Evcil hayvan dostlarıyla birlikte yaşayanların sosyal yaşamda karşılaştığı birçok sıkıntı vardır. Bunlardan en büyüğü şüphesiz yolculuklar oluyor. Zira evcil hayvanla birlikte şehir içi kısa yolculuklarda bile bir sürü sıkıntı çıkıyor, yolcular hayvanlar ile beraber toplu taşımaya binmekten rahatsız oluyorlar. Evcil hayvanla yolculuk etme ritüellerine bakıldığında; şehirlerarası otobüslerin neredeyse hepsinde evcil hayvan taşıma hizmeti bulunmuyor, olanlarda ise bagajda taşınma izni veriliyor. Uçak yolculuğunda da durum pek değişmiyor. Sadece uçağın kargo bölümünde genellikle evcil hayvanın uyutularak yolculuk yapılmasına izin veriliyor. Hava, kara ve deniz yolculuklarının hepsinde evcil hayvan taşımak özellikle kedi ve köpek taşımak konforlu bir yolculuk sunmuyor. Bu duruma en güzel alternatif yüksek hızlı trenler ile oluyor. Yüksek hızlı trenlerin evcil hayvan taşıma prensiplerine bakıldığında, hayvanın kafes içerisinde olması ve aşılarının tam olduğunu gösteren belgeye sahip olması şartıyla yolcularla birlikte vagon içerisinde yolculuk yapmasına izin veriliyor. Yüksek hızlı trenlerde evcil hayvanlar için uyku ilacı , sakinleştirici etkiye sahip ilaç verilmeye gerek kalmıyor.
Yüksek hızlı tren ile yolculuk yapacak olan kişiler evcil hayvanları için sağlık raporu, kimlik kartı, aşı karnesi gibi belgeleri yanlarında bulundurmalıdır. Küçük evcil hayvanlar (kedi, köpek, kuş vb.) için %50 indirimli bilet kesilerek yolcu ve hayvan için yan yana koltuk veriliyor. Böylece kedi ve köpek dostu kişiler seyahatleri süresince evcil hayvanlarının akıbetini merak etmek zorunda kalmıyor. Bagajda yolculuk eden kedi ve köpekler uzun süre tek başlarına üstelik kapalı alanda, hareket etme özgürlüklerinin kısıtlı olduğu bir kafeste kaldıkları zaman psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) hayvan haklarına ve hayvan dostu yolcularına konforlu ve zahmetten uzak yolculuk yapılmasını sağlıyor.
Tren ile yolculuklarda yapılması gereken şey kedi, köpek vb evcil hayvanın kafeste bulunması ve vagon içerisindeki kişileri rahatsız etmeyecek şekilde korunaklı olması gerekiyor. Elbette başka kişilerle paylaşılan vagonlarda evcil hayvan kafes, taşıma çantası içerisinde seyahat edecek ise kafesin boyutu hayvanın boyuna göre olmalı, ayağa kalkabileceği genişlikte ve yükseklikte olmalıdır. Vagon kişisel olarak tutulmuş ise TCDD, yolcuların evcil hayvanlarını vagon içerisinde kafesten çıkmalarına izin veriyor.
Vagon dışına çıkmaması ve diğer yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde kedi ve köpek tarzı hayvanların yolculuk yapılmasında sakınca bulunmuyor. Hem hayvan haklarına hem de diğer yolcuların konforlu seyahat etmelerine fırsat veren TCDD, bu yönüyle evcil hayvan besleyen kişiler için alternatif bir ulaşım aracı olarak kabul görüyor. Yüksek hızlı trende evcil hayvan taşımak rahat olsa da hayvanların sağlık raporlarının bulunması, koku – gürültü gibi trendeki huzur ve hijyen ortamını bozmayacak olması esastır. Bu nedenle sadece sağlık raporu yeterli değildir. Yüksek hızlı trende kedi ve köpek gibi evcil hayvanların taşınmasında en büyük kriter koku ve gürültüdür. Yolcular bunu önlemek için hayvanın temizlik bakımını yola çıkmadan yapmalı ve olası gürültüye karşı hayvanın oyalanabileceği oyuncakları ve maması hazır bulundurulmalıdır.
Evcil hayvanı olduğu için seyahat edemeyenler yüksek hızlı tren ile bu dertten kurtuluyor. Uçak ile yolculuk etmek her ne kadar daha hızlı gibi görünse de birçok veteriner hekim uçak yolculuklarının evcil hayvanlara bilhassa köpeklere zarar verdiğini mümkün mertebe hayvanın ve sahibinin aynı ortamda yolculuk edebileceği (araba veya tren) ulaşım şeklinin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Veteriner hekimlerin bu vurgusu en güvenilir üstelik konforlu ve cazip seyahatin yüksek hızlı tren olduğunu gösteriyor.
Merhabalar,ben seneye Mersin’den Ankara’ya gitmeyi düşünüyorum. Golden retriver cinsi köpeğim var. Bu yüksek hızlı trenlerde şehirlerarası yolculuk var mı? Mersin’den Ankara’ya ya da Adana’dan Ankara’ya . Bu durum benim için çok önemli. Köpeğimi bırakın ilaç verip bagaja koymayı kafesin içine dahi almak istemiyorum. Bu arada yazdıklarınıza uyuyor asla havlamaz, insanları rahatsız etmez, aşıları tam ve bakımını aksatmadan yapıyorum. Keşke bu konuyla biraz ilgilenseler bir evcil hayvanla seyahat etmek bu kadar zor olmamalı.