tarihi yapılardan birisi de kiliselerdir. Bu yazımızda sizlere İstanbul’un en güzel ve görülesi kiliselerinden bahsedeceğiz.

Fener Rum Patrikhanesi ve Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Kilisesi olarak da bilinen kilise, 1836 yılında inşa edilmiş olup Fatih’in Fener semtinde bulunmaktadır. İstanbul’un en önemli Hristiyan Ortodoks dini merkezlerinden birisidir. İçerisinde geçmiş dönemlere ait patrik tahtı, azizelere ait tabutlar gibi pek çok tarihi eser ve ikona bulunmaktadır. Hz.İsa’nın Kudüs’te kırbaçlandığı kabul edilen taş ise kutsal emanet olarak görülmekte ve değerli eşyalar arasında yerini almaktadır.

St. Antuan Katolik Kilisesi

İstanbul’un en büyük Katolik kilisesidir. İç ve dış mimarisi ile oldukça beğeni toplamaktadır. İstiklal caddesinde yer alan kilise, Katolikler başta olmak üzere pek çok Hristiyan turist tarafından ibadet ve ziyaret amacıyla büyük ilgi görmektedir. Kiliseye gelir amacı ile altışar katlı iki bina yapılmış ve bir geçitle birbirlerine bağlanmıştır. Bu binalar, çok uzun zaman önce yapıldığı için İstiklal caddesinde inşa edilen ilk binalardır.

Demir Kilise, Aya İstefanos

Sveti Stefan Kilisesi olarak da bilinen kilise, 120 yıl önce dönemin padişahı Abdülhamit Han’dan izin alınarak Ortodoks Bulgar cemaati tarafından inşa edilmiştir. Mimarisiyle görenleri hayrete düşürmekte ve oldukça fazla ilgi görmektedir. Dış cephesi, merdivenleri, çan kulesi ve diğer her yeri demirden yapılan kilisenin adı da buradan gelmektedir. Haliç’in mavi sularının kıyısında yer alan bu görkemli kiliseyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Biletall.com’dan İstanbul’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Aya Triada Kilisesi

Beyoğlu’nda bulunan kilise, İstanbul’un fethi sonrasında inşa edilmiş kiliselerden birisidir. Yunan haç şeması dikkate alınarak inşa edilmiş kilise, kubbe ile örtülü olup dört bir yanında da yarım kubbelerle desteklenmiştir. Dikkat çekici bir mimariye sahip olan kilise, pek çok tarihi tablo ve heykellere ev sahipliği yapmaktadır.

Surp Krikor Lusarovic Ermeni Ortodoks Kilisesi

Beyoğlu ilçesinin karaköy semtinde yer alan kilise, İstanbul’un bilinen en eski kilisesidir. 1731 yılında çıkan yangın sonucu tamamen kül olan kilise, hemen yeniden inşa edilerek 1733 yılında açılmıştır. Daha sonraki yıllarda da restore edilen yapı, günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Kemerli ve kurşunla örtülü tek Ermeni kilisesi olmakla birlikte, içerisinde kıymetli porselen kalıntılar ve duvarlarında kiliseye ait önemli yazılar bulundurmaktadır.

Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi

İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan kilise, 1694 yılında inşa edilmiştir. Yunan hacı bulunan kilise, yüksek duvarların çevrelediği bir avlu içerisinde yer alır. Ortada bir kubbesi bulunmaktadır. Kilisenin güneybatısında ise taştan yapılmış bir çan kulesi bulunmaktadır.

Meryem Ana Kanlı Kilise

Moğolların Azize Meryem Kilisesi adıyla da bilinen yapı, bir Ortodoks kilisesidir. Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyip Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalan tek kilise unvanına sahiptir. II. Mehmed ve II. Bayezid tarafından yazılan ve kilisenin Rum ibadetine bırakıldığını gösteren fermanlar da yer almaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.