Ramazan Ayında Evinizde Yapabileceğiniz 10 Yöresel Tatlı

Ramazan ayı ile özdeşleşmiş, evinizde kolayca yapabileceğiniz, tadı damağınızda kalacak 10 yöresel tatlı ile karşınızdayız. Malumunuz üzere yaz aylarına denk gelen ramazanda, günlerin uzaması sebebiyle aç kaldığımız saatler de arttı. Bunun üzerine tatlı yemezse kan şekerinin düzelmeyeceğini düşünen, tatlıdan vazgeçemeyen kişiler için iftar sofralarında görmek isteyeceğiniz,  göz zevkinize ve aynı zamanda damağınıza hitap edecek 10 yöresel tatlı için listemiz;

1. Kerebiç

kerebic

Mersin yöresine ait Ramazanla bütünleşmiş hafif bir tatlıdır. Şekli dolayısıyla el alışana kadar yapımı zor olsa da, şekli içli köfteyi andırır. Bazı gurmelere göre dışındaki köpük olan; çöven kökünün suyu farklı bir tat vermektedir.

Biletall.com’dan En Ucuz Antalya Otobüs Biletini Bul »

2. Kadayıf Dolması

kadayif-sarmasi

Erzurum yöresine ait olan bu tatlı tel kadayıfın içine ceviz koyularak sarılması, yumurtaya bulanarak kızartılması ve son olarak üzerine şerbet dökülmesi ile yapılmaktadır.

3. Şam Tatlısı

sam-tatlisi

Gaziantep’te Ramazanla özdeşleşmiş bu tatlı irmikli ve şerbetli tatlılardandır. Şambabası, şambali veya baba tatlısı olarak da bilinir.

4. Pepeçura

Pepecura

Rize yöresiyle adını duyuran pepeçura, bir diğer adıyla üzüm peltesi, siyah üzümden yapılmaktadır. Rize’de pepeçura adı ile bilinen bu tatlımız Giresun’da samaksa adıyla bilinmektedir ve aralarındaki tek fark samaksanın daha yoğun kıvamlı olması ve tepsi üzerine yayılarak pişirilip, dilimlere ayrılıp servis edilmesidir.

5. Saç Arası

Sac-Arasi

Konya’da Ramazanda sıkça tercih edilen bu tatlımız, incecik açılmış iki hamur arasına kaymak koyularak sarılır ve iki saç arasında pişirilir. Üzerine şerbet dökülerek ikram edilen bu tatlı, Konya’da önemli yere sahiptir.

6. Höşmerim

hosmerim

Balıkesir yöresine ait höşmerim, 500 yılı aşkın süredir bilinen ve yapılan bir tatlıdır. Halk arasında peynir tatlısı olarak da bilinir. Osmanlı döneminden gelen bu tatlı; peynir, irmik ve şekerden yapılan hafif bir tatlıdır.

7. Sütlü Tapta

Balıkesir yöresine ait evde kolayca yapılabilen hafif bir tatlıdır. Yapımında süt, yumurta, un, pudra şekeri ve çok az miktarda tuz kullanılır.

Biletall.com’dan Balıkesir’e En Ucuz Uçak Biletini Bul »

8. Mafiş Tatlısı

mafis-tatlisi

Balıkesir yöresinde Ramazan sofralarını süsleyen mafiş tatlısı, bir diğer deyişle kolay lokma tatlısı, hamura kurdele şekli verilerek, yağda kızartılıp üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen bir tatlıdır. Şekli isteğe göre değiştirilebilir fakat en çok tercih edilen görüntü ve sunumu nedeni ile kurdele şeklidir.

9. Yassı Kadayıf

yassi-kadayif

Malatya yöresine ait olan bu tatlı görünüş olarak çiğ böreğe, hamuru ise krep hamuruna benzer. İçerisine ceviz koyularak yapılan bu şerbetli tatlı, şekil olarak her yörede bir farklılık gösterir.

10. Zerde Tatlısı

Konya yöresinde adını daha fazla duyurmuş olan zerde tatlısı İstanbul, Balıkesir, Gaziantep, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Edirne yörelerinde de bilinen yöresel bir tatlıdır. Zerde tatlısı hafifliği ile Ramazan sofralarında tercih edilmekle birlikte oldukça yararlı bir tatlıdır. Zerde ve köri sosunda bulunan zerdeçalın, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kanseri önlemeye ve kanserli hücrenin yayılmasını engellenmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.  Oldukça faydalı olan bu tatlı, kolay yapımı ve güzel görüntüsüyle tavsiye edilen bir tatlıdır.

zerde-tatlisi

Ülkemiz gerek iklimsel şartları, gerek verimli toprak yapısı ve coğrafi konumu itibariyle binlerce yıldır pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla her uygarlığın kendine has bir mutfak kültürü vardır. Dünyada ki tüm uygarlıklarda yemek kültürü içerisinde yer alan tatlı, vazgeçilmez bir unsurdur. Verimli topraklar üzerinde yetişen ve coğrafi koşullara göre dağılım gösteren türlü türlü bitkiler, tatlı kültürünün çeşitlenmesinde büyük rol oynamıştır. Mesela Ege bölgesine gittiğimiz zaman -bölgede çok yetişmesi sebebiyle- incir meyvesinden yapılmış olan tatlılara sıkça rastlanırken, Güneydoğu Anadolu’da fıstıklı tatlılar en çok tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Yukarıda sizin için seçtiğimiz bazı yöresel tatlılar, Türk mutfağına özgü yüzlerce birbirinden lezzetli tatlının arasından sadece birkaçıdır. Ramazanda sofralarımızı süsleyen bu tatlıları, şeker hastalarının ve diyet yapan kişilerin son derece dikkatli tüketmesi gerektiği uzmanlar tarafından önemle vurgulanmaktadır. Uzmanların dikkat çektiği bir diğer nokta ise, iftarda yemekten hemen sonra tatlı yenmemesi gerektiğidir. Yemek ile tatlı arasına en az 2 saat olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, porsiyonların aşırıya kaçılmaması konusunda şeker hastalarını ve diyet yapan kişileri uyararak sağlıklı bir Ramazan geçirmeleri için tavsiye bulunmaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.