Mersin’de Tatmanız Gereken 5 Yöresel Lezzet

Akdeniz’in en güzel noktalarından birine konumlandırılmış olan Mersin, yıl boyunca ılıman bir şehir özelliğindedir. Kışları yağmurlu ve ılık geçerken yazları sıcak ve nemlidir. Sessiz, huzurlu çehresi, festivalleri, etkinlikleri ve sanatsal aktiviteleriyle öne çıkan Mersin yöresel lezzetleriyle de sıklıkça adından söz ettiriyor. Mersin’i ziyaret eden herkesin mutlak suretle tatması gereken yöresel lezzetler şöyledir;

Bu İçerikte Neler Var?

Batırık

Ana malzemesi bulgur olan batırık “sulu salata” veya “sulu kısır” olarak anılıyor.

Bulgura ek olarak; domates, salatalık, biber, tahin, baharat, soğan, fıstık, nar ekşisi, lahana gibi besinlerin katılarak hazırlandığı batırık, sulu bir görüntüye sahiptir.

Taze nane, turşu ve yeşil biber ile birlikte yenilir. Mersinlilerin en sevdiği yerel yiyeceklerden olan batırık bol malzemesi ile bereketli bir yemek kabul edilir.

 

Sıkma

Görsel Kaynak; husniyecetarifler.blogspot.com.tr/2013_09_01_archive.html

Sıkma, Mersinlilerin genellikle kahvaltılarda veya akşamüstü çaylarında tercih ettikleri yerel yiyecektir. Maya ile hazırlanan hamur küçük bezeler haline getirilerek tek tek oklavayla açılır ve ateş üstündeki saçta veya ısıtılmış tavalarda arkalı önlü pişirilir. Sıkmanın ana malzemesi hazırlanan bu ekmektir. Ekmeğin içine genellikle pul biber, soğan ve lor peynirden hazırlanmış iç konulur; dürüm haline getirilir ve yenilir. İç malzeme genellikle peynir tercih edilse de patates, kıyma gibi farklı harçlar da kullanılabiliyor. Hazırlanan dürüm iç malzemesi ile bütünleşsin, açılmasın diye elle sıkılır bu nedenle adı sıkma olarak anılır.

Biletall.com’dan En Ucuz Mersin Otobüs Biletini Bul »

Tantuni

Et ve kuyruk yağın büyük saç tavada yağ ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak pişirilen, lavaşın içine konularak dürüm şeklinde satılan tantuni, Mersin’in Türkiye’ye ve çoğu zaman dünyaya açılan sembollerinden biri sayılıyor. Tantuni hazırlanırken ekmeğin içine ete ek olarak soğan piyazı, domates, turşu ve benzeri tatlar eklenerek tantuninin lezzeti taçlandırılır. Mersinliler tantuni yanında kara lahana turşusu, acı biber turşusu, nane, roka, maydanoz gibi yeşillikler yerken içecek olarak şalgam ve ayran tercih eder. Tantuni hem doyurucu hem de hızlı hazırlanan bir yemek olarak Mersin’de fast-food kültürünün dışına çıkan ana yemek kabul edilir.

Kerebiç

Kerebiç, özellikle bayramlarda tüketilen ama yıl boyunca tercih edilen arklı lezzetiyle yerli ve yabancı turistlerin giderken yanında mutlaka götürdüğü özel lezzetlerden. İçli köfteye benzer görüntüsü vardır. İçi fıstıkla doldurulan kerebiç, esas lezzetini özel köpük kaymağından ötürü verir. Beyaz köpüğün oluşumu çok zahmetli ve zor bulunan çöven kökünden elde edildiğinden kerebiç farklı şehirlerde bulunmayan veya evde yapılamayan bir tatlıdır. Paket yapıldığı halde dayanıklılık göstermesi sebebiyle şehir dışından gelenler yanlarında rahatlıkla götürebiliyor. Mersin ile sembolleşen kerebiç tatlısı, görüntüsü ve tadıyla yiyenlerin unutamayacakları tatlar arasında yer buluyor.

Cezerye

Mersin’in meşhur tatlılardan biri de cezeryedir. Havuç, şeker, ceviz ve Hindistan cevizi kullanılarak yapılan cezerye, hafif bir tatlı olması sebebiyle sıklıkla tüketiliyor. Türk kahvesi ile ikram edilen cezerye, özel günlerde de kerebiç ile birlikte tercih ediliyor. Tadı ve kokusuyla çocukların da severek tükettiği cezerye havucun ana madde olması sebebiyle faydalı bir yiyecektir.  Cezerye, uzun ömürlü olduğundan şehir dışına hatta yurtdışına dahi gönderimler yapılabiliyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Mersin Uçak Biletini Bul »

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.