Bu İçerikte Neler Var?
Yurt Dışı Uçuşum Var Neler Yapmalıyım?
Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, valizlerin hazırlanması süreci olacaktır. Bu süreç zarfında valizlerinizi kurallara göre hazırlamanızı öneriyoruz. Bagajların gruplanmasına baktığımız zaman, uçakta elinizde taşıyacağınız (on board) ve bagaja vereceğiniz bagajlar olarak ikiye ayrılır. Tabi yine her ikisi için de belli limitler mevcut olduğu için, bu limitleri uçak şirketinizden öğrenmenizde fayda var (uçuş yapacağınız hava yolu şirketinin resmi web sitesi bu konuda rehber olacaktır). Valiz ağırlıkları en önemli noktadır. Çünkü unutmamalı ki fazladan bizim için sorun oluşturan her 1 kg için ekstra ücret ödemek durumundayız ve bu ücretler oldukça yüksek olmaktadır. Hava yolu şirket kuralları kapsamında, en önemli şeylerden birisi de bagaj içi ürünler olmaktadır. Bu yüzden el bagajınızda kesici delici alet, yanıcı madde (kimyasal) ve sıvı madde olmamasına özen gösteriniz (su dahil –suyu uçaktan temin edebilirsiiz-). Yine lens kullanıyorsanız yanınızda lens solüsyonu taşıyabilmek için doktorunuzdan lens kullandığınıza dair bir belge almanız gerekmektedir (ki bu sayede uçağa binerken sorun yaşamamış olursunuz ve elinizde kanıtınız olur). Bu sebeple gözlükle seyahat etmek daha pratik olacaktır (tabi böyle bir imkanınız varsa kesinlikle gözlük moduna geçmenizde fayda var). Aynı durum ilaç kullanıyorsanız da geçerli (özellikle düzenli ilaç kullanıyorsunuz). İlacınızın doktor raporunu ve reçetesinin İngilizce çevirisini yanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır (uluslararası alanda kesinlikle işinize yarayacaktır – yurt dışında özellikle-). Freeshop üzerinden aldığınız ürünler var ise, dükkanlar zaten kendi özel ambalajlarıyla bu ürünleri paketliyor. Tabi dolayısıyla bu ambalajların yolculuk sırasında açılmaması ve fişlerinin beraberinde saklanması gerekiyor.
Yurt Dışı Uçak Biletinizi Hızlıca Alın »
Yanınıza Almanızda Sorun Olmayan Ürünler
Yurt dışı uçuşlarınıza baktığımız zaman, laptop, fotoğraf makinesi gibi elektronik eşyalarınızı yanınıza almanızda herhangi bir sorun olmamaktadır (tabi yine kuralarına göre limitte ve sayıda olduğu taktirde).
Yanınızda Bulunması Gereken Evraklar Nedir?
Yurt dışı uçuşları için en merak edilen konulardan birisi de budur aslında. Çünkü uluslararası uçuş yapacak insanlar için (özellikle de ilk sefer ise) oldukça karmaşık gibi görünen bu süreç, aslında düzenli olduktan sonra gayet pratik bir şekilde organize edilmektedir. T.C. Vatandaşlarının yurtdışı çıkış harcı yatırma zorunluluğu vardır ve ortalama 15 TL tutarındadır (yine de çıkmadan evvel bu fiyatın güncel sorgusunu yapmanızda fayda var ama ortalaması bu şekildedir). Bu tutarı havalimanından yatırabilirsiniz. Tabi çoğu zaman havalimanlarında uzun kuyruklar olabildiği için, eğer vaktiniz varsa havalimanına gelmeden evvel bir bankadan bu işi halletmeniz daha uygun ve doğru olacaktır (aynı zamanda pratik).
- Yurtdışı çıkış harcı dekontu (bankalardan yatırırsanız kesinlikle dekont alınız)
- Pasaport / Vize (Vizenizi zorunlu ülkeler ve zorunlu olmayan ülkelere göre ayarlayabilirsiniz)
- Uçak Bileti ve Uçuş detaylarını gösteren bir elektronik bilet referans no veya biletin çıktısı (biletin kendisi de işinizi görecektir ama dijital olarak yedeğini almanız –özellikle mobil biniş kartı- sizin için daha verimli olacaktır)
- Eğer tur şirketi ile gitmiyorsanız konaklama bilgileriniz (otel rezervasyon onayınız ya da gittiğinizde kalacak yer gibi bilgilerin İngilizce adresi) de işinize yarayacaktır ve her türlü sorun için iletişiminiz daha rahat olacaktır.
