Manzarasıyla Gözü Doyuran Trabzon’da Neler Yenir?

Trabzon, yeşilin her tonuna rastlanabilen Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehridir. Enfes doğası ve manzarasıyla dillere destan Trabzon, mutlaka seyahat edilmesi gereken şehirlerden birisidir. Bu yazımızda Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen Trabzon’a gittiğinizde yiyebileceğiniz en meşhur yemekleri anlatacağız.

Trabzon Pidesi

Trabzon’da yenilmesi gereken şeylerden biri şüphesiz lezzetiyle parmak ısırtan Trabzon pidesidir. İncecik açılan hamurun üzerine yöreye ait köy peyniri konulmaktadır. Üzerine yumurta kırılarak ve bol tereyağı ilave edilerek servis edilmektedir. Başka malzemelerle de yapılabilen bu leziz pide mutlaka denenmelidir. Pek ünlü Pide, Terminal Pide ve Sürmene’de bulunan Bozo Pide en çok tercih edilen mekânlardan bazılarıdır.

Sütlaç

Süt, şeker ve pirincin bir araya gelmesiyle yapılan sütlacı bilmeyen veya denemeyen yoktur fakat sütlacı Trabzon’da yemeyen birileri muhakkak vardır. Şehrin çoğu yerinde bulunabilecek bu nefis tatlıyı denemeden dönmek tabiri caizse ayıp olur. En sevilen ve tercih edilen yer Maçka’nın Hamsiköy köyüdür. En sevilen Niyazi Usta, tadı damakta kalacak sütlacı yemek isteyenleri beklemektedir.

Biletall.com’dan Trabzon’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Hamsi

Doğu Karadeniz’in bir simgesi olan ve birçok farklı yemeği yapılan hamsi, Trabzon’da da listenin başında gelmektedir. Şehre seyahat için gelenlere ilk tavsiye edilecek yemeklerden biri hamsi tavadır. Denizden taze taze tutulan balıklar temizlendikten sonra unlanıp kızgın yağda kızartılınca ortaya leziz bir yemek çıkmaktadır. Bordo Mavi Balık, Fevzi Hoca ve Murat Balık en meşhur mekânlardan bazılarıdır.

Kuymak

Ülkenin dört bir yanında nam salmış, mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında gelmektedir. Bu lezzetli yemek için sadece üç malzeme gerektiğini biliyor muydunuz? Mısır unu, kolot peyniri ve tereyağıyla hazırlanan bu nefis yemek yiyenlere tekrar yedirip yemeyenleri pişman edecek türden. Cemil Usta ise güzel kuymak yemek isteyenlerin gideceği ilk adrestir.

Taş Helva (Beton Helva)

Helvanın Trabzon’da 1948 yılına kadar dayanan köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Kurucusu Mustafa Özbak nam-ı diğer gizli tarif ustasıdır. Taş helvanın bilinen tahin helvasından farkı ise açık şekilde mermer üzerinde soğutulmasıdır ki bu sebepten dolayı beton helva adı verilmiştir. Kakaolu, fıstıklı, cevizli, irmikli, meyveli ve sade çeşitleri bulunmaktadır. Beton Helva dükkânından temin edebilirsiniz.

Biletall.com’dan Trabzon’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Laz Böreği

Börek denildiği için aklınızdan tuzlu bir yemek geçiyor olabilir fakat Laz böreği, böreğin tatlı bir versiyonudur. Böreğin içine yoğun kıvamlı muhallebi ve muhallebinin içine de biraz karabiber eklenir ve ardından üzerine şerbet gezdirilir. Yöreye ait bu meşhur tatlı, muhakkak denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Necla Hanım Tatlıları, en bilinen ve tercih edilen mekândır.

Kaygana

Omlete benzeyen yumurtalı bir yiyecektir. Karadeniz krebi veya maydanozlu omlet de denilmektedir. Omletten farklı bol tereyağı içermesidir. Kahvaltıcılarda bulmak mümkündür.

Karalahana Çorbası

Trabzon’a özgü yemeklerden biri olan karalahana çorbası, ince kıyılan karalahana, barbunya, kurutulmuş acı biber ve mısır ununun bir araya getirilmesiyle yapılan bir yemektir. Özellikle yanında mısır ekmeğiyle yenildiği zaman daha lezzetli olmaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.