Ülkemizde çoğu öğrencinin hayali bir fırsatını bulup yurt dışında okumaktır. Şartlar zorlanır, maddi ve manevi tüm olanaklar gözden geçirilir ve sonuç olarak yurt dışında okumak için yapılan tüm uğraşlar yerini bulur. Yurt dışında öğrencilere tanınan imkânlar daha üst düzeyde olduğundan ve meslek bulma şansı daha çok olduğundan öğrenciler yurt dışında okuma fikrine hep olumlu bakmaktadırlar. Yurt dışındaki ülkelerin herhangi birinde eğitim almak her zaman birinci sırada gelir. Yabancı her ülkenin eğitim programı farklı olduğundan öğrencilere tanıdığı haklar da farklılıklar gösterebilir. Yurt dışında okumak isteyen öğrenciler için işte küçük küçük fırsatlar…
-
Bu İçerikte Neler Var?
İngiltere:
Medeniyetin kalbi olan İngiltere’de kültür ve eğitimin birlikte olduğu kurum olan British Council’un, Türkiye’den istekte bulunduğu 22-25 yaşları arasındaki 4 bine yakın öğrenciye yurt dışı eğitimi fırsatı vermektedir. Yaklaşık olarak 60 bin Türk öğrenci çeşitli ülkelerde her yıl eğitim alma fırsatı yakalamaktadır. Hepsinin ortak gayesi yurt dışında iyi bir eğitim alınması ve daha iyi bir gelecektir. Yurt dışındaki eğitim fırsatından sonra hızlı bir şekilde iş imkânı bularak hayata atılmaktır.
-
Estonya
Estonya’da birçok üniversite programında lisansüstü eğitim özel burslarla öğrencilere verilmektedir. Hatta bu ülkede öğrenciler için tüm toplu taşıma araçları da ücretsizdir. Ne güzel bir uygulama değil mi? Hatta Mezun olan öğrencilere bulundukları yerde 5 yıla kadar çalışma izni bile veriliyor. Birden çok lisansüstü programda ücretsiz olduğunu belirtelim. Ancak lise notları Estonya’da eğitim görmek için oldukça önemlidir. Tebrikler Estonya… Öğrenciye verilen değeri bir kez daha gözler önüne serdiğin için. Arşimed Vakfı Türkiye’den gelen mastır ve doktora öğrencileri için Tartu ve Tallinn üniversitelerinde Eston dili yaz kursu alanlara burs imkânı tanımaktadır.
-
Norveç
Norveç’te eğitim hayatına katılmak için biraz daha çaba göstermek gerekiyor. Nasıl olduğunu merak ettiğinizin farkındayız. Lafı fazla uzatmadan detaylara geçelim. Norveç’te eğitim için lise mezunu olmak veya dil yeterliliğine sahip olmak maalesef yetmemektedir. Norveç’te okuma fırsatı yakalamak için lisans programı ya da bu programa yakın bir programda bir yıl süreyle başarılı bir şekilde okumanız gerekmektedir. Norveç’te dil eğitimi veren üniversitelere devam etmek için ise hazırlık kurslarına mutlaka devam etmek gerekir. Peki, ne kadar bedel ödemeniz gerekir? Eğitim ücreti için yaklaşık 50-100 Euro arasında değişen harç ücretini yatırmanız ilk kuraldır. Bu ülkede okuma fırsatı yakaladıysanız Norveç, haftada 20 saat part time çalışma sürenizi de otomatik olarak size tanımaktadır. Norveç, okul bitiminde öğrencilerine maalesef çalışma izni vermiyor.
-
İsveç
İsveç’te üniversite eğitimi hayalinin gerçeğe kavuşmasını istiyorsanız, mutlaka Türkiye’de aynı bölümü kazanmış ve yerleşmiş olmanız gerekmektedir. Lisedeki başarınız ve hangi dersleri aldığınız İsveç eğitim programı için çok önemlidir. Örneğin; lisede Türkçe ve Matematik dersleri alan öğrenci İsveç’te mühendislik bölümünü direkt olarak seçemiyor. İngilizce programlar için mutlaka dil yeterliliği aranmakta. Ayrıca İsveç dilinde eğitim almak isteyen öğrenciler için hazırlık okulu açan üniversiteler bulunmaktadır. Ancak bu üniversitelerde eğitim alırken 1 yıl sonra İsveç dilini öğrenmeyen öğrenciler ülkeden sınır dışı edilmektedir. İsveç’teki en güzel fırsat doktora programlarının ücretsiz oluşudur. Okul sonrasında iş teklifi alan öğrenciler ülkede kalabiliyor.
-
Finlandiya
Finlandiya’da eğitim ve öğretim kendi vatandaşlarına ücretsiz olduğu kadar yabancı öğrencilere de ücretsizdir. Eğitim dili ise Fince veya İsveççedir. Bazı üniversitelerde ise İngilizce’dir. Fince veya İsveç dilinde eğitim almak için yılda iki kez yapılan olgunluk sınavına mutlaka girilmesi gerekiyor. Bursların ise çoğunlukla doktora programlarına verildiği biliniyor. Finlandiya’daki üniversitelerde Fince ve İngilizce hazırlık programı bulunmadığından, bu ülkede okumak gibi bir düşünceniz varsa gitmeden bu dilleri öğrenmek işinizi kolaylaştıracak. Finlandiya’da okuma fırsatı yakalamanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyoruz.
-
Kanada
Kanada Üniversiteleri öğrencilerine her türlü güzelliği tanıyor. Hem İngilizce hem de Fransızca eğitimi vererek dil sorununu aşmaya çalışıyor. Çin Shangai Jiao Tong Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada “Dünyanın en iyi 500 Üniversitesi” sıralamasında ülkedeki 100 üniversiteden 20 si içinde yer alıyor. Ülkemizden okumak için Kanada’ya gidildiğinde mekanik, mekatronik, endüstri, bilgisayar ve inşaat mühendislikleri, işletme, ekonomi, mimarlık, iletişim ve siyaset bilimi programları gibi bölümlerde okuma imkânı sağlanıyor. Kanada’daki üniversiteler başarılı öğrencilerine ortalama olarak 5-10 bin kanada doları miktarında burs veriyor. Co-op programıyla mezun olmadan en az 2 yıl süreyle iş deneyimi kazanma fırsatı veriyor. Öğrenciler mezun olduklarında 2-3 yıl süreyle çalışma ve oturma izni alabiliyor. Bu süre içinde isteyen mezun öğrenciler vatandaşlık için başvuruda da bulunabilir. Bu arada Kanada’nın eğitim için yaptığı bu güzelliğin kıymetini bilmenizi tavsiye ederiz…