Van’ın Muhteşem Kahvaltısı Ve Tarihçesi

Türkler olarak gurur duymamız gereken birçok şeye sahibiz. Bunlardan biri de şüphesiz kahvaltımızdır. Yöreden yöreye farklılık gösteren oldukça zevkli bir kahvaltı geleneğine sahibiz. Standart Türk kahvaltısı deyince akla gelen malzemeler çay, çeşitli peynir türleri, ekmek, zeytin, sucuk, yumurta, domates, salatalık, simit, poğaça, açma ya da ekmek oluyor.  Bazı yörelerimizde sabahleyin çorba içmek de yaygındır. Örneğin Antep’te sadece sabahları beyran yapan yerler mevcuttur. Bu etli ve lezzetli çorba biraz ağır olduğu için sabahları içilmektedir. Sebebi ise akşama kadar hazmedilip, ağırlık yapmamasıdır. Ege’de ise kahvaltıya çeşitli otlar, bazen gözleme, bazlama ya da meyveler de girmektedir. Bazı yörelerde ise çılbır yapılır. Çılbır yumurta kırılıp, kaynar suda haşlandıktan sonra sarımsaklı yoğurdun üstüne konulup sonra onun üzerine de tereyağlı biberli bir sos dökülerek hazırlanan bir yiyecektir. Ülkemizde bu kadar güzel kahvaltılar bulunurken bazıları çok daha meşhurdur.

van-kahvaltiVan Kahvaltısının Sırrı 

Van kahvaltısı da yakın zamanda meşhur olmuş kahvaltılardan biridir mesela. Sebebi Van’da doğal olarak yetişen ve pek lezzetli olan kahvaltılık pek çok ürünün -bal, peynir, kaymak, tereyağı vb.- bulunması ve bazı girişimcilerin bu ürünleri Van kahvaltısı olarak sunmayı düşünmeleridir.

Tarihi, kültürü ve doğasıyla pek çok şehirden farklı olan Van ili, yemek kültürüyle de nadide illerimizden biridir. Yöre halkının genel olarak hayvancılıkla uğraşmasından ötürü süt ve süt ürünlerinden elde edilen geniş bir mutfak kültürü kazanılmıştır. Ayrıca yaylalarda elde edilen bal ve Van’ın kendi pınarlarından elde edilen su ile demlenen çayı da bu lezzet döngüsüne katmak mümkündür. Zamanla hayvancılıktan elde edilen ürünlerin çeşitlenmesi ve fazlalaşması Van ilinde kahvaltı kültürünün ve sofrasının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu yörede kahvaltı kültürü giderek yaygınlaşmıştır.  Bunun sonucunda da bir iş kolu oluşmuştur. Diğer bir yandan Van ilinin İpek yolu güzergâhında olması da kahvaltı geleneğinin oluşmasında rol oynamıştır. Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşmasıdır. Kahvaltı sofrası, Van balı, süt kaymağı, yoğurt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, farklı peynir türleri, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, kavut, gencirun gibi farklı tatlardan meydana gelmektedir. Günümüzde Van’da 60’a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır.

Van’da İlk Kahvaltı

vanda-kahvalti-yapmak

Van’da ilk kahvaltı salonu Nusret Şahin ve Mehmet Emin tarafından 1947 yılında şehrin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde Süt Evi adıyla açılmıştır. Burada süt, çay, bal, tahin, pekmez ve otlu peynir menüyü oluşturmaktaydı. Ayrıca Nusret Şahin kendi yaptığı çörekleri de müşterilere sunmaktaydı. 1950’li yıllarda Ömer İpek’e devredilen ilk ve tek süt evi daha sonra kapanmıştır. Ancak, Nusret Şahin’in yanında işçiyken buradan ayrılan Fevzi Timur, ağabeyi Mehmet Timur ile birlikte 1953 yılında 2. Süt Evini açmışlardır. Seher Süt Evi ismiyle açılan ve ismi hala daha kullanılmakta olan Süt Evi, aynı zamanda müzeye de yakın olması sebebiyle turistlerin ilgisini çekmekte ve ikindi vaktine kadar hizmet verilmekteydi. Daha sonra ilk kahvaltı salonunun hemen arka sokağına düşen mevkie taşınan Seher Kahvaltı Salonu günümüzde de çevresini kuşatan lokantalara alternatif olarak kahvaltı vermeye devam ediyor. Bu kısa tarihçeden sonra Van’daki günümüz kahvaltı salonlarına bakıldığında genelde Van’ın ara sokaklarında bulunduğunu görüyoruz. Bu kahvaltı salonları gün ışığı ile açılmakta ve gün batarken kapanmaktadır. Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz gibi serinletici yiyecekler ilave edilirken, kış aylarında ise bal, pekmez ve tahin ilave edilmektedir. Eğer yolunuz Van’a düşerse bu enfes kahvaltısını yapmadan sakın ayrılmayın.

En Ucuz Van Otobüs Bileti Al >>

 

1 Comment

  1. BiletallBlog

    Sırf kahvaltı için Van’a gidesim geldi,herşeyi nefis görünüyor 🙂

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.