Seyahat Ederken İzleyebileceğiniz 10 Türk Filmi

Seyahat etmek ne sihirli şeydir, değil mi? Uzun uzun paragraflar okumadan, karmaşık terimleri çözmeye çalışmadan; sadece görme, tatma gibi duyularınızı kullanarak ufkunuzu katlayabilme imkânı sunar. Hani yılların eskitemediği bir soru vardır ya “Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir?” diye. Bu sorunun cevabı kesin olarak verilemez ama seyahat etmenin insana kattıkları da göz ardı edilemez.

Seyahatin en az varış noktası kadar önemli olan kısmı ise; şüphesi yolda geçen zamandır. Bu süre zarfında herkesin yapmayı sevdiği aktiviteler de farklıdır. Fakat bunların arasında uyumak ve kitap okumak eylemleri ile birlikte en sık karşılaşılanı film izlemektir. Özellikle otobüs yolculuğu yaparken, birçoğunuz sinemaya girdiğinden bile haberdar olmadığınız, sadece otobüslerde izlenmesi için çekildiğini düşündüğünüz, tabiri caiz ise “otobüs filmleri” olarak da adlandırabileceğiniz kalitesiz Türk filmlerini izlemişsinizdir. Hatta her yolculukta tekrar tekrar izlemekten sahnelerini ve repliklerini ezbere bildiğinizi bile fark etmiş olabilirsiniz. Tabii eğer işini şansa bırakmayıp, izleyeceği filmi yanına alanlardan iseniz; çok şanslısınız. Çünkü birazdan tanışacağınız filmler, sizin sonraki yolculuklarınızda çok keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak. İster otobüs ister arabada; eğer seyahat ettiğiniz aracın sürücü koltuğunda değilseniz, gönül rahatlığı ile film seyredebilirsiniz.

Şimdi koltuğunuza yaslanın ve yol boyunca size arkadaşlık edecek filmler ile tanışın!

Vay Arkadaş (2010)

vay-arkadas

Listenin ilk filmi pek fazla kişinin izleme fırsatı bulamadığı bir film… Aksiyon – komedi türündeki filmin başrollerinde Fırat Tanış, Mete Horozoğlu, Ali Atay ve Demet Evgar bulunuyor. Filmde ayrıca Rasim Öztekin, Mustafa Üstündağ, Erdal Tosun ve Pamela Spence gibi bolca tanınmış isimler de başrollere eşlik ediyor. Paraya ihtiyacı olan bir arkadaş grubunun başından geçenleri konu alan filmi bulabilirseniz eğer, izlemelisiniz! Zira filmin DVD’si maalesef başrol oyuncularında bile bulunmamakta (Şaka değil). Bu yüzden bu eğlenceli filmi edinebilmek için internette biraz zaman harcamanız gerekebilir.

Güneşin Oğlu (2008)

gunesin-oglu

Fantastik komedi türündeki bu Onur Ünlü filmi, yine maalesef pek fazla kişi tarafından keşfedilememiştir. Bir güneş tutulması ile gerçekleşen mucize sonucunda bir grup insanın allak bullak olan hayatları ve yaşadıkları ilginç olaylar eğlenceli bir dille işleniyor. Leyla ile Mecnun’un yönetmeni olarak tanıdığınız Onur Ünlü’nün yönetmen koltuğunda oturduğu filmin kadrosu ise, epey güçlü: Haluk Bilginer, Özgü Namal ve Ahmet Kural…

Pek Yakında (2014)

pek-yakinda

Usta komedyen Cem Yılmaz’ın salt güldürme amacı gütmeyen filmlerinden olan Pek Yakında belki de seyircinin kahkaha beklentisinden ötürü gişede istediği başarıyı elde edememişti. Fakat gerek ince göndermeleri ile gerekse olay örgüsü ile insanı içine çeken ve insana birçok duyguyu yaşatabilen bu filmi özellikle sıkı bir Cem Yılmaz takipçisi iseniz kaçırmamalısınız.