Uçağa Binmeden Evvel Hangi Adımlar Var?
Yurt dışı uçuşların yoğunluğundan dolayı, yenilenen ve değişen bir süreç oluşabilir. Yani havalimanında oluşan kalabalıklar, özellikle yurt dışı uçuşları için bir sorun teşkil edebiliyor (zaman zaman). Bu yüzden uçağın kalkış saatinden en az iki buçuk saat önce havaalanında bulunmanız özellikle belirli yurt dışı uçuşu sıkıntılarını çözebilmeniz için size olası zaman kazandıracaktır.
Pratik ve Hızlı Check-In işlemleri
Kontuarlar dışında, her uçak firmasının check-in bankoları vardır (bunlara kiosk olarak da ulaşabilirsiniz), bu bankolardan check-in işlemlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz. Uçuş numaranız ile biletinizi bastırabilir ve yer seçimi gibi işlerinizi hızlı bir şeklide yapabilirsiniz (tabi online check in daha hızlı çözüm sağlayacaktır). Yurt dışı çıkışlarınızda valiz tarttırılma sürecinden sonra biletinizi alacaksınız ve sonrasında işlemleriniz tamamlanmış olacak.
Buraya Dikkat: Yurt dışı uçuşlarınızda yaptığınız seyahat aktarmalı ise ve uçak firmanız iki uçuşta da aynı ise, yapmanız gereken ekstra bir işleme gerek kalmıyor. Yani tek bir check-in işlemi yeterli oluyor. Bu tarz durumlarda uçuş firması sizin için valizinizin gerekli aktarmasını yapar. Fakat aktarmayı farklı bir havayolu şirketi ile yapacaksanız şayet, yaptığınız ilk uçuşun ardından valizinizin aktarmasını bizzat yapmanız gerekiyor. Bu yüzden ikinci uçuşunuz için tekrar check-in yapmanız gerekiyor.
Havalimanlarında yer alan ve sık sık ön plana çıkarılan tüm ekranlardan kendi uçuş saatlerinizi ve aktarmalarınızı rahatlıkla takip edebilirsiniz ve bu sayede olası karışıklıkların da önüne geçmiş olursunuz. Havaalanında yer alan elektronik tablolarda ve monitörlerde de bu bilgileri rahatlıkla bulabilirsiniz. Hatta herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için biletinizdeki bilgileri ekranlarda yazan bilgiler ile karşılaştırarak güncel bir şekilde teyit etmenizde fayda var, zira kapılarda her an değişiklik olabilmektedir (olası rötarlardan tutun da, uçağın geç inişinden dolayı oluşan yakıt ikmalleri ve benzeri gibi gecikmeler, bu duruma bir örnek). Uçağa yolcu alımı kalkış saatinden ortalama 45 dakika önce başlamaktadır ve son yolcu kalkış saatinden 20 dakika önce kabul edilmektedir (bazen ufak tefek esneklikler olsa da 15 dakika öncesinden kapılar kapatılır en geç).
Gidilecek Ülkede Pasaport Kontrolü
Gidilecek ülkeye indiğiniz zaman, ekstra bir pasaport kontrolü yaptırmanız gerekiyor. Kontrole gittiğiniz zaman, gittiğiniz ülke eğer Avrupa Birliği ülkesi ise, sizin kullanacağınız banko “Non-European” olmalıdır. Bu sayede daha rahat bir şeklide halledilir işleriniz. Lakin eğer Avrupa Birliği ülkesi değil ise örneğin Amerika ise (Non-US) , Kanada (Non-Canadian) şeklinde olan bankolardan giriş sağlamanız gerekmektedir (işlemlerin hızlı olması için en ideal çözüm bu şekilde işlemektedir). Şimdiden tüm takipçilerimiz için verimli yolculuk dileklerimizi iletiyoruz.
İyi günler yazınızı okudum ve bilgiler için teşekkür ederim. Bir sorum olucaktı biletimde erkek yerine bayan oldu internet üzerinden aldığım için değişim yapmıyorlar yani mr yerine mrs yazıyor benim için herhangi bir sorun teşkil eder mi yurt dışına çıkarken