Sanatçılarıyla Özdeşleşen 10 Ülke

Her ülkenin yetiştirdiği, dünya çapında tanınan önemli isimler vardır. Bu isimlerin kimileri yurtlarını terk etmiş ve bambaşka ülkelerde yetişip orada tanınmışlardır. Ama kimileri de vardır ki, anavatanlarında kalıp, sanatlarını doğdukları yerlerde icra etmeyi tercih etmişlerdir. Bu yüzden bu sanatçıları ülkeleri ile tanırız. Örneğin Rusya denince akla Tolstoy ya da Dostoyevski gelir. İtalya denince ise Leonardo da Vinci’yi düşünürüz. Bu şekilde sanatçılarıyla öne çıkan pek çok ülke vardır. Bunlardan birkaçını sizler için derledik:

1. Rusya – Tolstoy

Ünlü Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy; en çok Savaş ve Barış, Anna Karenina ve Diriliş gibi Rus klasiklerine kazandırdığı eserlerle tanınır. 1828 yılında doğan yazar, eserlerinde Rus toplumunun farklı meselelerine değinir. Yaşadığı dönemdeki toplumsal çalkantıları, sınıflar arasındaki farklılıkları ve halkın yaşayışını ustaca kaleme almıştır.

2. İspanya – Salvador Dali

Sürrealist ressamların belki de en ilginç giyineni şüphesiz İspanya doğumlu Dali’dir. Kişiliğini yansıttığı tabloları, farklı giyimi ve sözleri, hayatı boyunca dikkat çekmiştir. 1904 doğumlu ressamın en bilinen yapıtı Belleğin Azmi’dir. Resimlerinde kullandığı hologramlar, stereoskopi ve tuvale boya sıçratma teknikleri ile resim sanatına başka bir boyut kazandırmıştır.

3. Meksika – Frida Kahlo

Bir ikon haline gelen Meksikalı ünlü ressam, eserlerinin yanı sıra özel yaşamı ve siyasi fikirleriyle de adından söz ettirir. 1907 yılında doğan sanatçı, 6 yaşındayken çocuk felci, 18 yaşında ise trafik kazası geçirir. 1954 yılında sağ bacağı, kangren nedeniyle kesilir. Tüm bunlara rağmen güçlü kişiliği sayesinde, yaşadığı zor anların üstünden gelmeyi başarmış ve kendini sanatına adamıştır. Yaptığı resimlerde iç dünyasına ait inişler ve çıkışlar rahatça fark edilebilir.

4. İtalya – Leonardo da Vinci

Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği tablolarıyla tanıdığımız Leonarda da Vinci, İtalya’nın en büyük ressamlarından biridir. 1452 yılında doğan sanatçı, sadece resimleriyle değil aynı zamanda buluşları ve araştırmaları ile dünyadaki en büyük sanatçılardan biri olarak tanınır. İnsan bedeni üzerinde yaptığı çalışmalarla anatomi bilimine büyük katkıları olan sanatçı gördüklerini resme aktarmakta ustaydı.

Biletall.com’dan En Ucuz İtalya Uçak Biletini Bul »

5. ABD – Andy Warhol

1928 doğumlu Amerikalı film yapımcısı Andy Warhol, pop art akımının öncüsüdür. Afiş tekniği ile resimlerini çoğaltan sanatçının yarattığı akımda seri üretim nesneleri bolca kullanılır. Factory Girl ve The Doors gibi filmlerin hem yapımcılığını yapmış hem de bu filmlerde rol almıştır.

6. Yunanistan – Homeros

Atinalı ünlü filozof İlyada ve Odysseia destanlarının yazarıdır. Antik Çağ’da yaşayan sanatçı, kendinden sonra gelen pek çok yazara ve şaire esin kaynağı olmuştur. Yunanistan halkı, Homeros’un eserlerini ezbere bilir ve içerdiği bilgileri hayatın her alanında kullanır. Hayatı hakkında kesin bilgiler bulunmayan Homeros, yaptığı derin kişilik analizleri ve yaşama dair gerçekçi bakış açısıyla eserlerinin kutsallaşmasını sağlamıştır.

7. Çek Cumhuriyeti – Franz Kafka

Prag’da doğan yazar; Dava, Dönüşüm ve Milena’ya Mektuplar eserleriyle tanınır. Dönüşüm kitabında bir böceğin gözünden yansıttığı dünya, edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandırmış ve yazıldığı tarihten günümüze kadar incelenmeye devam etmiştir. Eserlerine yansıttığı ruh hali, diğer yazarlardan ayrılmasını sağlamış ve dünya edebiyatına damgasını vurmuştur.

8. Fransa – Victor Hugo

Fransız yazar Victor Hugo romantik akımının öncülerinden sayılır. En bilinen eserleri Sefiller ve Notre Dame’ın Kamburu’nda yaşadığı dönemin siyasi ve toplumsal sorunlarına değinir. Siyasi görüşleri nedeniyle Fransa’da ulusal kahraman olarak kabul edilen Victor Hugo, pek çok şiir ve oyun yazarak sanat dünyasına sayısız eser kazandırmıştır. Tiyatro severlerin merakla gittiği ülkeler arasında yer almaktadır. Sizde sanattan hoşlanıyorsanız durmayın ve Fransa uçak biletinizi hemen alın.

9. İrlanda – Oscar Wilde

İrlanda’nın dünyaca ünlü yazarı Oscar Wilde, yazdığı kısa öyküler ile tanınır. Eserlerine yansıttığı iğneli dili ile döneminin en başarılı yazarı kabul edilen sanatçı, estetizm hareketine ilgi duymuştur. Lüks içinde doğan ve yaşamının büyük kısmını bu şekilde geçiren Oscar Wilde, cinsel kimliğine yönelik açılan bir dava nedeniyle hapse girmiş ve hayatının son yıllarını sefalet içinde geçirmiştir.

10. Lübnan – Halil Cibran

Lübnan asıllı şair, filozof ve ressam Halil Cibran; doğduğu doğu kültürünün etkisinde kalarak pek çok başarılı eser üretmiştir. Bunlardan ülkemizde en bilineni Ermiş adlı eseridir. Özdeyişlerden oluşan kitabında, ülkesine duyduğu özlemi açık bir şekilde ifade eder. Kadın haklarını savunması ve bu konudaki fikirleri dünyada büyük ilgi görmüştür.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.