Kabin Memurları Uçuş Süresince Ne Yapar?

Bugün sizlere havayolu yolcu taşımacılığının yapı taşları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Gerek maaşı gerekse sahip oldukları imkanlardan dolayı birçok kişi kabin memuru olmak istiyor. Hostes olmak için aranan şartlar bu yazının konusu değil ancak; hosteslerin uçuş süresi boyunca neler yaptıklarını bu yazımız içerisinde sizlere sunmaya çalışacağız. Kabin memurları uçuş süresince ne yapar konusundaki ayrıntılar:

Uçağa Binmeden Önce Pilotlarla Birlikte Bir Güvenlik Brifingine Katılır

Uçuş öncesinde yolcular arka planda yapılan hazırlıklardan haberdar olmazlar. Her uçuş öncesinde uçuş ekibi 2 farklı toplantı yapar. İlk toplantı kabin ekibi şefi ile kabin memuru ekibi arasında olur. Burada uçuş süresi boyunca yapılacak işlerin görev dağılımı yapılır. İkinci toplantı da pilotların katılması ile beraber yapılır. Burada güvenlik ile ilgili kısa bilgi alışverişleri yapılır.

Yolcuları Uçağa Binerken Karşılar

Kabin ekibi ile beraber yapılan toplantıdan sonra kabin memurları hemen görev yerlerine dönerler. Uçağın giriş kapısında yer alan hostesler güler yüzlü bir şekilde gelen yolcuları karşılarlar. Burada asıl amaç aslında başkadır; Yolcuları karşılamak asıl hedef olsa da uçağa binen kişi sayısını da kapıdan doğruca yaparlar. Genelde bu bölümde 2 adet kabin memuru yer almaktadır.

Güvenlik Prosedürlerini ve Yolcular İçin Alınan Önlemleri Açıklar

Kabin memuru ne iş yapar bölümü asıl buradan itibaren başlıyor; tüm yolcuların yerine oturduğuna emin olan hostesler uçak pist başına gidene kadar yolculara bazı bilgiler aktarmaları gerekiyor. Güvenlik prosedürleri kapsamında emniyet kemeri kullanımı, acil durumda oksijen maskesi kullanımı, acil çıkış kapıları, herhangi bir durumda yapılması gerekenleri sesli metin üzerinden anlatırlar.

Kalkış İçin Tüm Güvenlik Prosedürlerinin Karşılandığından Emin Olur

Anlatımlar yapıldıktan sonra kalkış öncesinde tüm yolcu koltuklarını gezen kabin memuru ekibi emniyet kemerlerin takılı olup olmadığına bakarlar. Yukarıda dile getirmedik ama telefon görüşmesi yapan, telefon kullanan kişileri uyaran kabin ekipleri, yolculuk süresi bitene kadar bu tür teknolojik cihazların kullanılmamasını sağlarlar. Tüm bu işlemler 8 ile 10 dakikalık taksi sürecinde yapılması gereken rutin işlemlerdir.

Uçuş Sırasında Yolculara Yemek ve İçecek Servisi Yapar

Kabin memuru nedir sorusu sorulduğunda birçok kişi yemek ve içecek servisi yapan kişi olarak cevaplar. Ancak kabin memurlar havayolu seyahatlerinin güvenilir bir şekilde tamamlanmasını sağlayan en önemli yapı taşlarından birisidir. İlk maddede uçuş öncesi bir toplantı gerçekleştirildiğini dile getirmiştik. Burada yiyecek ve içecek görevini alan kabin memurları, uçağın havalanması sonrasında güvenilir yüksekliğe erişildikten sonra yiyecek ve içecek ikramına geçerler.

Mürettebatın Güvenliğini Sağlamak İçin Periyodik Kabin Kontrolleri Yapar

Yurtiçi uçuşlar genellikle çok kısa sürdüğünden dolayı mürettebatın periyodik kabin kontrolleri çok fazla yapılmamaktadır. Ancak; yurt dışı uçuşlar uzun olmasından dolayı hem dinlenmekte olan kabin memuru ekipleri hem de pilotlar belirli aralıklarla kontrol edilmektedir. Özellikle pilotların periyodik kontrolleri kabin ekibinin en önemli sorumluluklarından birisidir.

Acil Durumlarda Düzeni Sağlar

Bazen uçuşlarda istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Kabin ekibi acil bir durum meydana geldiğince öncelikle yolcuların panik yapmasının önüne geçerek onları sakinleştirmekle sorumludur. Yolcuların güvenliğinden sorumlu olan bu ekip, acil durumlarda soğukkanlılıklarını korumak zorundadır. Hostes olmak için gerekli eğitimler alan kabin ekibi, acil durum yönetimi konusunda bir nevi uzmandırlar.

Biletall.com’dan En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Uçuş Sırasında Duyurular Yapar

Uçuş sırasında pilotlar gibi hostesler de bazı duyurular yapmaktadır. Bu duyurular yine uçuş ve diğer yolcuların güvenliğine yönelik olmaktadır. Seyahat süresi, yiyecek ve içecek ikramı öncesi hatırlatma kalkış ve iniş hakkında gibi birçok konuda duyuru yaparlar. Duyuruları yapan kişi genellikle ekip şefi olmaktadır. Kabin memurları, uçuş sırasında kendilerine tanımlanmış görevler ile ilgilenirler.

Uçaktan İnerken Yolculara Yardımcı Olur

Uçuşun bitmesi ile beraber kabin memurları yine yerlerini alarak yolcuların uçaktan güvenilir bir şekilde inmelerine yardımcı olurlar. El bagajını alamayan kişilere yardımcı olan ekipler, yolcuların güler yüzlü bir şekilde uçaktan ayrılmalarını sağlarlar.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.