Uçak Yolculuğu Hakkındaki Efsaneler ve Gerçekler

Uçmak hala bazı insanları korkutan gizemli bir deneyim. Sonuçta, doğal olarak mümkün olmayan bir şey yapıyorsunuz. Uçaklar, özellikle de hava yolculuğu hakkında çok bir şey bilmiyorsanız, bu sizin için korkutucu bir deneyim olabilir. Ne yazık ki, insanlar bilgi eksikliği olduğunda genellikle uydururlar. Bu yazımızda uçaklar hakkında çokça bilinen efsaneler ve gerçeklerinden bahsedeceğiz.

Efsane #1: Doğrudan uçmak seyahat etmenin en ucuz yoludur.

Aslında bu konu uçak biletinizi erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak alıp ya da uçuş için tercih ettiğiniz firmayla alakalı olabilir. Bilinen gerçektir ki;  bazı aktarmalı uçak yolculukları ucuz bilet satışı yapabilir fakat bu zaman uzun uçak yolculuğu işinizin aciliyetine göre zaman kaybı oluşturabilir.

Efsane #2: Jet-Lag’ı önlemenin bir yolu yoktur.

Biyolojik olarak etkilendiğimiz ve çoğu zaman kaçınılmaz olan Jet-Lag uzun uçak yolculukları sonucunda meydana gelir. Bunu önlemenin yolu uçak biletinizi alırken stratejik olarak doğru zamanı seçmeli veya uçak yolculuğunuzda uyku, dinlenme, kafeinli içecekler tüketmemeye ve kendinize daha fazla gün ayırmaya dikkat etmeniz Jet-Lag önlemenin bilinen gerçeklerindendir.

Efsane #3: Türbülans uçak kazalarına neden olabilir.

Belki de herkesin aklında bu soru var; türbülansa girersek uçak düşer mi? Aslında türbülans nedeniyle uçak kazası olur ibaresi yanlış bilinen bir gerçektir. Çünkü uçak yolculuklarımızı modern dönemde geçirdiğimizi ve bu dönemde türbülanstan düşen olmadığını bilmenizde fayda var. Uçaklar üretilirken türbülans da dahil olmakla birlikte taşıyabileceği maksimum yük miktarı da hesaplanır. Bu yüzden hiçbir uçak türbülanstan dolayı düşmez.

Efsane #4: Tuvaletler, uçağın en pis yeridir. 

Hangi mekana gidersek gidelim elbette bir yerine laf ederiz. Uçakların da tuvaletlerinin pis olduğu konusunda sürekli tartışma olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak hava yolu şirketleri özellikle koronavirüs dönemi ile beraber bu konu da ciddi önlemler almıştır.

Efsane #5: Uçaklar havadayken tuvalet atığını havada bırakır.

Zannedildiği gibi uçaktan aşağıya atılmıyor. Ancak atıklar inişten sonra özel araç tarafından çekiliyor ve arıtıldıktan sonra kanalizasyon giderine bırakılıyor.

Efsane #6: Uçak tuvaletine sıkışabilirsiniz.

Uçak tuvaletleriyle ilgili en çok sorulan sorular ve endişelerin başında vakum sistemiyle çalışan sifon geliyor. Bu tuvaletlerde en az su tüketimi ile maksimum temizlik için tuvaletlerde vakum sistemi kullanılıyor. Tuvaletteki düğmeye basıldığı an saatte 160 kilometre hızla tuvalet her şeyi içine çekiyor. Peki tuvalette otururken yanlışlıkla sifon düğmesine basarsanız ne olur? 2002’de Amerikan Hava Yolları’nda yaşanan olayda aşırı kilolu olan yolcu klozette otururken düğmeye basmış ve sıkışmıştı. Kabin ekibi dakikalarca çıkmayan yolcu için tuvaletin kapısını açtığında klozette sıkışan yolcu ile karşılaştı. Yolcu inişi tuvalette tamamlıyor ve teknik ekibinin basit müdahalesiyle kurtarılıyor. Bu yüzden bu olay milyonda bir belki başınıza gelebilecek bir durum olabilir.

Efsane #7: Uçaktaki küçük bir delik, dışarıdaki havanın uçaktaki her şeyi emmesine sebep olur.

Bildiğiniz üzere uçağın güvenliği çok önemlidir. Uçak kalkış yaparken irtifa kazanır, hem kabin içi hem de kabin dışı basıncı düşer. Fakat dışarıdaki basınç düşüşü daha fazladır. Bu yüzden bunu dengelemek için güvenli (konforlu) kalkış ve uçuş için bu delikler pencerelerin orta alt kısmında bulunurlar. Bu deliklere ‘nefes deliği’ ya da ‘kanama deliği’ de denilir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.