Dedemin İnsanları (2011)

dedemin-insanlari

Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum ile birlikte en sevilen filmlerinden olan Dedemin İnsanları küçük bir kasabada yaşayan Ege insanını konu alır. Kurgusu, konusu ve oyunculukları ile izleyiciyi Ege’de kısa bir yolculuğa davet eder. Yer yer güldürür iken, kimi zaman da gözleri doldurur. Bu bakımdan yolculuk esnasında güzel vakit geçirip, Çetin Tekindor’un üstün oyunculuk yeteneğine hayranlık duymak istiyorsanız kendisi ile tanışmalısınız!

Vizontele (2001)

Vizontele

Çok da eski olmayan yapım yılına rağmen; günlük hayatımıza yerleşmiş replikleri ve sahneleri ile kült olarak anabileceğimiz filmlerdendir. Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği bu film, bize Doğu Anadolu insanı ve oradaki yaşam hakkında pek çok ipucu verir. Adeta yıldızlar geçidi olarak adlandırabileceğimiz bu filmde Yılmaz Erdoğan’ın yanı sıra Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cem Yılmaz, Tolga Çevik, Şafak Sezer, Cezmi Baskın gibi isimler rol almaktadır.

Başka Dilde Aşk (2009)

baska-bir-dilde-ask

Mert Fırat ve Işıl Saadet Aksoy’un başrollerini paylaştığı bu film, duyma ve konuşma engelli bir gencin hayatı ve yaşadığı aşkı gözler önüne serer. Aşkın önünde hiçbir engelin duramayacağını ve aslında sevginin evrensel bir dil olduğunu kanıtlayan bu sevimli filmin yolculuk sırasında içinizi sıcacık hislerle dolduracağından emin olabilirsiniz.

Kahpe Bizans (2000)

kahpe-bizans

Gani Müjde’nin yazıp yönettiği bu filmde bir rivayete göre Cem Yılmaz senaryonun yazarlarından biriymiş ve ana karakteri canlandırması planlanıyormuş. Neler yaşanmış bilemeyiz ama Kahpe Bizans’ın çok eğlenceli, aynı zamanda güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip olduğu kesin! Bir Türk Beyinin Bizans seyahatinin konu edildiği bu filmde; Mehmet Ali Erbil, Cem Davran, Nurseli İdiz, Hande Ataizi gibi tanıdık isimleri görebilirsiniz.

Osmanlı Cumhuriyeti (2008)

osmanli-cumhuriyeti

“Ya Atatürk Olmasaydı?” sorusuna cevap aranan bu film, yine bir Gani Müjde eseridir. Ata Demirer’in oyunculuğu ile göz doldurduğu eser, ince siyasi göndermeleri ile size yolculukta zamanın nasıl da hızlı geçebileceğini kanıtlayacaktır.

Düğün Dernek (2014)

dugun-dernek

Artık kemikleşmiş ekibi ile tüm Türkiye’yi kahkaha tufanına tutan film, tabii ki de bir Selçuk Aydemir eseri. Birçok yapımında başrol verdiği Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisinin yine başrolde gördüğümüz filmde onlara Devrim Yakut ve Şinasi Yurtsever eşlik etmekte. İç Anadolu’daki bir yerleşkedeki yaşamı ve yaşanan düğün telaşında kahramanların başından geçen abartılı ve komik olaylara şahitlik etmemize olanak sağlıyor.

Kara Bela (2015)

karabela

Aynen sizin gibi seyahat eden kişileri konu alan filmde; seyahat sırasında “Daha başımıza ne gelebilir ki?” diye sorgulatan Burak Aksak, bildiğiniz gibi Leyla ve Mecnun’un da yönetmen koltuğunda oturan isimdir. Cengiz Bozkurt’un canlandırdığı karakterin Kara Bela adını verdiği bayağı eski model bir arabası ile başladığı yolculuk ve başından geçen şanssız ve gülünç olaylar… İşte filmin tam olarak can alıcı konusu da bu ya, Kara Bela! Ayrıca bilmeniz gereken çok önemli bir detay daha var: Bu filmin ve daha gelecekteki birçok filmin gizli yıldızı olarak anılan, anılacak olan Erkan Kolçak Köstendil döktürmüş oyunculuk yeteneklerini! Seda Bakan’ı da unutmamak lazım! Ekipteki tek kız olan Bakan, bu ekibe bayağı alışmış görünüyor! Ki yaptığı röportajda da bunu belirtmeden geçememiş.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.