Türkiye’deki Gurme Rotalar

Fazlasıyla zengin bir mutfak kültürüne sahip bir ülkede yaşamaktayız. Bu yüzden de ülkemiz içerisinde yemek yemek için ayrı olarak seyahat planı yapmak oldukça olağandır. Rotanızı çevirdiğiniz her noktada sizler için zengin yemek kültürüne sahip şehirler karşınıza çıkabilmektedir. Gelin sizlerle ülkemizdeki gurme rotaları, şehirleri inceleyelim.

Gaziantep

Gaziantep İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Ve bu coğrafi konum sayesinde çeşitli kültürlerin etkisinde kalmıştır. Bu yüzden zengin mutfak temelleri atılmıştır. Bu zengin kültüre sahip olan mutfakta yaklaşık 252 kendilerine ait olan yemek yer almaktadır. Gaziantep denildiğinde akla gelen en ünlü yemekler elbette ki kebaplarıdır. Kebap çeşitleri, lahmacun, yuvalama, beyran gibi özellikle içerisinde et yoğunlukta olan yemekleri oldukça fazladır. Ayrıca oldukça lezzetlidir. Bu yemeklerin yanında ayrıca baklava tatlıları ve katmerleri de oldukça meşhurdur. Baklava deyince aklımıza gelen ilk şehirlerden biridir.

Şanlıurfa

Şanlıurfa da acılı, salçası bol, çok baharatlı bir mutfak vardır. Bu çeşitli malzemelerle yapılan yemekler Urfa’nın mutfağının temel kültürünü oluşturmaktadır. Ayrıca bu şehirde yer alan yetiştirilen buğdaylar da yörenin çorbalarında kullanılmaktadır.  Çağala aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, tatlı bamya, mumbar, acır bastırması Urfa’nın lezzetli yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Bu yemelerin yanında aynı zamanda lebeniye çorbası, içli köfte, Urfa kebabı, borani de özel bir yere sahiptir. Şanlıurfa yemekleriyle oldukça ünlü bir şehirdir. Ayrıca çiğköftesi oldukça meşhurdur. Gittiğinizde mutlaka yöresel lezzetlerinin tadına bakmalısınız.

Konya

Konya ili sahip olduğu mutfak lezzetlerini bizlere sunmaktadır. Bölgede yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini etkileri Konya mutfağını da etkilemiştir. Mutfağında çeşitli baharatlar, et, bakliyat, hamur gibi hammaddeler yer almaktadır. Bunlar daha sonra farklı farklı birçok lezzeti meydana getirmektedir. Birbirinden lezzetli yemekleri ile her damağa hitap edebilen bir mutfaktır. Etli ekmeğiyle oldukça ünlüdür. Ayrıca çebiç, fırın kebabı, saç böreği ve özellikle tatlılarından dilberdudağı oldukça önemlidir.

Trabzon

Trabzon mutfağı yöresel tatları, farklı otları ve sahip olduğu denizinin avantajlarından yararlanan bir yöresel mutfağı bizlere sunmaktadır. Özellikle karalâhanadan yapılan yemekleri temel lezzetlerinden biridir. Elbette ki hamsiden yapılan çeşitli birçok yemeği bulunmaktadır. Trabzon mutfağında Lahana kavurması, Akçaabat köftesi, Trabzon pidesi, karalâhana yemeği, sarması, Trabzon döneri, Laz böreği yörenin önemli yemeklerindendir. Kuymak, Trabzon’un baş tacı sayılabilecek bir yemektir. Mısır unu, tereyağı ve peynir ile yapılmaktadır. Her öğün yenebilmektedir.

Hatay

Bir uygarlık kenti olarak bilinmesinin yanında mutfağının mükemmelliği de oldukça fazla konuşulmaktadır. Sahip olduğu yemekleri, sıcak soğuk mezeleri ile oldukça önemlidir. Hatay mutfağının olmazsa olmazları ana yemekten önce sunulan oldukça lezzetli soğuk mezelerdir.  Biberiye, yoğurtlama, humus, süzme yoğurt, kekik salatası, abuğanuç, tuzlu yoğurt, cevizli biber gibi çeşitli birçok soğuk mezesi mevcuttur. Ana yemek olarak ise fırında güveç, tepsi kebabı, kâğıt kebabı, içli köfte en önemli yemeklerindendir.

Kayseri

Sahip olduğu mutfak ile bizlere oldukça değişik lezzetleri sunmaktadır. Kayseri ile özdeşleşmiş iki önemli lezzet vardır. Bunlar sucuk ve pastırmadır. Açma börek ve kıvrım börek yörede özel günlerde yapılan yemeklerdendir. Kayseri mutfağında genellikle etli ve unlu mamuller yer almaktadır. Hepimizin bildiği gibi en önemli ve en özel yemeği elbette ki mantıdır. Kayseri’de yaklaşık 36 çeşit mantı bulunmaktadır.

Edirne

Edirne mutfağı özellikle ciğeri ile bilinmektedir. Ayrıca neredeyse bir sembolü haline gelmiş olan beyaz peynir, kaşağı, ay çiçek yağı ve badem ezmesi yöre için oldukça önemlidir. Edirne bölgesinde şeker kamışı, ayçiçeği, buğday, pirinç, kavun ve karpuz gibi ürünleri yetiştiriliyor olması da yöre mutfağını etkilemiştir. Ayrıca köbete, malika, etli marul dolması, yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.

Adana

Şüphesiz yemek konusunda Türkiye’nin en önemli, en bilindik şehirlerinden biridir. Yeme içme konusunda en çok tercih edilen yerlerden biri olan Adana’da en önemli yemek Adana Kebabıdır. Yemek ziyafeti sabah kahvaltısından başlayıp akşam yemeğine kadar sürmektedir. Ayrıca şırdan ve mımba dolması yörenin lezzetli yemeklerindendir. Özellikle gittiğinizde deneyimlemeniz gereken lezzetlerden biri de muzlu sütüdür. Adana’da çeşitli lezzetleri keyifle tadabilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.