Napoli’nin Önemli Antik Kenti: Pompei

Her şehrin bir hikâyesi bulunmaktadır. Bu yazımızda ise UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, İtalya’nın en çok ziyaret edilen turistik kentlerinden biri ve dünyanın en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Pompeii Antik Kenti’nden ve hikâyesinden bahsedeceğiz.

Pompei Nerededir?

Antik bir Roma şehri olan Pompei, İtalya’nın Campania bölgesinde Napoli şehri yakınlarında bulunmaktadır.

Pompei’nin Hikâyesi

Roma İmparatorluğu’nun en zengin ve en gelişmiş şehirlerinden biri olan Pompei, imparatorluğun önemli liman kentidir. M.Ö. 6. ve 7. yüzyıllarda keşfedilmiştir. Şehirde ilk depremler M.S. 62’de başlamıştır. Zaman içinde sıklaşan depremlere, halk alışmış ve önemsememeye başlamıştır. M.S. 79’da bir Ağustos günü şiddetli bir gök gürültüsü duyulmuş, ‘Tanrıların Gazabı’ adı verilen Vezüv Dağı’ndan ponza yağmuru yağmaya başlamıştır. Yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı Pompei Antik Kenti, Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu yıkılmıştır. İnsanların çoğu karbondioksit boğulması yaşayarak hayatlarını kaybederken bazıları ise gürültüyü duyar duymaz şehri terk edip kurtulmuştur. 1700 yıl boyunca kayıp durumda olan kent, 1748 yılında bir köylünün tarlada çalışırken bulduğu şehir duvarları sonrasında tesadüfen yeniden keşfedildi. O günden beri yapılan kazılar, kente ait birçok bilgiye ulaşılmasını sağlarken kazılar sonucu birçok eser bulundu. Pompei’den kurtarılan eserlerin çoğu şu anda Napoli Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Pompei’de Görülmesi Gereken Yerler

Stabian banyoları, Pompei’deki en büyük ve korunmuş yapılar olduğu için çok az onarımla ayakta kalmış banyolardır. Yüzme havuzu, suyu ısıtmak için ocaklarla bölünmüş erkek ve kadın banyoları, giysiler için raflı bir soyunma odası, ılık ve sıcak banyo bulunmaktadır. Isıtma ve soğutma sistemleriyle ve mimarisiyle hayran bırakacak türden yapılardır. Diğer görülmesi gereken yerlerden birisi de Amfi tiyatrodur. M.Ö. 80’den kalan tiyatronun kapasitesi 12.000 izleyicinin sığabileceği büyüklüğe sahiptir. Romalılar zamanında gladyatörler bu arenada savaşmışlardır. Amfi tiyatroların dünyadaki ilk örneği Pompei Amfitiyatrosu’dur. Güney ucunda bazilika ve belediye binalarını içeren dikdörtgen bir şekle sahip olan Pompei Forumu da gezilmesi gereken yerler arasındadır. Forum, MÖ 2. yüzyılda tasarlanmış, sütunları yerel volkanik taş kullanılarak inşa edilmiştir. Pompei kaçaklar bahçesi ise yanardağ püskürmesi sonucu lavların taşa çevirdiği ve oldukları yerde kalmış insan kalıntılarıyla doludur. Pompei şehrinin hikâyesini oluşturan ve adından sıkça söz ettiren Venüz yanardağı da görülmesi gereken yerlerden birisidir. 1280 metre yüksekliğe sahiptir. Günümüzde hala aktif halde olan yanardağ, zaman zaman buhar ve lav püskürtmektedir.

Biletall.com’dan İtalya’ya En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Pompei’ye Ulaşım

Bu antik kente Türkiye’den her gün uçak seferleri bulunmaktadır. Trenle kolay bir şekilde Pompei’ye gitmek mümkündür. Napoli Merkez İstasyonu ile aynı yerde bulunan Garibaldi Tren istasyonu’ndan Circumvezuviana hattına binilmesi gerekmektedir. Pompei Scavi durağında inip 200 metre yürüyünce kente ulaşılmış olunur.

Pompei’de Ne Yenir?

İtalya denince akla gelen Pizza ve Mozzarella listede başta yer almaktadır. Çeşitli spagettileri ve makarnaları da seçenekler arasındadır. Na Pasta, Trammiere, La Verace ve Casa Gallo ise en çok tercih edilen mekânlardan bazılarıdır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.